Gilbert & George, BEARDSTERS, 2016 © Gilbert & George

Gilbert & George

The Great Exhibition

9.2 2019 – 12.5 2019

Stockholm

Två individer – ett konstnärskap. I över fem decennier har Gilbert & George skapat verk som utmanat konstens och samhällets konventioner helt utan hänsyn till vad som anses vara ”god smak”.  I ”The Great Exhibition” får du möta en unik konstnärlig vision med Gilbert & Georges egna urval av bilder från hela den gemensamma livsgärningen.

De är konstvärldens mest ikoniska duo. Iförda nästan matchande och oklanderligt pressade kostymer har Gilbert & George rört sig i samma Londonkvarter sedan 1960-talet. Okuvliga och alltid rakt på sak har de med sin konst en förmåga att överrumpla verkens betraktare.

Gilbert & George – en odelbar konstnärlig enhet

Ända sedan de två möttes på Saint Martin’s School of Art har Gilbert (född i Dolomiterna, Italien, 1943) och George (född i Devon, England, 1942) gått sin egen väg. Som både subjekt och objekt i sin egen konst – de är en odelbar konstnärlig enhet – har de utan förbehåll ägnat sig själva och sitt gemensamma liv åt konsten. Gilbert & George inte bara skapar sin konst – de lever den, och deras vardag är lika rigorös som den är kreativ. Genom att reducera tillvaron runt hemmet och ateljén i East End till enkla rutiner har de skapat utrymme för totalt konstnärligt vansinne.

Introduktionsfilm om Gilbert & George

I filmen berättar Gilbert & George om sitt konstnärskap och tar oss med på en av deras legendariska vandringar genom de hemkvarter som gett konstant näring åt deras konst i över 50 år. Vi träffar dem sedan igen i Stockholm för en vandring genom den färdiga utställningen på Moderna Museet.

Komik, tragedi, desperation, mod och sorg

Från golv till tak fylls utställningsrummet av bilder som är på samma gång groteska och strama, surrealistiska och symboliska, men alltid i det strikta rutmönster som är duons signum. Ofta är de själva porträtterade i bilderna, med blicken riktad rakt ut mot betraktaren. Sex, pengar, hudfärg, etnicitet, social ställning och religion är återkommande i verk som lyckas förena glädje och sorg.

Punkare och hipsters, folkdans och bomber, höstlöv och kontaktannonser – Gilbert & George utforskar med sin skarpa blick världen kring oss. ”The Great Exhibition” är lika demokratisk, generös och extravagant som dess skapare. Gilbert & George förespråkar ”konst för alla”.

Installationsbild ”Gilbert & George: The Great Exhibition” Moderna Museet 2019. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Curatorer: Hans Ulrich Obrist och Daniel Birnbaum

Entrépriser

Entrépris: 150 kr
Reducerat pris: 120 kr (gäller för studenter och pensionärer)

Alltid fri entré för alla under 19 år och Moderna Museets Vänner.

Guidade visningar

Curatorvisningar

Lördag 9 februari kl 14, med Ulf Eriksson, intendent Förmedling
Tisdag 5 mars kl 17.30, med utställningens producent Olle Eriksson

Babyvisningar

Torsdag 7 mars kl 15–17
Torsdag 28 mars kl 15–17

Läs mer och köp biljett till babyvisningar

Syntolkad visning

Torsdag 21 februari kl 17

Visning för gruppbostad

Torsdag 14 mars kl 16–18

Guidade visningar på olika språk

Guidade visningar på svenska, engelska och fler språk ges regelbundet. Alla visningar och hela programmet till utställningen finns i kalendern: kalender Gilbert & George

Boka en guidad visning

Video i Minibion

Två tidiga videoverk av Gilbert & George visas i Minibion på plan 2 under utställningsperioden.

Gordon’s Makes us Drunk (Gordons gör oss fulla), 1972

Video, 20 min

Över musiken av Elgar och Greig hörs George upprepa orden ”Gordons gör oss fulla”, ”Gordons gör oss fulla”. Gilbert & George dricker sakta och rösten övergår först till att upprepa ”Gordons gör oss väldigt fulla” och mot videons slut ”Gordons gör oss väldigt, väldigt, fulla”. Gin och Tonic var under början av 70-talet Gilbert & Georges favoritdrink och Gordons deras favoritgin, enligt dem var den ”bäst”. Brittiskhet både firas och parodieras i detta tidiga verk där konstnärerna dricker på ett sätt som är ”inte ett nöje, utan en plikt”.

The Singing Sculpture (Den sjungande skulpturen), 1992

Film, 11 min

I denna film av Philip Haas presenterar Gilbert & George verket ”Den sjungande skulpturen” i New York, 1992. Verket uppfördes för första gången i London 1968 kort efter att konstnärerna kommit över en skiva med ”Under alla broar” av Flanagan och Allen. Som sjungande skulpturer rönte Gilbert & George tidigt stor uppmärksamhet. Verket är inte en performance, happening eller uppträdande utan kort och gott en sjungande skulptur, och en del av Gilbert & Georges livsverk.

Konstäventyr från 4 år

Ett konstäventyr är en familjevandring för barn och vuxna som du gör själv. I utställningen möter du stora, färgglada bilder som är sammansatta av mindre delar. Titta på bilderna med Gilbert & George-glasögon och gå på jakt efter några detaljer ur konstverken. Fråga i informationsdisken på plan 4 och gör dig redo för äventyret. Från 4 år (tillsammans med en vuxen).

Sportlovsprogram från 4 år

26 februari–2 mars 2019

Under sportlovet är alla skollediga barn från 4 år välkomna på lovprogram och drop-in verkstad. Lovprogrammet börjar med visning av utställningen ”Gilbert & George: The Great Exhibition” sedan gör vi collage av tidningar och böcker i Verkstan.

Läs mer om sportlovsprogrammet: Sportlov: Gilbert & George

Katalog

Utställningens rikt illustrerade katalog innehåller fem intervjuer med Gilbert & George av Hans Ulrich Obrist och Daniel Birnbaum, en för varje verksamt årtionde. 460 sidor.

Köp katalogen

katalogomslag

Utställningskatalog ”Gilbert & George: The Great Exhibition”. Foto: Albin Dahström/Moderna Museet

Besök med skolan

Välkommen till utställningen med skolan! Kontakta bokningen och berätta när ni vill komma så att ert besök inte krockar med förbokade visningar: maila bokningen.

Fri entré för:

  • Lärarledda förskole- och skolklasser med elever till och med 18 år
  • Medföljande lärare, pedagoger och assistenter
  • SFI-klasser

Boka guidad visning, verkstad eller workshop

För gymnasiet och åk 7–9 har vi workshops med flera spännande teman att välja på och för förskolan och åk 0–6 erbjuder vi visning och verkstad med olika teman. Här hittar du priser, kontaktuppgifter och bokar visningar: boka guidad visning

Lärarhandledning till Gilbert & George

Vi har lärarhandledning som ni kan jobba med före och efter besöket. Ladda ner lärarhandledningen här: Lärarhandledning Gilbert & George (pdf)

Mer information till dig som vill besöka utställningen med skolan: Skola

Konstnärssamtal

Fredag 8 februari 2019, kl 17

Möt Gilbert & George i samtal med curator Hans Ulrich Obrist.

Läs mer: Gilbert & George samtalar med Hans Ulrich Obrist

Utställningen visas på plan 4

Karta över Moderna Museet

Bilder

Installationsbild ”Gilbert & George: The Great Exhibition” Moderna Museet 2019. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet
Gilbert & George, QUEER, 1977 © Gilbert & George
Gilbert & George, SPERM EATERS, 1982 © Gilbert & George
Installationsbild ”Gilbert & George: The Great Exhibition” Moderna Museet 2019. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Mer om utställningen