Konstnärerna tar över: ateljébesök
Livesänd visning
13.11 2020 – 4.12 2020
Stockholm
Konstnärerna tar över: ateljébesök
Livesänd visning på Moderna Museets Facebook-kanal
Datum och tid:
Fredag 13 november, kl 15: Runo Lagomarsino (Malmö)
Fredag 20 november, kl 12: Katarina Pirak Sikku (Jokkmokk)
Fredag 4 december, kl 12: Kajsa Dahlberg (Oslo)
Plats: Moderna Museet Facebook-kanal. Efteråt finns livesändningarna sparade och går att se under fliken ”Videoklipp” på Facebook samt här på webbplatsen.
Språk: svenska
Fredag 13 november: Runo Lagomarsino
Livesändning från Malmö
I sina verk utgår Runo Lagomarsino ofta från igenkännbara, traditionella, former som angrips, förskjuts, granskas och konfronteras, för att visa hur till synes oskyldiga bilder och objekt genomkorsas av politiska kraftlinjer och ständigt bör bli föremål för omtolkningar. Han arbetar ofta konceptuellt – där idén blir det bärande – och blandar skulptur, installation, performance, teckning och videokonst.
I verket ”AmericAmnesia” i Moderna Museets samling har han på en av museets väggar stämplat in frasen ”AmericAmnesia” [Amerika Minnesförlust] i långa rader tills dess att det täcker hela väggen. Det är bokstäver som bildar tecken, ord, en fras, ett påstående och ett mönster.
Runo Lagomarsino är född 1977 i Lund och hans verk har visats på bland annat Venedigbiennalen, Guggenheim (New York), Reina Sofía, Madrid, Malmö Konsthall, São Paulo biennalen och LACMA (Los Angeles). Lagomarsino har tilldelats Moderna Museets Vänners Skulpturpris 2019. Han utbildade sig vid Akademin Valand i Göteborg, vidare på Konsthögskolan i Malmö och i New York. Han är verksam i Malmö.
Se livesändningen från Runo Lagomarsinos ateljé på Facebook: Ateljébesök: Runo Lagomarsino | Facebook
Fredag 20 november: Katarina Pirak Sikku
Livesändning från Jokkmokk
Katarina Pirak Sikku är en svensk-samisk målare, tecknare och fotograf. Hon är född 1965 och bor och arbetar i Jokkmokk. Hon har en magisterexamen i fri konst från Umeå Universitet. I sin konst riktar Pirak Sikku blicken mot det svenska rasbiologiska arvet och hon utgår ofta från sin identitet som tillhörande ett urfolk. I många år har hennes konst på olika sätt handlat om spåren efter rasbiologernas framfart bland samer i början av 1900-talet.
Katarina Pirak Sikku bevittnade demonstrationerna när provsprängningar för mineralutvinning genomfördes i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk 2013. Vid ett av polisens ingripanden lade hon ut stora vita markdukar framför demonstranterna. När poliser, demonstranter, åklagare och företrädare för gruvbolaget gick och körde över ytan dokumenterades deras spår. Duken har på så sätt blivit ett samtida frottage som bär minnet av både naturen och händelserna. ”Gallók – Kallak”, 2013, visas just nu i Moderna Museets samling.
Se livesändningen från Katarina Pirak Sikku ateljé på Facebook: Ateljébesök: Katarina Pirak Sikku | Facebook
Fredag 4 december: Kajsa Dahlberg
Livesändning från Oslo, Norge
Kajsa Dahlberg arbetar med film, text och installationer och gör just nu en praktikbaserad doktorsavhandling på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. I dag är det många miljöaktivister och akademiker som utifrån klimatförändringarna hävdar behovet av att omdefiniera människans relationer till naturen, det materiella och det mer-än-mänskliga. ”Jag intresserar mig för vad som händer med våra konstnärliga metoder om vi förstår all materia som aktivt medverkande i världen snarare än som passiva resurser för människans användning?”.
Kajsa Dahlberg är född 1973 i Göteborg och bosatt i Oslo. Dahlberg tog sin magisterexamen från Malmö Konsthögskola 2003 och var stipendiat på Whitney Independent Study Program i New York under perioden 2007–2008.
Verket ”Ett eget rum/Tusen bibliotek” från 2006 visas nu i Moderna Museets samling.
I ”Ett eget rum/Tusen bibliotek” har Kajsa Dahlberg gått igenom samtliga exemplar av Virginia Woolfs feministiska klassiker ”Ett eget rum” som funnits tillgängliga på svenska bibliotek. Alla de kommentarer och understrykningar som läsare gjort i dessa offentliga exemplar har Dahlberg sedan kalkerat. Resultatet är en ny upplaga med manuellt transkriberade läsarkommentarer från närmare femtio års svensk historia. Denna nya framställning har hon också tryckt och bundit samman till en artist book i tusen exemplar. Dahlberg gör oss medvetna om läsningens betydelse, att receptionen och tolkningen är en integrerad del av upphovsmannaskapet. Det som intresserar henne, och som intresserade Virginia Woolf, är förutsättningarna för kvinnors skapande.
Se livesändningen från Kajsa Dahlberg ateljé på Facebook: Ateljébesök: Kajsa Dahlberg | Facebook