Group 2
Air de Paris

Marcel Duchamp, Air de Paris (Pariserluft), 1919/1974 Donation 1965/1974 från Moderna Museets Vänner. Foto: Albin Dahlström © Succession Marcel Duchamp / Bildupphovsrätt 2016

Välkommen till våra konstkvällar!

I ditt medlemskap ingår 26 konstkvällar där vi fördjupar oss lite extra i aktuella konsthändelser och konstnärskap. Du har väl ett giltigt medlemskap?

Tisdagsklubben är vår programverksamhet med ateljébesök, konstnärssamtal och föreläsningar. Oftast är vi i Moderna Museets lokaler men ibland besöker vi andra intressanta konsthändelser och platser runt om i Stockholm.

Program hösten 2017

Programmet publiceras här i slutet av augusti.

Program våren 2017

Björn Norberg på Dome of Visions

14 februari kl 18.30
Framtidens hållbara samhälle kräver nytänkande, nya samarbeten och innovationer. Dome of Visions är en visionär och inspirerande mötesplats som bjuder in till samtal kring en hållbar framtid. Konsten har en självklar plats i domen där mötet mellan kultur, forskning och näringsliv är en viktig förutsättning. Curator Björn Norberg tar emot oss i domen.
Plats: Valhallavägen 79
Läs mer: domeofvisions.se

Lena Essling om Marina Abramović – The Cleaner

21 februari kl 18.30
Marina Abramović är en av vår tids mest omtalade konstnärer – känd som en banbrytande föregångare inom performance och en konstnär som idag fortsätter att pröva gränserna för konstbegreppet. Utställningen produceras i nära samarbete med konstnären och är hennes första betydande retrospektiv i Europa. Curator Lena Essling berättar om utställningen.
Plats: Auditoriet, plan 2

Martin West om konsten på Nya Karolinska

28 februari kl 18.30
Konsten på Nya Karolinska sjukhuset är den största konstsatsningen i svensk offentlig miljö någonsin. Projektledare Martin West från Kulturförvaltningen på Stockholms läns landsting berättar om arbetet som haft ambitionen att låta konsten i sjukhuset ha som funktion att vara konst.
Plats: Auditoriet, plan 2
Läs mer: konstennyakarolinskasolna.wordpress.com

Platform Stockholm

7 mars kl 18.30
Platform Stockholm är ett ateljékollektiv och ett projektrum för samtidskonst. Här arbetar över hundra kulturproducenter, främst konstnärer men även designers, författare, fotografer och arkitekter. Medlemmarna uppmanas att använda ett nätbaserat röstningssystem för praktiska beslut. Konstnären Cameron MacLeod, en av grundarna, tar emot oss och berättar om verksamheten tillsammans med några av föreningens medlemmar som öppnat sina ateljéer för oss denna kväll.
Plats: Färgkontoret, Lövholmsgränd 12, Liljeholmen
Läs mer: platformstockholm.com

Konstnärssamtal: Loulou Cherinet

14 mars kl 18.30
Möt konstnären Loulou Cherinet i samband med hennes utställning Moment: Loulou Cherinet som utgår från hur makt och språk forcerar kategoriseringar och förenklingar. I fokus står en språklig logik som grundar sig på skillnad och negativa definitioner, såsom innanför/utanför. I utställningen visas ett omfattande nyproducerat verk tillsammans med tidigare arbeten.
Plats: Auditoriet, plan 2

Johanna Holm Norrvik om depositioner

21 mars kl 18.30
Statliga myndigheter, museer och andra kulturinstitutioner kan ansöka om lån på lång tid, så kallad deposition, av föremål ur Moderna Museets samling. För närvarande är ca 1 500 konstverk ur samlingen deponerade hos omkring 200 mottagare i Sverige och utomlands. Depositionsansvariga Johanna Holm Norrvik berättar om utmaningarna i att placera konst bland annat i Riksdagen, på Haga slott, olika departement, ambassader, högskolor och andra spännande platser.
Plats: Auditoriet, plan 2

Daniel Birnbaum: Framför/bakom linsen

28 mars kl 18.30
Under året kommer vi att se flera utställningar på museet som fokuserar på fotografi och fotobaserad konst. Överintendent Daniel Birnbaum berättar om bakgrunden till satsningen och om fotografins roll i den samtida konsten.
Plats: Auditoriet, plan 2

Claes Moser om J.A.G. Acke och Villa Akleja

4 april kl 18.30
Konstnären J.A.G. Acke levde och verkade i Vaxholm efter att han flyttat till Villa Akleja 1901. Den vackra villan bebos idag av Sanna Evers och Claes Moser som är en stor samlare av Ackes konst. Nu visas huset och konstsamlingen, som bland annat rymmer 150 verk av Acke, för allmänheten. Samlingen omfattar alla tidsperioder ur Ackes liv, och inkluderar flera av konstnärens huvudarbeten. Möt Claes Moser som berättar om J.A.G. Acke och Villa Akleja. Claes och Sanna bjuder oss också på vin och en laxtoast.
Plats: Villa Akleja, Pilgatan 5, Vaxholm
Läs mer: villaakleja.se
Begränsat antal platser, 45 personer. Föranmälan krävs. Fullbokat!

Konstnärssamtal: Annika Eriksson

11 april kl 18.30
Möt konstnären Annika Eriksson om är aktuell under våren på Moderna Museet Malmö med en separatutställning. Annika Eriksson är en av Sveriges internationellt mest uppburna konstnärer och utställningen Annika Eriksson – det sociala är den första större genomlysningen av hennes konstnärskap i konstnärens födelsestad Malmö.
Plats: Biografen, plan 2

Anna Tellgren om Skrivet i ljus – de första fotograferna

18 april kl 18.30
Utställningen Skrivet i ljus – de första fotograferna tar sin utgångspunkt i Moderna Museets samling av fotografi från 1800-talets andra hälft. Här kan du se museets unika daguerreotypsamling och verk av några av historiens internationellt mest kända fotografer som Julia Margaret Cameron, Oscar Gustave Rejlander och Carleton E. Watkins. Curator Anna Tellgren berättar om utställningen.
Plats: Auditoriet, plan 2

Besök hos Mossutställningar

25 april kl 18.30
Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 med syftet att nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik och tänja på begreppet offentlig konst. Föreningen bedriver också sedan 2006 ateljéverksamhet i Stockholm. Tisdagsklubben har tidigare besökt föreningen när de hade lokalerna Nya kontoret vid Stureplan. Nu ligger föreningen och ateljéerna på 4000 kvm i Sveriges Televisions före detta ”Fiktionshus” i Värtahamnen. Vi får en presentation av verksamheten och bjuds in i ett urval av de nittiotal ateljéer som huserar här.
Plats: Mossutställningar, Hangövägen 18
Lär mer: mossutstallningar.com

Magnus af Petersens om Moment: Svensk fotobaserad konst

2 maj kl 18.30
Med anledning av årets satsning på fotografi och fotograferad konst presenterar vi den samlingsbaserade utställningen Moment: Svensk fotografibaserad konst. Utställningen rymmer såväl samtida klassiker som spännande nyförvärv. Curator Magnus af Petersens ger en introduktion.
Plats: Auditoriet, plan 2

Ulf Eriksson inför Marie-Louise Ekman

9 maj kl 18.30
Marie-Louise Ekman rör sig mellan konst, teater och film och låter det ena glida över i det andra. I Ekmans bildvärldar upprepas ofta tillskruvade scener hämtade ur vardagen där relationer och roller förskjuts och teatern återkommer som metafor. I sommarens stora separatutställning med Ekman presenteras en större serie nya målningar men också verk från sent 1960-tal och framåt. Förmedlingsintendent Ulf Eriksson ger en introduktion inför utställningen.
Plats: Auditoriet, plan 2

Publicerad 20 oktober 2015 · Uppdaterad 28 juni 2017