1Museum-of-the-Air2 ”Museum of the Air”, Hyogo Canal, Kobe/Japan. Foto: Geneviève Haraguchi
Work-in-progress project organized in the open air from April 2003 to March 2004 (Photo taken on May 5th, 2003)

Performance med Sadaharu Horio

Vi är stolta att Sadaharu Horio, Gutai-konstnär och fyra av hans medarbetare kommer till Moderna Museet mot slutet av utställningsperioden av ”Explosion. Måleri som handling”.

De är hemmahörande i Kobe, Japan och besöker Stockholm under en veckas tid. Horio utför en rad olika performances, både av subtil och explosiv karaktär. Hans arbetsredskap är allt från tusch och pensel till lyftkran och fallande plåtskiva! Han arbetar också med Moderna Museets konstpedagoger i samband med den verksamhet för familjer som äger rum på söndagar. Ni som har barn missa inte tillfället att få en oförglömlig gemensam konstupplevelse som leder till en konstinstallation i Bucky Dome!

Om Sadaharu Horio

Född 1939 är Sadaharu Horio den yngste i gruppen av Gutai-konstnärer som Moderna Museet presenterar i sin omfattande utställning om konstnärer som arbetar i gränslandet mellan måleri och performance. Horio visade sina arbeten för första gången 1965 i den 15:e Gutai Konstutställningen på Gutai Pinacotheca i Osaka och blev året därpå medlem av gruppen, fram till dess upplösning 1972.

Han är en mycket aktiv person och befinner sig i ett konstant arbetsflöde. Atarimae no koto (En självklar sak) är ett samlingsnamn för hans arbetsmetod och för flera av hans verk. För Horio är det konstnärliga arbetet lika självklart som att andas. Det är naturligt och därmed blir också hans konst en självklar del av dagens vakna timmar.

Luc Umbrella Deleu

“Luc Umbrella Deleu”, Yokohama/Japan,
November 5th 2005 Performance
reappropriating the work of Luc Deleu
“Speybank” at YOKOHAMA 2005:
International Triennale of Contemporary
Art (Sep 28th–Dec 18th 2005)
Foto: Geneviève Haraguchi

För att försörja sin familj arbetade Horio ända fram till 1998 parallellt på Mitsubishi fabriken i Kobe. Trots detta energikrävande arbete fann han ändå tid att på kvällar och lediga stunder att utföra sin konst. Från år 2000 har han haft fler och fler möjligheter att ställa ut både i sitt hemland och internationellt och 2011 ställde han ut i Palazzo Fortuny i Venedig. Bilderna här intill är hämtade från hans hemstad Kobe. Projektet som utfördes alldeles i närheten av hans hem heter Museum of the Air och ägde rum 2003-2004. En annan performance som vi ser resultatet av härintill heter just Matter of Course, Luc ”Umbrella” Deleu och utfördes 2005 på Den Internationella Triennalen för Samtidskonst i Yokohama.

På Moderna Museet är vi hedrade och glada över att ha möjligheten att för första gången presentera Sadaharu Horio för den svenska publiken. Missa inte möjligheten att se Sadaharu Horio ”in action”. Det här är ett tillfälle som kan bli kvar som en klar och tydlig markör i museets kommande historieböcker.

Intendent, performance: Catrin Lundqvist
Intendent, utställning: Magnus af Petersens
Assisterande intendent: Matilda Olof-Ors

Tack till Japan Foundation för stöd och till Zero Foundation för ett gott samarbete.

Program 25–26 augusti 2012

Performances på olika platser i och utanför Moderna Museet med Sadaharu Horio, Gutai-konstnär, med anledning av utställningen ”Explosion. Måleri som handling”.

Lördag 25 augusti

14.00
I trappan mellan plan 4 och 2. Horio går på papper i trappen, ljud uppstår.
I entrén på plan 4, papper ligger på golvet, Horio lägger ut stenar med bläck på det.

I Tyghusgången (mellan Moderna Museet och Östasiatiska), Horio drar ett resårband mellan Dan Grahams skulptur och ett träd i andra änden av gången, avståndet mäts.

Vid entrén till museet, Horio skvätter vatten ur en hink medans han går ner mot gatan, publiken interagerar.

15.30
På den stora öppna ytan bakom museet mot vattnet, en lastbil med kran lyfter upp en stor vägg som släpps ner på ett stort ark paper preparerat med färgampuller. Väggen lyfts bort och resultatet beskådas.

I tegelskulpturen av Per Kirkeby på museets baksida, Horio svingar blöta handukar mot skulpturens väggar, publiken ritar i vattenspåren med vit krita.

Från terrassen vid restaurangen mot kajen, Horio fäster en tråd vid terrassräcket och går med den mot kajen, publiken gissar på trådens längd, den som gissar närmast får en gåva.

17.00
I Dan Graham-skulpturen vid museets framsida, Horio har byggt upp en konstmaskin, publiken stoppar i 10 SEK i en springa och väljer mellan olika konstverk, maskinen spottar ut valt verk.

18.30
Från huvudentrén till trädgården. Slutperformance.

Söndag 26 augusti

Familjverksamhet med barn och vuxna i museernas trädgård och i Bucky Dome.

13.00
I Bucky Dome, Horio droppar färg i cirklar på papper på golvet, barn slår ihop behållare med färg.

I Bucky Dome, tidningar är fästa på bambupinnar barn får måla på dem med penslar.

I trädgården, barn och vuxna knölar i hop tidningspapper till bollar och sprider ut dem i trädgården. Barn samlar ihop bollarna och stoppar dem i ihopsydda tygfigurer.

Mer om utställningen