Fatima Moallim, Flyktinglandet. Behärskning av tre känslor, 2018 Performance, Moderna Museet 2018 © Flyktinglandet. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

En resa genom den svenska konstscenen

Performance- och seminariehelg i Modernautställningen 2018

9.11 2018 – 11.11 2018

Stockholm

Är du nyfiken på hur Modernautställningen 2018 kom till? Välkommen till denna fullspäckade helg med spännande samtal och seminarium om forskningen inför utställningen och läget inom konstfältet runt om i landet just nu. Helgen bjuder också på performance och konstnärssamtal med flera av konstnärerna som medverkar i utställningen.

Program

Fredag 9 november

Kl 15–18 ”IN & BEYOND SWEDEN: På resa genom en konstscen”

I Auditoriet. Språk: svenska/engelska. Fri entré, ingen föranmälan, 300 platser.

Seminarium om researcharbetet och den fristående publikationen som Moderna Museet och Iaspis gemensamt producerat. Seminariet lyfter fram det forskningsarbete som Joa Ljungberg och Santiago Mostyn genomförde inför utställningen. Samt de fyra seminariedagar som ägde rum under våren 2018, i samarbete med Göteborgs Konsthall, Malmö Konstmuseum, Bildmuseet i Umeå och Iaspis/Konstnärsnämnden i Stockholm. Läs mer: Research och urval

Samtalsledare: Catrin Lundqvist, intendent, Moderna Museet och Lena Malm, projektsamordnare, Iaspis.

Medverkande

”Modernautställningen 2018: Med framtiden bakom oss”
Joa Ljungberg och Santiago Mostyn, curators, Modernautställningen 2018

”Om det svenska, förändring och att iaktta tendenser”
Johan Pousette, verksamhetsledare för Iaspis, Stockholm

”Dehumaniseringen av den Andre”
Hanni Kamaly, konstnär, Malmö

”Mitt i ett jordskred. Om maktskiften, decentralisering, kollektivism och feministisk revolution”
Galleri Syster, Luleå; Anja Örn, konstnär, Sara Edström, konstnär och Therese Engström, skribent

”Katastrof, förändring och rumsligheter”
Magdalena Malm, direktör, Statens Konstråd, Stockholm

”Att växa upp i en konflikt där det onormala blivit normalt”
Anders Sunna, konstnär, Jokkmokk

”Att bli global och upptäcka det lokala. Om internationaliseringen av det svenska konstlivet”
Helena Selder, konstnärlig ledare för Baltic Art Center (BAC) i Visby

”Drag erbjuder bilder i vilka framtiden kan levas”
Albin Hillervik, curator och skribent, Malmö. Arbetar för Milvus Artistic Research Center, Skånes konstförening och Wanås Konst.

Seminariet görs i samarbete med Iaspis.

Kl 18–18.20 ”Cancamon” av Cara Tolmie. Performance i Auditoriet

Fri entré, ingen föranmälan, 300 platser.

”Cancamon” bygger på tre sånger – ”Groung” och ”There Is a Balm in Gilead” med Zabelle Panosian och ”Blasé” med Jeanne Lee och Archie Shepp. Genom hela verket bär Tolmie dessa sånger i sig och använder spända rörelser och röstläten för att känna på ordet balm (balsam, tröst eller lindring) och dess relation till den kvinnliga sångrösten.

Kl 19–19.50 ”Cyborg Sunday”, av Dinis Machado. Performance i Auditoriet.

Fri entré, ingen föranmälan, 100 platser.

Dinis Machados ”Cyborg Sunday” (Cyborgsöndag) börjar med att fyra människor ur minnet högt återberättar en historia som ännu inte utspelat sig. Det handlar om en dag för en grupp människor som bor tillsammans i harmoni, och historien berättas genom aktörernas intryck, filtrerade minnen och enskilda känsligheter. I sin strävan efter exakthet triggar de fysiska känslor som undflyr form men bibehåller sin avsikt. Deras handlingar blir långsamt allt mer fragmentariska och förlorar inte bara sin mening utan även sin fysiska substans. Men detta är varken kaos eller förvirring. Det är snarare extremt omtänksamt. Och medan de sociala maskerna trillar av förs vi in i en flödande fantasivärld som är lika personlig som flyktig. Till och med när de trevande känner på varandras hår – en av deras mer handgripliga och alldagliga handlingar – så gör de det inte för effektens skull, inte för intrycket. Det gör det bara för att de kan. De kan vara varandra utan att sluta att vara sig själva. När allt kommer omkring tycks verkligheten vara den fantasi de skapar och delar. De har kontroll.

Under berättelsens gång ser vi hur rollfigurerna delar sina liv med varandra. De sover, lagar mat, äter och filmar varandra. Aktörernas rörelser blir mer och mer laddade, och även de mest direkta referenser förlorar sin bokstavlighet – till exempel till en hamburgare. Kanske tappar även rörelserna masken? Det enda som verkar betyda något är hur de olika rollerna minns och förhåller sig till berättelsen, deras personliga perspektiv förenade i en yttre referens. Om berättelsen ger ramarna för verket så är det aktörerna som håller ihop det hela genom de möjliga gestaltningar som aldrig äger rum.

”Cyborg Sunday” fungerar som en förförisk labyrint där Ariadnetråden inte leder oss till utgången utan djupare in i en tät ogripbar värld. [Pedro Machado]

Ett projekt av Dinis Machado (SE/PT)
Utförs av Anna Koch (SE), Vicky Malin (UK), Gonçalo Ferreira (PT), Nikolas Kasinos (CY/UK) och Isadora Monteiro (PT)
Utvecklat I samarbete med Catherine Long (UK) och med Pedro Machado (BR/UK) som yttre öga i processen.

Kl 18–23 Moderna Bar är öppen

Välkommen till Baren på plan 4.

Lördag 10 november

Kl 12–13.10  ”Hyphenic” av Tor-Finn Malum Fitje och Thomas Anthony Hill. Lecture performance i Biografen

Språk: engelska. Fri entré, ingen föranmälan, 90 platser.

Inom biosemiotiken betraktas utbytet av tecken som en naturlig del av alla livsformer. ”Hyphenic” är namnet på en art av vanligt inomhusmögel som tycks bilda läsbara tecken, en möjlighet som har fascinerat både förespråkare och förnekare under flera decennier. Vid visningen kommenterar konstnärerna filmen live.

Kl 13–13.30 ”Flyktinglandet” av Fatima Moallim. Performance i utställningen

Ingår i entréavgiften. Ingen föranmälan.

Projektet ”Flyktinglandet” bygger på en föräldragenerations berättelser om flykten från Mogadishu på 1990-talet. Teckningsakten sker under rituell tystnad, som en ljudlös bön.

Kl 13.30–14.30 ”Jag är Solen” av Kalle Brolin. Lecture performance i Auditoriet

Språk: svenska. Fri entré, ingen föranmälan, 300 platser. Rainbow Gospel medverkar.

Denna lecture performance varvas med fyra musiknummer ur den arbetarkultur som växte fram vid kolgruvorna och sockerbruken i Skåne under industrialismens tidiga era. Arbetarkulturen användes av arbetsgivarna på olika vis som kontrollinstrument vid bruken och kulturen blev också till varor som arbetarna fick köpa tillbaka.

Kl 15–17 Konstnärer talar om sina praktiker i Auditoriet

Språk: svenska/engelska. Fri entré, ingen föranmälan, 300 platser.

Medverkande: Muhammad Ali, Dinis Machado, Éva Mag, Anna-Karin Rasmusson och Cara Tolmie, och utställningens curatorer Joa Ljungberg och Santiago Mostyn.

Söndag 11 november

Kl 14 och 16 Performance ”Site Specific for Nowhere” av Dinis Machado

Performance i mellanrummet mellan foajé och utställning, plan 4. Fri entré, ingen föranmälan. Ca 45 minuter.

”Site Specific for Nowhere” är en koreografi som handlar om att inta en ny plats, göra den till sin. Verket framförs av Machado själv som utforskar det omgivande rummet genom oregelbundna variationer av rörelse med olika frekvens och intensitet.

Läs mer: Performance Dinis Machado

Bilder

Cara Tolmie, Cancamon (stillbild från video), 2016/2018 Performance och video. 20:00 min. Courtesy of the artist. Foto: Gethin Wyn Jones
Fatima Moallim, Flyktinglandet. Behärskning av tre känslor, 2018 Performance, Marabouparken 2018 © Flyktinglandet. Foto: Elin Magnusson
Dinis Machado, Out In Space (Experiences on Autonomy), 2013 En performanceserie av Dinis Machado. Producerad av BARCO. Project developed within the research context of the Choreography MA at DOCH © Dinis Machado
Tor-Finn Malun Fitje, Aleph Null & The Missing Mass, 2017 Video, color/black&white 100 min © Tor-Finn Malun Fitje