Akryl på duk

Christina Quarles , For Sorrow or Inspiration, 2020 Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Årskurs 7-9 och gymnasiet

Här kan du läsa om våra temavisningar och temavisningar med workshop för för årskurs 7-9 och gymnasiet.

För årskurs 7-9 och gymnasiet

Samlingen

Välkommen till Moderna Museet!

Första besöket på Moderna Museet? I den här visningen reflekterar vi över varför ett museum samlar på konst, vem som äger konsten och vad det är för skillnad mellan modern och samtida konst. Varför är konst viktigt?

Visningen är en utmärkt introduktion till Moderna Museet. Eleverna får möta modern och samtida konst både från Sverige och den internationella konstscenen.

Kan bokas på lätt svenska.

Målning med många färger av Sven X-et Erixson
Sven X-et Erixson, Målarens hus, 1942 © Sven X:et Erixson/Bildupphovsrätt 2024 Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Varför samtidskonst?

Hur arbetar konstnärer idag? Och vad är skillnaden mellan modern och samtida konst?

Samtidskonsten är i ständig förändring. Den riktar ofta ljuset mot något väsentligt i vårt samhälle och kan utgå från ett idébaserat förhållningssätt, där idén bestämmer formen och materialet. Hur skildras samhället och de stora frågorna i konsten?

I den här visningen reder vi ut begreppen i mötet med verk av några av dagens mest omtalade konstnärer.

En järnställning fylld med växter, ljus och keramik
Rashid Johnson, "Home", 2023 Foto: Mattias Lindbäck/Moderna Museet © Rashid Johnson

Samlingsutställningar

Svensk modernism i Moderna Museets samling

17 juni 2023 – 3 augusti 2025
Utforska den svenska modernismen i den aktuella samlingsutställningen ”Rosa segel – Svensk modernism i Moderna Museets samling”

Modernismens olika stilar både formuleras och speglas i konsten från den första hälften av 1900-talet. Tekniska landvinningar och det moderna stadslivet påverkade konsten både till innehåll och uttryck.

Vi utforskar modernismen genom verk av exempelvis Sigrid Hjertén, Hilma af Klint, Nils Dardel, Isaac Grünewald och Pablo Picasso. Här ges eleverna möjlighet att fördjupa sina kunskaper om modernismen och skapa sammanhang till det som de har lärt sig i skolan.

Läs mer om utställningen: Rosa segel – Svensk modernism i Moderna Museets samling

målning med människor i en ateljé
Sigrid Hjertén, Ateljéinteriör, 1916 Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

KONSTEN OCH MAKTEN

24 februari 2024 – 12 januari 2025
Hur tar sig makt uttryck i samhället, religionen och konsten? Den italienska konstnären Maurizio Cattelan utmanar våra föreställningar i sin tankeväckande utställning ”Den tredje handen”.

I den här visningen möter vi en skulptur som föreställer påven Johannes Paulus II som träffas av en meteorit och ser en kopia av det Sixtinska kapellet i skala 1:6. Cattelans verk väcker både förundran och frågor och erbjuder möjligheter att reflektera över vad makt och konst är.

Workshop

I workshopen arbetar vi med makt och maktspråk, och fokuserar på hur bilder konstrueras och används för att kontrollera oss. Dagsaktuella tidningar, tidskrifter och reklambilder dukas upp i Verkstan, där eleverna får utforska collagets möjligheter inspirerade av Maurizio Cattelans sätt att arbeta.

Läs mer om utställningen: Den tredje handen

Maurizio Cattelan, Untitled, 2018 Foto: My Matson/Moderna Museet © Maurizio Cattelan 2024

Surrealism nu och då

26 oktober 2024 – 18 januari 2026
Djupdyk i Moderna Museets världsberömda surrealistsamling och upptäck hur surrealismen lever vidare i konsten idag. År 2024 är det hundra år sedan det första surrealistiska manifestet skrevs. Surrealismen var inte en stil, utan en revolutionerande hållning, som ville förändra samhället och frigöra individen.

Under visningen samtalar vi kring teman som ljud och rörelse, det undermedvetna och slumpen, krig och konflikt samt kropp och identitet.

Workshop

Inspireras av surrealisternas metoder och experiment och skapa egna, surrealistiska uttryck. Oväntade visuella element får mötas, krocka och överraska i vår surrealistiska workshop.

Läs mer om utställningen: Surrealism i Moderna Museets samling

16 mm film, foto på en person som tittar ut genom ett fönster
Maya Deren, Eftermiddagens maskor, 1943 © Tavia Ito, Maya Deren Estate

Tillfälliga utställningar

Färg och känsla – tysk expressionism

21 september 2024 – 9 mars 2025
Utforska hur den tyska expressionistgruppen Brücke i början av 1900-talet utvecklade ett banbrytande, färgstarkt måleri som utmanade både samhällets och konstens konventioner.

I den här visningen utforskar vi Brückes uttrycksfulla målningar och teckningar och reflekterar över hur blicken på konsten har förändrats under de över hundra år som gått sedan verken skapades.

Läs mer om utställningen: Tysk expressionism: Brücke

Målning med röda, gröna och blå färger, visar ett lantligt landskap
Karl Schmidt-Rottluff, Deichdurchbruch, 1910 Foto: Nick Ash, Brücke-Museum Berlin © Karl Schmidt-Rottluff / Bildupphovsrätt 2023

Publicerad 30 maj 2024 · Uppdaterad 30 maj 2024