Målning av Lynette Yiadom-Boakye

Lynette Yiadom-Boakye, Citrine by the Ounce, 2014. Private Collection © Courtesy of Lynette Yiadom-Boakye

Biografi Lynette Yiadom-Boakye

Under det senaste årtiondet har Lynette Yiadom-Boakye blivit en av de mest hyllade målarna i sin generation. Yiadom-Boakye är född i London 1977, där hon fortfarande bor och arbetar. Förutom målare är hon också författare av poesi och prosa.

Lynette Yiadom-Boakye föddes 1977 i London som barn till två föräldrar som under 1960-talet hade flyttat till England från Ghana. Efter en grundkurs i konst på Central St Martin’s bestämde Lynette Yiadom-Boakye sig för att ägna sig åt måleri och efter studier på bland annat Falmouth School of Art tog hon 2003 sin examen från the Royal Academy Schools i London.

Yiadom-Boakyes verk har under de senaste tio åren fått ett internationellt erkännande efter att ha presenterats i en rad separatutställningar: på Chisenhale Gallery i London (2012), vilket ledde till att hon nominerades till Turnerpriset 2013; på Serpentine Gallery i London (2015); på Haus der Kunst i München (2015); på Kunsthalle Basel i Schweiz; på New Museum of Contemporary Art i New York (2017). Hon erhöll 2012 års Future Generation Art Prize, utdelat av Pinchuk Art Centre i Kiev i Ukraina, och 2018 tilldelades hon Carnegie Prize, utdelat av Carnegie Museum of Art i Pittsburgh i USA.

Mer om utställningen