Målning, en man ligger omgiven av vänner med lidande uttryck på läpparna

Nils Dardel, Den döende dandyn, 1918 Foto: Prallan Allsten / Moderna Museet

Visnings­magasinet

Djupdyk i samlingen

Stockholm

I Visningsmagasinet kan du själv beställa fram och uppleva konst ur museets stora samling, genom en knapptryckning. Välj från ett tjugotal skärmar som visar några av våra mest älskade konstverk, och andra som är mindre kända.

Vilken konst vill du att vår industrirobot ska hämta fram till dig? I Visningsmagasinet är det du som väljer. På plats finns också en av våra värdar som hjälper dig och kan berätta mer om konsten.

Vill du titta på konst som speglar hur människans relation till vår planet förändrats under 1900-talet? Eller vill du med konstnären Nils Dardel som exempel, få inblick i hur konstnärskretsarna i Paris fungerade som ett nav för icke-heteronormativa personer och relationer på 1910-talet?

I Visningsmagasinet får du en unik möjlighet att uppleva olika konstverk från vår samling och ta del av deras berättelser.

Ta dig tid och hitta ditt favoritverk! – Gitte Ørskou, överintendent Moderna Museet
En av Visningsmagasinets skärmar med verk av Nils Dardel, Ivan Lönnberg och Arvid Fougstedt
Visningsmagasinet 2022. På skärmen: Nils Dardel, Den döende dandyn, 1918; Arvid Fougstedt, Ivan Lönnberg på Café du Dome, 1914, Ivan Lönnberg i uniform,1910; Arvid Lönnberg, Självporträtt, 1914, Porträtt av Nils Santesson, 1914. Foto: Albin Dahlström / Moderna Museet

Soffvisning i Visningsmagasinet

Följ med på en guidad visning hemifrån soffan! Se när Anita Wernström-Pitcher, intendent, introducerar konstnären Helene Schjerfbeck (1862–1946).

Soffvisningen sändes live på Moderna Museets Facebook den 8 december 2022.

Skapat efter idé av Pontus Hultén

Visningsmagasinet är skapat efter en idé av Pontus Hultén som var chef för Moderna Museet under tretton år, från 1960 till 1973. Med den internationellt välkände arkitekten Renzo Piano (född 1937) talade han ofta om hur ett framtida drömmuseum kunde se ut – ett museum där världens bästa konst kunde beställas fram genom en enkel knapptryckning.

På så vis kan Visningsmagasinet ses som en slags prototyp för ett framtida museum där besökaren själv gör sina val för att sätta samman sin egen museiupplevelse.

Museet som mötesplats för alla konstarter

Under Pontus Hulténs tid på museet kom han att arbeta aktivt med museet som mötesplats för alla konstarter, till exempel film, ljud och performances.

En av hans mer omtalade utställningar var ”Rörelse i konsten” (1961) som visade verk av bland andra Marcel Duchamp, Jean Tinguely, Alexander Calder och Robert Rauschenberg. Några av verken kom att införlivas i Moderna Museets samling. Dessa konstnärer, vilka blev Hulténs nära vänner, finns även representerade i hans donation, liksom verk av bland andra Niki de Saint Phalle, Jasper Johns och Sam Francis.

Pontus Hulténs konstsamling

2005 donerade Pontus Hultén sin konstsamling, sitt bibliotek och sitt arkiv till Moderna Museet. Tillsammans med arkitekten Renzo Piano, som Hultén lärde känna under sin tid som chef för Centre Pompidou i Paris (1974–1981), skapades Visningsmagasinet, med ekonomiskt stöd av Moderna Museets Vänner.