Group 2

© End Street Productions

CinemAfrica 2016

Filmvisning: Black President av MPUMELELO MCATA

26.2 2016

Stockholm

Välkommen till en kväll med gratis filmvisning och regisamtal i Auditoriet och DJ-häng i Moderna Bar. Den sydafrikanska regissören och musikern Mpumelelo Mcata är på besök för att presentera sin film Black President. Till vardags spelar han i det internationellt framgångsrika rockbandet BLK JKS.

Black President

Dokumentär av Mpumelelo Mcata | Zimbabwe och Sydafrika | 2015 | 86 min

Synopsis: Den zimbabwiska konstnären Kudzanai Chiurai håller på att skapa en stor, ny utställning i Sydafrika, där han bott i ett årtionde. Genom sin enigmatiska stil har han blivit en av de mest omtalade och kontroversiella konstnärerna där. Plötsligt bestämmer han sig för att åka hem till Zimbabwe som en del av sitt pågående projekt, vilket överraskar hans omvärld. Vilka vägar ska hans konst nu ta? Samtidigt pågår en helt annan resa. I konstfragment, i radiointervjuer, i märkliga videoklipp berättas om ett annat land, där den Svarta Presidenten regerar. Eller är det den Vita Drottningen, ständigt närvarande i Chiurais liv, perfekt klädd i chaneldräkt och handväska som bestämmer? Vad är det för verklighetsbild som skapas i gränslandet mellan konstnären och filmskaparen?

Mpumelelo Mcata är uppvuxen i Port Elisabeth och är en av Sydafrikas viktigaste och mest nyskapande musiker som en del av internationellt framgångsrika rockbandet BLK JKS. Hans debutfilm, Black President, är en del i de pågående möten konstformer emellan som sker i stora delar av världen. Filmen hade världspremiär på Forum Expanded på Berlinale 2015.

Anna Teeman, tidigare politisk journalist vid BBC, filmskapare och fackföreningsaktivist träffade 2006 den då mindre kände konstnären Kudzanai Chiurai i London. Hon blev som besatt och följde efter honom till Johannesburg där de startade End Street Productions tillsammans. Kudzanai kunde snart inte stå ut med henne men efter att ha ignorerat Anna i några månader frågade han henne om hon ville posera som “The White Queen” i ett av hans numera berömda arbeten. Hon har aldrig känt sig mer osynlig än i det fotografiet. Hon visste att hon levde sin berättelse i ett precist ögonblick och sammanhang och när hon mötte regissören Mpumelelo Mcata i en hiss i Johannesburg förstod hon att han levde i samma film som henne – Black President. Delvis handlar filmen också om den svarte presidenten Kudzanai Chiurai och den vita drottningen Anna Teeman som är historien om att Europa slutligen ser att Afrikas tålamod är på väg att upphöra.

Lamin Daniel Jadama är dokumentärfilmaren som startade som producent och värd för olika radioprogram inom Sveriges Radio. Efter det har han rört sig mot dokumentärt berättande från den afrikanska kontinenten och dess diaspora. Idag arbetar han nära det svenska prisbelönta produktionsbolaget Story och har sitt eget radioprogram på P3 där han spelar samtida afrikansk musik.

Ansvarig intendent: Catrin Lundqvist