Okwui Enwezor

STOCKHOLM LÖRDAG 20 SEPTEMBER 2014 KL 14

Intense Proximity:Contemporary Art between the near & the far 

Plats: Auditoriet, fri entré, ingen förbokning.

OBS! Begränsat antal platser.

Språk: engelska

Okwui Enwezor föddes 1963 i Calabar, Nigeria. Han är direktör för Haus der Kunst i München och är utsedd till konstnärlig ledare för den 56e Venedigbiennalen som äger rum 2015. Okwui Enwezor grundade och är redaktör för Nka: Journal of Contemporary African Art. Han bor och arbetar i München och New York.

Okwui Enwezor har arbetat som curator i stora delar av världen, med de största biennalerna och på de mest framstående konstmuseerna. Han var bland annat konstnärlig ledare för Dokumenta 11 2002, och var då den förste utomeuropeiske personen på den posten. Han sitter i juryn för några av de största konstpriserna i världen och i en rad olika styrelser och curatorsgrupper. Okwui Enwezor har genomgående i sitt arbete intresserat sig för globalisering i förhållande till lokala rötter. Inom hans intressesfär ligger afrikansk, asiatisk, europeisk och nord- och sydamerikansk konst från 1900- och 2000-talet samt samtidskonst från länder på den afrikanska kontinenten och samtida konstnärer ur den afrikanska diasporan. Han studerar och skriver om diaspora och migration, post-kolonial modernism samt arkitektur och urbanism i postkoloniala städer på den afrikanska kontinenten.

I sin föreläsning på Moderna Museet kommer Okwui Enwezor att berätta om hur han arbetar som curator, hur en större värld alltid finns närvarande i hans arbete och hur institutioner kan få in ett mer världsomspännande tänkande i sitt sätt att arbeta med utställningar och samling.

I samarbete med IASPIS.

Mer om programmet