Einar Hylander, Miljö (Narvavägen 29 ö.g. Stockholm), 1983–89 Foto: Albin Dahlström © Einar Hylander / Bildupphovsrätt 2016

19.4 2018

Evakuering av Einar Hylanders miljöbygge

Einar Hylanders miljöbygge på Narvavägen i Stockholm är ett unikt allkonstverk som testamenterades till Moderna Museet 1989. Efter att bygglovet som krävs för verksamheten har gått ut behöver lägenheten evakueras och konstverket flyttas ut. Under våren kommer vi att anordna extra visningar för de som vill se miljöbygget på plats en sista gång.

1983 flyttade konstnären Einar Hylander (1913–1989) in i ett gårdshus på Narvavägen 29 på Östermalm i Stockholm. Där förvandlade han lägenheten till ett unikt allkonstverk som testamenterades till Moderna Museet när konstnären gick bort 1989. Miljöbygget är 57 kvadratmeter och består av hall, vardagsrum och sovrum. Allt i lägenheten, från möbler till paneler och lister i reliefartad dekor, är skapat av konstnären själv.

Det aktuella hyresavtalet för lägenheten har nu sagts upp av hyresvärden vilket gör att den måste evakueras. Lägenheten kan inte längre upplåtas till museiverksamhet eftersom bygglovet som krävs för detta har gått ut och inte kan förlängas.

– Det är oerhört tråkigt att behöva evakuera Einar Hylanders miljöbygge men rent juridiskt finns det tyvärr inte någon annan utväg. Vi inriktar oss nu på att montera ner och säkra konstverket för framtiden och se om det finns möjlighet att visa delar av det på museet framöver. Vi planerar också flera öppna visningar av lägenheten i maj och juni så att de som vill se konstverket i sin rätta miljö kan göra det en sista gång, säger Daniel Birnbaum, överintendent Moderna Museet.

Evakueringen av konstverket ska vara klart senast den 30 september 2018. Under våren anordnar vi extra visningar av miljöbygget för allmänheten. Det går även att göra enskilda bokningar för sällskap om max tio personer.

Publicerad 19 april 2018 · Uppdaterad 1 november 2018

Nyheter