Moderna Museet är öppet men ditt museibesök kanske blir lite annorlunda just nu. Vi vidtar åtgärder för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

Double Bind Player

Double Bind Player, 2012 Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Finissage!

Kom på finissage och se konst som rör sig i gränstrakterna mellan måleri och performance, lyssna på och se performances, delta i diskussioner och ställ frågor! Konst, musik, samtal, diskussion, bar och DJ:s.

En av Moderna Museets sommarutställningar, Explosion. Måleri som handling, går mot sitt slut. Den har setts av tusentals människor från stora delar av världen.

Utställningen som är producerad av Moderna Museet kommer att turnera till Fundació Joan Miró i Barcelona. Vi är därför extra glada över att tre katalanska konstnärer deltar i finissage: Ignasi Aballí, Àngels Ribé och Eulalia Valldosera. I samband med Explosion! ställer konstnärerna ut för första gången i Sverige. De presenterar sin egen konst och diskuterar olika aspekter av koncept, komposition och handling tillsammans med frilansande curator Martí Manen.

John Cage är en av de utställande konstnärerna. Han skulle ha fyllt 100 år den 5 september. Ett initierat musikprogram och diskussion om hans musik förs av kompositörerna och pianisterna Eva Sidén och Bunita Marcus, New York. Eva Sidén, Birgitta Muhr, bildkonstnär och Jens Hedman, ljudkonstnär, ställer gemensamt ut konsertinstallationen Double Bind Player mellan den 1-9 september i Moderna Museet. Bunita Marcus var under många år musikern Morton Feldmans samarbetspartner och nära vän till John Cage. Hennes egen musik har fått många utmärkelser och hon har skrivit musik för Kronos kvartetten, Aki Takahashi, Xenakis Ensemble och många fler. Mellan 1985-90 producerade hon Salon Concert serien tillsammans med konstnären Francesco Clemente i New York City.

Konstnärer knutna till Fylkingen gör installationer, konsert och performances som en del av den veckolånga hyllning till John Cage som äger rum i Moderna Museet och i Bucky Dome. Medverkande konstnärer: Robin McGinley, Kent Tankred, The Great Learning Orchestra och WOL, som består av konstnärerna Wenche Tankred och Lovisa Johansson.

Intendenter, program: Catrin Lundqvist och Karin Malmquist, Intendent, utställning: Magnus af Petersens. Assisterande intendent: Matilda Olof-Ors. Gästproducent: Fylkingen/Per Åhlund.

PROGRAM 8 SEPTEMBER 2012

I Moderna Museet kl 10–18

Kl 10–18 Robin McGinley
33 1/3. John Cage, 1969. Musikinstallation för 12 skivspelare och ca 300 skivor. I allmänna utrymmen på entréplanet. Fritt inträde.

Kl 15–15.45: Eva Sidén framför Playing Double Bind, A public case… version inspired by Cage), för piano, elektronik och mekanik och samtalar med Bunita Marcus, kompositör och pianist om John Cage och hans konst.
Plats: I konsertinstallation Double Bind Player, längst in i Moderan Museets samlingssalar. Entrébiljett till museet uppvisas vid ingången till konsertinstallationen. Språk: Engelska

Kl 15.45–16: Paus

Kl 16-17.30 Ignasi Aballí, Àngels Ribé och Eulalia Valldosera visar sina verk och diskuterar koncept, komposition och handling i förhållande till traditioner inom måleri/performance med utställningens curatorer.
Plats: I utställningen Explosion! Entrébiljett till museet visas upp vid ingången till utställningen Explosion! Språk: Engelska

Kl 17.30–19 Paus. Bloms Bar i trädgården är öppen!

I Bucky Dome och på Terrassen kl 19–24

Kent Tankred

Reversed “I have nothing to say and I am saying it” /John Cage
En ny performance som bygger på en intervju med John Cage från 1972. Kent Tankred bearbetar intervjun genom att fragmentera texten och ändra ordningen. Bearbetningen av intervjun styrs live.
Plats: Bucky Dome. Fritt inträde
www.kenttankred.se

The Great Learning Orchestra

Imaginary Landscape I – V
Styckena är komponerade 1939, 1942, 1942, 1951 och 1952 av John Cage.
The Great Learning Orchestra är ett nätverk där musiker från olika områden möts för att utforska musik där lyssnandet står i centrum.
GLO initierades1999 av Leif Jordansson och Peller Halvarsson och orkestern består av ett drygt 100-tal musiker när den är komplett.
Plats: Bucky Dome. Fritt inträde
www.thegreatlearningorchestra.se

WOL

En performance i Cage anda:
15″chance Med hjälp av en visuell slumpgenerator skapas ett partitur för ljudande material och rörelse. Kompositionen framförs ögonblickligen – live and unplugged. WOL performanceduo består av konstnärerna Wenche Tankred och Lovisa Johansson. De arbetar visuellt, ljudande och lekfullt.
Plats: Bucky Dome. Fritt inträde
www.wolart.se

DJ’s: Lise-Lotte Norelius & David Bremer spelar verk av Cage och andra.
Plats: Terassen

Med stöd av Japan Foundation, Institut Ramon Llull och Österrikes Ambassad.
I samarbete med Fylkingen, MDT, Dansens Hus och EMS.

Mer om utställningen