Jutta Koether, Blow up your mind, 2009 © Galerie Daniel Buchholz, Cologne/Berlin

Jutta Koether

The Thirst

5.3 2011 – 24.4 2011

Stockholm

Den tyska konstnären Jutta Koether (född 1958) är verksam i New York och sedan en kort tid tillbaka också i Berlin. Hennes verk med sin mångfacetterade konstpraxis har aldrig tidigare visats i Sverige.

Utställningen på Moderna Museet innehåller ett trettiotal verk från 2005 fram till i dag. Jutta Koether har i många år varit en konstnärernas konstnär som arbetar gränsöverskridande med måleri, performance och musik. Hon är också verksam som skribent för musikmagasinet Spex och som konstkritiker. Hennes verk har tidigare visats bl.a. på Whitneybiennalen i New York, på Kölnischer Kunstverein och Kunsthalle Bern.

Till utställningen på Moderna Museet planeras ett performanceprogram som inkluderar Jutta Koether själv, legendariska Kim Gordon (gitarrist i gruppen Sonic Youth) och ljud- och bildkonstnären/kompositören Tony Conrad.

Bildmix och ljud från performancen The Thirst den 4 mars med Jutta Koether och Kim Gordon, visas på plan 2 utanför utställningen. Ca 25 min. Foto: Prallan Allsten, Helena Syrén. VJ: Micke Prey. Ljud: Martin Robertson Salas.

En utställningskatalog med texter av Isabelle Graw, David Joselit och Iris Müller-Westermann publiceras i samband med öppningen.

Program

Föreläsning: Isabelle Graw

STOCKHOLM FREDAG 4 MARS KL 17

Painting against Painting – speech acts, self-regulation and vitality in the Rheinland of the 1960´s, 1970´s and 1980´s.

I Auditoriet, på engelska. Begränsat antal platser.

Isabelle Graw är professor i konstteori och konsthistoria vid Staatliche Hochscule für Bildende Künste (Städelschule), Frankfurt am Main, där hon var medgrundade av Institute of Criticism. Hon är även konstkritiker och en av grundarna till Texte sur Kunst i Berlin samt författare till Die bessere Hälfte. Künstlerinnen im 20. und 21. Jahrhundert (DuMont Buchverlag 2003), och Der große Preis. Kunst zwischen Markt und Celebrity Kultur (Sternberg Press 2010).

I samarbete med Goethe Institut.

Performance: The Thirst av Kim Gordon och Jutta Koether

STOCKHOLM 4 MARS 2011 KL 18.30
Plats: I utställningen.

Jutta Koether har under flera års tid samarbetat med artisten Kim Gordon, som är sångerska och basist i Sonic Youth. Varje gång utvecklar de en unik performance. Jutta Koether utvidgar sitt måleri inom performancekonsten och i text på egen hand eller i samarbete med konstnärer inom sitt nätverk. I performancen The Thirst laborerar de båda konstnärerna med en glasvägg som är en reminiscens av installationen i utställningen.

Läs mer: Performance The Thirst

Filmprogram: Kenneth Anger

STOCKHOLM LÖRDAG 19 MARS 2011 KL 14
Plats: Biografen

Jutta Koethers utställning har flera bildidéer som relaterar till några centrala verk i Kenneth Angers rika filmproduktion. Under en eftermiddag visar vi ett litet men noggrant urval av hans filmer.

Kenneth Anger är en amerikansk experimentell undergroundfilmare, skådespelare och författare, som arbetat inom kortfilmsformatet. I hans filmproduktion med inslag av surrealistiska, homoerotiska och ockulta element finns allt från dokumentär, drama och spektakel. Kenneth Anger har påverkat en rad kända filmskapare och andra konstnärer, liksom musikvideogenren.

Introduktion av Catrin Lundqvist, intendent.

Läs mer: Kenneth Anger

Performance: Tony Conrad och Jutta Koether

STOCKHOLM FREDAG 8 APRIL 2011 KL 18.15

Plats: I utställningen
Fri entré, ingång via sjösidan

Jutta Koether har bjudit in Tony Conrad, New York, legendarisk videokonstnär och musiker att tillsammans göra en ny performance.

Tony Conrad var en tidig medlem av The Theatre of Eternal Music, också känt som The Dream Syndicate, som inkluderade namn som John Cale, Angus MacLise, La Monte Young and Marian Zazeela. Conrad har nyligen komponerat mer än ett dussin ljudverk med speciella tonskalor för förstärkt solo-violin och 2006 släppte han sin inspelning av Joan of Arc, ett ljudspår till en kortfilm med samma namn(1968)av Piero Heliczer.

Läs mer: Tony Conrad/Jutta Koether

Tony Conrad talar om sin konst och visar verk

STOCKHOLM 9 APRIL 2011 KL 14

Plats: Biografen

Tony Conrad är avant-garde videokonstnär, experimentfilmare och musiker/kompositör, lärare och poet/författare. En av hans mest kända filmer The Flicker från 1966 räknas som ett nyckelverk inom den tidiga amerikanska strukturalistiska filmkonsten. Hans verk har visats på många museer bl.a. MoMA och P.S.1 i New York och 1991 och hade han en video retrospektiv på The Kitchen.

Introduktion av Catrin Lundqvist, intendent.

Läs mer: Tony Conrad/Jutta Koether

Curator: Iris Müller-Westermann

Utställningen är producerad av Moderna Museet.

Bilder

Jutta Koether
Installationsbild, Moderna Museet, Stockholm
© Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
Jutta Koether
Installationsbild, Moderna Museet, Stockholm
© Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
Jutta Koether
Berliner Schlüssel # 13, 2010
© Jutta Koether and Galerie Daniel Buchholz, Cologne/Berlin
Jutta Koether
Souveraine, 2008
© Galerie Daniel Buchholz, Cologne/Berlin