Konstnär i ateljé med en stor målning i bakgrunden.

I Mohammed Samis ateljé.

Ateljébesök: Svenska Förvärv

Live på instagram

Stockholm

Är du nyfiken på den konstnärliga processen? Undrar du hur en konstnär arbetar eller vilken utsikt hen har från sin ateljé? Följ med på våra exklusiva livesända visningar i konstnärsateljéer. Tillsammans med museets intendenter besöker vi några av de konstnärer vars verk förvärvades under 2021.

Konstnärer som finns representerade i Moderna Museets samling sänder live från sina ateljéer runt om i hela landet och i världen. Få inblick i konstnärernas vardag och arbetsprocesser och lär dig mer om konst och olika konstnärskap!

Konstnären Sigrid Holmwood står i sin ateljé.
I Sigrid Holmwoods ateljé. Foto: Francis Brady
Sigrid Holmwood, Bones, 2021 Foto: Tobias Fischer / Moderna Museet © Sigrid Holmwood

Sigrid Holmwood

Datum

7 december 2022

Språk

Svenska

Se ateljébesöket på Youtube här: Ateljébesök hos Sigrid Holmwood 

Andreas Nilsson, intendent, besöker Sigrid Holmwood i hennes ateljé i Malmö.

Sigrid Holmwoods (f.1978) verk utgår från ett omfattande forskningsarbete kring naturlig färgframställning och hur olika koloniala strukturer inverkat på dessa processer. Holmwood uppmärksammar hur förtryck av både ursprungsbefolkningar och bondeklass lett till en förlust av kunskaper, inte minst om växter och deras egenskaper.

Sigrid Holmwood är utbildad i Storbritannien med en doktorsexamen i konst från Goldsmiths College, London (2021), och en MA i målning från Royal College of Art, London (2002), men är nu baserad i Malmö. Hon har en persona som hon kallar ”The Peasant Painter” som spelar på kontrasten mellan målningar av bönder som används för att konstruera nationalromantik och målningar gjorda av bönder, med färger från lokalt, importerat och migrerat växtliv.

Se vårens Ateljébesök!

Konstnären Fatima Moallim sitter på en stol i hennes atelje
Fatima Moallim Foto: Joakim Forsgren
Det är något jag söker, jag har inget exakt svar, men kanske är det barnet inom mig. – Fatima Moallim

Fatima Moallim

Datum

25 maj 2022

Språk

Svenska

Se ateljébesöket på Instagram här: Ateljébesök hos Fatima Moallim

Joa Ljungberg, intendent, besöker Fatima Moallim i hennes ateljé i Williamsburg, Brooklyn i New York.

Fatima Moallim (född 1992) är en Stockholmsbaserad konstnär som under 2022 innehar IASPIS-stipendium (Konstnärsnämndens internationella program för bild- och form) för residensvistelse hos ISCP. Hon arbetar med olika typer av performance och platsspecifika gestaltningar i konsthallar och offentliga miljöer. Bland annat har hon genomfört gestaltningar på Moderna museet, Marabouparken, Göteborgs konsthall, på glasfasaden till Bonniers konsthall och i Zinkensdamms tunnelbanestation i Stockholm.

En metod för Moallim är att arbeta med teckning direkt på vägg vars motiv ofta blir påverkat av den närliggande miljön under pågående arbete, och utgår från en linje som allteftersom bildar en berättelse. Projektet ”Flyktinglandet” består av en rad performance och videoverk där olika aspekter av föräldrarnas flykt från Mogadishu, Somalia, till Moskva (där Fatima Moallim föds 1992) och Sverige undersöks.

Hon använder sig av teckning, performance, videoverk och digitala verk för att undersöka erfarenheter av flykt, främlingskap och minnen.

Fatima Moallim, Familjealbum, 2021 Foto: Tobias Fischer/Moderna Museet © Fatima Moallim
Mohammed Samis i sin ateljé.
Måleriet är min metod för att finna spåren av personligt minne. Minnen är märkliga, ibland maskerar de sig som skuggor, föremål, lukt eller till och med något banalt, utan att avslöja sig som minnen.  – Mohammed Sami

Mohammed Sami

Datum

30 mars 2022

Språk

Engelska

Se ateljébesöket på YouTube här: Ateljébesök hos Mohammed Sami

Asrin Haidari, intendent Moderna Museet och curator för Svenska förvärv: Inblickar, besöker Mohammed Sami i hans ateljé i London.

Mohammed Samis självbiografiska målningar utforskar de försenade minnen som kan utlösas av vardagliga föremål och miljöer. I traditionella motiv såsom stilleben, interiörer och landskap återkopplar Sami till egna minnen av krig och trauma i hemlandet Irak. De suggestiva, skiktade bilderna är distanserade från det privata och berättar en större historia som är angelägen för oss alla.

Mohammed Sami föddes i Bagdad, Irak, 1984. Han studerade teckning och måleri vid The Institute of Fine Arts, Bagdad, Irak 2005 och immigrerade till Sverige 2007. 2015 tog han hedersexamen från Ulster University-Belfast School, Nordirland. Han har avslutat sin masterexamen i konst vid Goldsmiths College, London, 2018. Mohammed bor och arbetar i London och Norrköping.

Mohammed Sami, Joseph's Coat, 2020 Foto: Tobias Fischer/Moderna Museet © Mohammed Sami
Konstnären sitter och tittar på en träskulptur.
Julia Bondesson i sin ateljé. Foto: Fredrik Odenius
Det är dansen jag vill åt, poesin i kroppen. – Julia Bondesson

Julia Bondesson

Datum

2 mars 2022

Språk

Svenska

Se ateljébesöket på YouTube här: Ateljébesök hos Julia Bondesson

Andreas Nilsson, intendent Moderna Museet Malmö, besöker Julia Bondesson i hennes ateljé i Skåne.

Julia Bondessons verk föreställer ofta kroppar och kroppsdelar, laddade med både skönhet och vemod. Verken kombinerar det estetiska med det psykologiska. Skulpturerna – varsamt tillhuggna och frammejslade, ibland med spår av brännmärken – påvisar en utsatthet och en sårbarhet.

Bondesson intresserar sig för förhållandet och bandet mellan kropp och själ. Hon är bland annat inspirerad av kinesisk filosofi och kroppsligt lärande. Hos Bondesson blir skulpturerna till ambivalenta karaktärer – samtidigt föremål och levande varelser. Och kanske påminner skulpturernas beständighet också betraktaren om den egna förgängligheten.

Julia Bondesson (född 1983) bor och arbetar i norra Skåne. Hon tog sin examen vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2011, och har även studerat handskdockteater i Taiwan och konst i Japan och Thailand.

Skulptur
Julia Bondesson, Feet, 2018 Foto: Tobias Fischer/Moderna Museet © Julia Bondesson/ Bildupphovsrätt 2021
Valeria Montti Colque i sin ateljé, 2022 Foto: Stefan Wrenfelt
Jag tycker det är väldigt roligt att jobba med andra konstnärer, och också med släkt: min pappa, mamma, vänner... Jag tycker det är en viktig del i processen. – Valeria Montti Colque

Valeria Montti Colque

Datum

9 februari 2022

Språk

Svenska

Se ateljébesöket på YouTube här: Ateljébesök hos Valeria Montti Colque

Annika Gunnarsson, intendent Moderna Museet, besöker Valeria Montti Colque i hennes ateljé i Stockholm.

Konstnären Valeria Montti Colque är en berättare. Hon bygger upp symbolfyllda fantasifulla världar som knyter samman vardagslivet med myter, religion och populärkultur. Hon arbetar ofta kollektivt, och i en mångfald av medier och tekniker: teckning, måleri, assemblage, installationer och performance.

Valeria Montti Colque är född 1978 i Stockholm, där hon också bor och arbetar. Hon tog examen från Kungliga Konsthögskolan 2004. I samband med projektet ”Svenska Förvärv 2021” har Moderna Museet förvärvat en omfattande installation av konstnären.

Foto av installation i rum med många föremål i olika färger
Valeria Montti Colque, Apu Mamáhöjden Ojitos de Sal, 2021/2022 Foto: Albin Dahlström / Moderna Museet Bildupphovsrätt 2022