En person som går med en spegel under armen utanför museet

Låna ut din spegel till Moderna Museet, 2022 Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet

6.4 2022

Moderna Museet behöver din spegel!

Låna ut din spegel till sommarens utställning ”Jeppe Hein: Vem är du egentligen?”. Som tack får du ett konstverk av Jeppe Hein att behålla. Under fyra dagar i april tar vi emot speglar av alla dess slag – och självklart får du tillbaka den i september efter utställningens slut.

Låt oss låna din spegel över sommaren till konstnären Jeppe Heins verk ”Din spegel”. Från och med den 20 april tar vi tacksamt emot spegeln i vår spegelinlämning på museet i Stockholm.

I en uppmaning till alla museibesökare och spegelinnehavare skriver Jeppe Hein:

Vad ser du när du tittar dig själv dig i ögonen i spegeln?

Speglar förändrar och ifrågasätter hur vi uppfattar omgivningen och oss själva genom att göra rummet mer heterogent. Speglar får oss att fundera på vår egen närvaro och ta ställning till vår fysiska och mentala upplevelse av en miljö och var vi befinner oss i den. Vi blir medvetna om både gränserna och möjligheterna för vårt seende.

Mina spegelinstallationer vänder sig alltid till betraktaren som är där och frågar: Vem är du? Varför är du här? Vad ser du?

I samband med min separatutställning på Moderna Museet vill jag be dig att låna ut en av dina speglar hemifrån till museet.

Den tar vi med i ett platsspecifikt spegelrum i samlingen, som en uppmuntran till besökarna att reflektera kring sig själva och sin situation.

Hur känns det att se dig själv och andra spegla sig i din egen spegel här, på en helt annan plats?

Kom och se!

Ta med din egen spegel till Moderna Museets foajé 20–24 april! Och i utbyte får du en unik akvarell av mig som du kan hänga upp där spegeln brukar sitta…

Vi ses! Jeppe Hein

En person tar ned en spegel från väggen
Låna ut din spegel till Moderna Museet, 2022 Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet

JEPPE HEIN

Den danske, numera Berlin-baserade, konstnären Jeppe Hein (född 1974) har alltid haft fokus på interaktion med sin publik och de senaste åren har hans verk blivit mer performativa.

Under sommaren 2022 har Jeppe Hein bjudits in till Moderna Museet för att engagera publiken på helt nya sätt. Istället för att installera utställningen i någon av våra tillfälliga utställningssalar tar detta interaktiva konstnärliga projekt plats på andra ytor, runt om i hela museet – och utanför.

Läs mer: ”Jeppe Hein: Vem är du egentligen”

Verk av Jeppe Hein
Jeppe Hein, Endless Connection, Aarhus, Denmark, 2017 Courtesy KÖNIG GALERIE, Berlin / London, 303 GALLERY, New York och Galleri
Nicolai Wallner, Copenhagen

Publicerad 6 april 2022 · Uppdaterad 4 maj 2022

Nyheter