Barngrupp framför målning.

Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Varför får man inte röra konsten?

Här finns information om vad som är bra att tänka på inför ett besök med skolan. Till exempel varför det är så viktigt att inte röra konsten.

Inför besöket

Kontakta bokningen innan besöket

Kontakta bokningen oavsett om ni vill komma på egen hand eller boka guidad visning och verkstad. Berätta när ni vill komma så att ert besök inte krockar med förbokade visningarmaila bokningen.

Under eftermiddagarna är det oftast lugnast i utställningarna. På tisdagar har vi flest förbokade visningar och då kan ni få vänta, grupper som har bokat visning har företräde till utställningarna.

Planera ert besök

Om ni inte har bokat en guidad visning rekommenderar vi att ni väljer ut 4–6 verk innan besöket. Av erfarenhet vet vi att eleverna brukar få ut mer av ett besök där ett begränsat antal konstverk betraktas i lugn och ro.

Här ser ni vad som visas på museet just nu: Sök i samlingen

När ni är på museet

Anmäl er i infodisken när ni kommer till museet

Anmäl alltid klassen i informationsdisken när ni kommer till museet. Det gäller oavsett om ni har bokat någon visning eller inte. Klassen får då träffa en av våra värdar som ger en kort introduktion till museet och aktuella utställningar.

Rör inte konstverken

Det är inte tillåtet att röra vid konstverken eftersom vi vill bevara konstverken för kommande generationer av museibesökare. Att försiktigt ta på något verk innebär stora skador genom att saltet och fettet på fingrarna alltid orsakar märken på alla material.

Var försiktig i salarna

Eftersom det är lätt att stöta till konstverk i salarna ska ryggsäckar, större väskor, paraplyer etcetera lämnas i garderoben eller i förvaringsboxarna på plan 1 eller 4. För att inte riskera spill på konstverk får man inte dricka eller äta i salarna eller i korridoren utanför.

Rör er lugnt i salarna. Visa hänsyn till pågående visningar. Grupper under ledning av Moderna Museets personal har företräde i utställningssalarna. Använd gärna de hopfällbara svarta pallarna som finns i museet men bär dem försiktigt så konsten omkring inte skadas. Kom ihåg att sätta tillbaka pallen på ställningen.

Ät medhavd matsäck på plan 1

Matsäcksplats finns vid entrén på sjösidan på plan 1. Kom ihåg att lämna platsen i gott skick. Det är inte tillåtet att äta eller dricka i utställningssalarna.

Låsbara skåp

Kläder och väskor kan förvaras i de låsbara skåpen som finns bakom Butiken på plan 4 och vid entrén på plan 1.

Fotografera inte med blixt

Det är tillåtet att filma och fotografera (utan blixt och utan stativ) i utställningssalarna. Upprepade blixtar är inte bra för konsten och är allmänt störande för andra besökare. Stativ är ett riskmoment vad gäller hanteringen. Selfiepinne ej tillåten.

Prata inte i mobiltelefon

Det är ej tillåtet att prata i mobiltelefon i utställningssalarna, i Auditoriet eller i Biografen.

Museivärdar svarar gärna på frågor

Under ert besök på Moderna Museet kommer ni att träffa museivärdar i informationsdisken eller i utställningarna. Anmäl ert besök i kassan när ni kommer och vänd er gärna till dem om ni har frågor om konstverk, utställningar, program eller vill lämna tips och synpunkter.

Lärare ansvarar för gruppen

Håll ihop gruppen på museet, läraren ansvarar för klassen under hela besöket i museet. Vi rekommenderar att elevgrupper till och med högstadiet går tillsammans med lärare.

Skolmaterial

Använd gärna Moderna Museets lärarhandledningar eller fråga museivärdarna om vägledning. Det finns skrivplattor att låna. Använd inte väggar eller skulptursocklar som skrivunderlag eftersom det blir märken. Använd endast blyertspennor i utställningssalarna om eleverna behöver teckna eller anteckna.

Publicerad 2 november 2015 · Uppdaterad 22 september 2022