Grupp vuxna som arbetar med färg på stora papper på golvet i Verkstan.

Studiedag för lärare på Moderna Museet. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Lärarkvällar och fortbildning

Kom på inspirerande lärarkvällar och studiebesök! Varmt välkommen till ett trevligt tillfälle att träffa andra lärare, byta erfarenheter och tanka ny inspiration.

Lärarkvällar

Varje termin bjuder vi in till inspirerande lärarkväll på museet. Då presenteras aktuella utställningar och den pedagogiska verksamheten.

Lärarkvällarna vänder sig till lärare i alla ämnen, på alla stadier och från hela Sverige. Under kvällen presenterar vi årets utställningar på Moderna Museet i Stockholm och fördjupar oss i ett konstverk tillsammans.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för lärare så får du inbjudan till våra lärarkvällar på mailen.

Samlingen i dialog med ”Sju rum och en trädgård” och ”Rosa segel”

Vi ger en inblick i hur vi på nya sätt presenterar Moderna Museets samling. Vi berättar och samtalar om hur vi nu visar samlingen som utställningar, genom ”Sju rum och en trädgård: Rashid Johnson och Moderna Museets samling” och ”Rosa segel – Svensk modernism i Moderna Museets samling”.

Vi får en exklusiv visning av Hendrik Folkerts, curator för ”Sju rum och en trädgård”. I utställningen samtalar, krockar och konspirerar verk av den amerikanska konstnären och filmskaparen Rashid Johnson med Moderna Museets samling.

I utställningen ”Rosa segel” visas svensk modernism ur Moderna Museets samling med internationella utblickar. Vi visar älskade konstverk av Sigrid Hjertén, ”Den döende Dandyn” av Nils von Dardel, Hilding Linnqvist och mycket annat.

Stillbild ur "Black and Blue"
Rashid Johnson, Black and Blue, 2021 Stillbild ur film © Rashid Johnson
Ett självporträtt där konstnären håller i en katt samtidigt som hon målar.
Lotte Laserstein, Självporträtt med katt, 1928 ©Leicester Museums & Galleries/Bridgeman Images/TT Foto: ©Leicester Museums & Galleries/Bridgeman Images/TT Bildupphovsrätt 2023

Lotte Laserstein – Ett delat liv

Följ med när Iris Müller-Westermann, curator för utställningen, ger en introduktion till och visning av utställningen ”Lotte Laserstein – Ett delat liv”.

Vi presenterar den hittills största utställningen av den tysk-svenska konstnären Lotte Laserstein (1898–1993), en av konstvärldens mest spännande återupptäckter. Här med lika stort fokus på hennes tidiga produktion från Tyskland som på de mångsidiga verk som Laserstein skapar i exil i Sverige.

Teman som migration, självporträtt, queera blickar och inspiration av äldre konst löper som en röd tråd genom utställningen.

Laserstein, som numera räknas till en av 1900-talets stora realister, kommer till Sverige som emigrant från Tyskland 1937 på grund av nationalsocialisternas judeförföljelser. Det sker mitt i konstnärskarriären i Weimarrepubliken, där hon framgångsrikt sammanfört traditionellt måleri med samtida motiv och teman, bland annat den nya, självsäkra kvinnan.

I Sverige fortsätter Laserstein att arbeta under fem mycket produktiva årtionden, där processen för att hitta fotfäste i det nya hemlandet är tydlig. I expressiva självporträtt, rörande skildringar av andra emigranter samt landskap och stadsbilder väcker hennes svenska produktion frågor om vad det innebär att förlora sitt eget kulturella och sociala sammanhang och anpassa sig till ett nytt.

Studiedag för pedagoger

Vi ser på konsten, gör bildanalyser och tar upp hur man kan samtala om konst med barn i olika åldrar. I Verkstan prövar vi att skapa egna bilder med olika material och tekniker. Boka en inspirerande fortbildningsdag för pedagoger!

Boka en studiedag på Moderna Museet

Vi ser på konsten, gör bildanalyser och tar upp hur man kan samtala om konst med barn i olika åldrar. I Verkstan prövar vi att skapa egna bilder med olika material och tekniker. Boka en inspirerande fortbildningsdag för pedagoger!

Publicerad 2 november 2015 · Uppdaterad 20 december 2023