Fozia Ismail och Ayan Cilmi

Fozia Ismail och Ayan Cilmi Foto: Omar Sultan

Dhaqan – den röda tråden

Samtal

23.9 2023

Stockholm

Möt Fozia Ismail och Ayan Cilmi från Dhaqan-kollektivet, ett brittiskt feministiskt konstkollektiv med somaliska kvinnor som lyfter röster från kvinnor och äldre i den somaliska gemenskapen. Hör dem berätta om sina konstnärliga projekt med rötter i det somaliska nomadlivets kollektiva tänkande.

Dhaqan-kollektivet är verksamt i Bristol, Storbritannien, som också är den stad i England där konstnären Monica Sjöö (1938–2005) levde och arbetade under stora delar av sitt liv.

I samband med utställningen ”Monica Sjöö: Den stora kosmiska modern” berättar två av kollektivets medlemmar Fozia Ismail och Ayan Cilmi om sina konstnärliga projekt och hur de arbetar med att synliggöra den kunskap som överförs från kvinna till kvinna över generationer.

Med fokus på röster från kvinnor och äldre i den somaliska gemenskapen är Dhaqan-kollektivets syfte att främja medskapande och samarbete. Själva ordet ”dhaqan” betyder ”den röda tråd som förbinder somaliska folk till deras förfäders hemländer”.

Dhaqan-kollektivets kreativa ekologi har sina rötter i det somaliska nomadlivets kollektiva tänkande och centrala kreativitet. De lyfter också frågor om miljö och utarmning av naturens resurser.

Ayan Cilmi
Ayan Cilmi Foto: Omar Sultan
Bild på tyger som hänger från en lina
Dhaqan Collective Foto: Paul Samuel White

Fozia Ismail

Fozia Ismail är grundare av och forskare vid Arawelo Eats, en middagsmatklubb som utforskar östafrikansk matkultur och vad den kan innebära för vår förståelse av tillhörighet i en post-Brexit-värld.

Hon har skapat och genomfört workshoppar och presentationer för organisationer som Keep It Complex, Serpentine Gallery, Jerwood Project Space, Tate Modern, Museum of London, Colonial Countryside Project och Oxford Cultural Collective.

Hennes arbete har publicerats och presenterats i ett flertal medier, däribland Observer Food Magazine och BBC Radio 4 Food Programme.

Ayan Cilmi

Ayan Cilmi är filmskapare, för närvarande sysselsatt med teman som övervakning, plast och klimatkollaps. Hennes arbete har presenterats av Arnolfini, Watershed, Wellcome Collection, Southbank Centre, Haramacy i Trinity Centre och British Library.

Cilmi arbetar med olika projekt som grundas i att hitta nya sätt att kombinera ljud med fysiska ”vävda” artefakter. Projekten utforskar kopplingarna mellan somaliska nomadiska vävmönster och de sånger som är en inneboende del av vävprocessen.

Bild på en väv
Dhaqan Collective Foto: Omar Sultan