Konstnären Azadeh Fatehrad

Azadeh Fatehrad, 2018 Foto: Iran Heritage Foundation

Ateljébesök hos Azadeh Fatehrad

Live på Instagram

23.11 2022

Stockholm

Just nu pågår det mest omfattande, folkliga upproret mot Irans religiösa styre som landet sett. Det började med att en ung kvinna – Mahsa Jîna Amini – inte bar sin slöja på ”rätt sätt” och därför blev arresterad och sedan dödad. Dessa brännande aktuella händelser har beröringspunkter med Azadeh Fatehrads arbete som konstnär. Följ med när vi sänder direkt via Instagram från Azadeh Fatehrads ateljé i London.

Under vårt ateljébesök får vi höra Azadeh Fatehrad berätta om Irans feministiska historia och hur den syns i hennes konst. Vi kommer även få se några smakprov på det hon arbetar med just nu.

Azadeh Fatehrad (född 1981 i Teheran) är konstnär och curator bosatt i London. Hon har forskat i Irans feministiska historia och kom 2019 ut med boken ”The Politics and Poetics of the Veil in Iran”. Genom att grundligt gå igenom arkiv i flera olika länder och genom att djupdyka in i glömda fotografisamlingar lyfter hon fram kvinnornas historia i Iran.

Irans feministiska rörelse startade i början på 1900-talet och var stark i perioder. Stora landvinningar för kvinnors rättigheter kunde åstadkommas, bland annat fick kvinnor ta plats i parlamentet och i hög grad själva styra över sina liv. Slöjan eller hijab har följt de politiska förändringarna i Iran. Från att ha varit ett förbjudet klädesplagg då Irans ledare ville sekularisera och modernisera staten, blev den ett obligatoriskt tillägg till kvinnans klädsel efter revolutionen 1979.

Azadeh Fatehrads praktik spänner från fotografi och film till fiktion, kortfilmer och artist books. Hon har ställt ut vid the Royal Academy of Art och Somerset House i London, Weltkulturen Museum i Frankfurt am Main, och vid Index, The Swedish Contemporary Art Foundation i Stockholm, med flera.

Kvinna, Liv, Frihet

De omfattande protesterna i Iran efter 22-åriga Mahsa Jîna Aminis död, har brutalt och våldsamt besvarats av landets myndigheter.

Hundratals människor har dödats och många fler har skadats eller fängslats.

Läs mer här: Kvinna Liv Frihet

Se fler Ateljébesök

Vill du möta fler konstnärer i deras ateljéer? Under 2020 och 2022 träffade vi flera olika konstnärer i deras ateljéer och studios runt om i Sverige och i världen.