21.11 2022

Kvinna Liv Frihet

De omfattande protesterna i Iran efter 22-åriga Mahsa Jîna Aminis död för att hon inte bar sin slöja på ”rätt sätt”, har brutalt och våldsamt besvarats av landets myndigheter. Hundratals människor har dödats och många fler har skadats eller fängslats.

Att uppmärksamma demokratifrågor och mänskliga rättigheter är en viktig del av Moderna Museets verksamhet. Därför stödjer vi det iranska folket som kämpar mot regimens förtryck och fördömer kraftfullt de iranska myndigheternas ageranden och övergrepp.

Onsdagen den 23 november livesände vi från konstnären och curatorn Azadeh Fatehrads ateljé i London. Hon har forskat om Irans feministiska historia och kom 2019 ut med boken ”The Politics and Poetics of the Veil in Iran”.

Se och lyssna när Azadeh Fatehrad berättar om hur slöjan (hijab) har följt de politiska förändringarna i Iran. Från att ha varit ett förbjudet klädesplagg blev den ett obligatoriskt tillägg till kvinnans klädsel efter revolutionen 1979.

Läs mer om ateljébesöket här: Ateljébesök hos Azadeh Fatehrad

Publicerad 21 november 2022 · Uppdaterad 24 november 2022

Nyheter