
Wassily Kandinsky, Improvisation Nr 2, Trauermarsch, 1908 Foto: Miriam Preis/Moderna Museet
Förskolan och årskurs F-6
För förskolan och årskurs F-6
Boka en temavisning (en timme) eller en temavisning med workshop (två timmar).
För förskola
Känsla och rörelse
Teckna med den röda tråden
För årskurs F-3
Din och min samling: Välkommen till Moderna Museet
Färg, känsla och rörelse
Linjer som berättar om världen
Skulptur – vad är det?
Surrealism – drömmar, fantasi och verklighet
För årskurs 4-6
Din och min samling: Välkommen till Moderna Museet
Färg, känsla och rörelse
Linjer som berättar om världen
Skulptur – vad är det?
Surrealism – drömmar, fantasi och verklighet
För Förskolan
Känsla och rörelse
Hur hänger känslor, färg och rörelse ihop? Hur får konsten oss att känna och hur känns det när vi själva skapar? Genom att titta på och samtala om konst ökar barnens självförtroende. I den här visningen undersöker vi konsten och uttrycker oss genom rörelse och teckning. Tillsammans skapar vi en stor gemensam teckning – en bild av våra känslor och upplevelser i stunden.
Max 15 barn. Från 4 år och uppåt.

Teckna med den röda tråden
Följ med på en upptäcktsfärd i museet och utforska teckning på nya och lekfulla sätt – med kroppen, rösten och den röda tråden! Vi letar tillsammans efter linjer, skuggor och former och ser hur konstnärer tecknat på många olika sätt, till exempel med penna, kol, färg, kamera och lera.
Max 15 barn. Från 4 år och uppåt.

För årskurs F-6
Din och min samling – Välkommen till Moderna Museet
Vad är Moderna Museet? Varför är det viktigt med konst? Vem skapar och vem äger konsten? Vi utforskar tillsammans och låter konstverken i Moderna Museets samling göra oss nyfikna! Den här visningen är en utmärkt introduktion till Moderna Museet och väcker elevernas intresse för konsten.
Workshop
I workshopen arbetar eleverna som konstnärer! Det skapande arbetet drivs av deras kreativitet och nyfikenhet. Vi fokuserar på den konstnärliga processen och använder oss av härliga material när vi experimenterar och skapar med inspiration från konsten i samlingen.

Färg, känsla och rörelse
Hur hänger känslor, färg och rörelse ihop? Hur får konsten oss att känna? Hur känns det när vi själva skapar? I visningen utforskar vi konstverk, gör bildanalyser, sätter ord på vad vi upplever och lyssnar till varandra. Genom att titta på och samtala om konst ökar elevernas självförtroende.
Workshop
I workshopen är det eleverna som är konstnärer! Vi arbetar med rörelse och undersöker med en begränsad palett hur vi kan utrycka oss med hjälp av färg.

Skulptur – vad är det?
Hur ser skulpturer ut på stan, i det offentliga rummet? Och hur skiljer de sig från de vi möter på Moderna Museet? I den här temavisningen utforskar vi vad skulptur är och funderar över vilken roll den spelar i våra liv. Vi undersöker kroppsspråk och funderar över hur storlek och skala påverkar oss. Dessutom tittar vi närmare på de olika material och tekniker som skulpturer kan vara gjorda av – alltifrån brons, ved till bubblande lera.
Temavisning med workshop
I workshopen prövar eleverna att arbeta som konstnärer! Vi utgår från de samtal som uppstod under visningen och skapar skulpturer till ett påhittat torg. Vilka berättelser vill vi att de ska förmedla? Vi prövar att skissa och arbetar i lera. Hur vill vi att skulpturerna ska påverka dem som ser dem? Grupperna får presentera sina skulpturer för varandra och berätta om tankarna bakom dem.

Surrealism – drömmar, fantasi och verklighet
Tänk ett paraply av tvättsvampar, en stol i form av en krokodil och en skulptur av bubblande lera. I utställningen ”Den underjordiska himlen” möter vi konst som tänjer på gränserna och låter drömmar, fantasi och verklighet blandas.
Surrealismen växte fram för hundra år sedan, men lever fortfarande kvar i konst, film, spel och bilder vi ser varje dag. Den handlar om att tänka fritt, bryta regler – och låta det oväntade ta plats.
Temavisning med workshop
Vi inspireras av surrealisternas experiment och skapar egna uttryck – där oväntade former får mötas, krocka och överraska i vår lekfulla collage-workshop.

Linjer som berättar om världen
Hur kan några enkla streck fånga en känsla, en berättelse – eller en hel värld? I utställningen ”Ännu en morgon – Teckning i Moderna Museets samling” möter vi konstnärer som utforskar teckning, både med penna på papper och på oväntade sätt. Hur kan en teckning vara både personlig och politisk? Hur kan den hjälpa oss att samtala om identitet, berättande och minnen?
Vi undersöker teckningens roll i att förstå världen – och oss själva. Ett av de mest effektiva sätten att minnas detaljer är att rita dem.
Temavisning med workshop
Vill ni fördjupa temat? Boka en temavisning med workshop där vi utforskar olika material och uttryck. Hur kan en linje bli en berättelse? Hur kan vi teckna med oväntade material? Genom både snabba, spontana tekniker och mer genomarbetade uttryck får eleverna reflektera kring hur teckning kan vara ett sätt att förstå och förändra världen.

Har du frågor om pedagogiskt innehåll och samarbeten?
Kontakta Helena Åberg, intendent förmedling
Publicerad 30 maj 2024 · Uppdaterad 16 april 2025