Akryl på duk

Christina Quarles , For Sorrow or Inspiration, 2020 Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Årskurs 7-9 och gymnasiet

Här kan du läsa om våra temavisningar och temavisningar med workshop för för årskurs 7-9 och gymnasiet.

För årskurs 7-9 och gymnasiet

Samlingen

Välkommen till Moderna Museet!

Första besöket på Moderna Museet? I den här visningen reflekterar vi över varför ett museum samlar på konst, vem som äger konsten och vad det är för skillnad mellan modern och samtida konst. Varför är konst viktigt?

Visningen är en utmärkt introduktion till Moderna Museet. Eleverna får möta modern och samtida konst både från Sverige och den internationella konstscenen.

Kan bokas på lätt svenska.

Målning med många färger av Sven X-et Erixson
Sven X-et Erixson, Målarens hus, 1942 © Sven X:et Erixson/Bildupphovsrätt 2024 Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Varför samtidskonst?

Hur arbetar konstnärer idag? Och vad är skillnaden mellan modern och samtida konst?

Samtidskonsten är i ständig förändring. Den riktar ofta ljuset mot något väsentligt i vårt samhälle och kan utgå från ett idébaserat förhållningssätt, där idén bestämmer formen och materialet. Hur skildras samhället och de stora frågorna i konsten?

I den här visningen reder vi ut begreppen i mötet med verk av några av dagens mest omtalade konstnärer.

Agnieszka Polska,, Boken om blommor (stillbild 6), 2023 Stillbild ur film: Med benäget tillstånd av Dawid Radziszewski Gallery, Warsaw.
© Agnieszka Polska 2024

Samlingsutställningar

Svensk modernism i Moderna Museets samling

17 juni 2023 – 3 augusti 2025
Utforska den svenska modernismen i den aktuella samlingsutställningen ”Rosa segel – Svensk modernism i Moderna Museets samling”

Modernismens olika stilar både formuleras och speglas i konsten från den första hälften av 1900-talet. Tekniska landvinningar och det moderna stadslivet påverkade konsten både till innehåll och uttryck.

Vi utforskar modernismen genom verk av exempelvis Sigrid Hjertén, Hilma af Klint, Nils Dardel, Isaac Grünewald och Pablo Picasso. Här ges eleverna möjlighet att fördjupa sina kunskaper om modernismen och skapa sammanhang till det som de har lärt sig i skolan.

Läs mer om utställningen: Rosa segel – Svensk modernism i Moderna Museets samling

målning med människor i en ateljé
Sigrid Hjertén, Ateljéinteriör, 1916 Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Surrealism nu och då

26 oktober 2024 – 18 januari 2026
Djupdyk i Moderna Museets världsberömda surrealistsamling och upptäck hur surrealismen lever vidare i konsten idag. År 2024 är det hundra år sedan det första surrealistiska manifestet skrevs. Surrealismen var inte en stil, utan en revolutionerande hållning, som ville förändra samhället och frigöra individen.

Under visningen samtalar vi kring teman som ljud och rörelse, det undermedvetna och slumpen, krig och konflikt samt kropp och identitet.

Workshop

Inspireras av surrealisternas metoder och experiment och skapa egna, surrealistiska uttryck. Oväntade visuella element får mötas, krocka och överraska i vår surrealistiska workshop.

Läs mer om utställningen: Surrealism i Moderna Museets samling

målning med stora blommor i landskap
Karl Axel Pehrson, Octett, 1976 © Karl Axel Pehrson Bildupphovsrätt 2024

Linjer som berättar om världen

22 februari 2025 – 10 maj 2026
Hur kan några enkla streck fånga en känsla, en berättelse – eller en hel värld? I utställningen ”Ännu en morgon – Teckning i Moderna Museets samling” möter vi konstnärer som utforskar teckning, både med penna på papper och på oväntade sätt. Hur kan en teckning vara både personlig och politisk? Hur kan den hjälpa oss att samtala om identitet, berättande och minnen?

Vi undersöker teckningens roll i att förstå världen – och oss själva. Ett av de mest effektiva sätten att minnas detaljer är att rita dem.

Temavisning med workshop

Vill ni fördjupa temat? Boka en temavisning med workshop där vi utforskar olika material och uttryck. Hur kan en linje bli en berättelse? Hur kan vi teckna med oväntade material? Genom både snabba, spontana tekniker och mer genomarbetade uttryck får eleverna reflektera kring hur teckning kan vara ett sätt att förstå och förändra världen.

Teckning i blyerts på papper. Teckningen visar två personer framför träd.
Joanna Hellgren, Omslaget till Frances del 2, 2009 Foto: Tobias Fischer/Moderna Museet

Tillfälliga utställningar

Fokus på Mike Kelley

Mike Kelley: Ghost and Spirit

Temavisning för gymnasiet och uppåt
10 maj-12 oktober 2025
Tid: ca 90 min

Vad formar oss – och vad får oss att göra motstånd? Vi djupdyker i Mike Kelleys mångsidiga konstnärskap och sätter det i ett samtida sammanhang. Mike Kelley (1954–2012) var en av sin generations mest inflytelserika konstnärer. Hans konst rör sig mellan skulptur, installation, ljud, video och performance – ofta med en rå, humoristisk och samtidigt allvarlig underton.

Tillsammans närmar vi oss teman som minne, barndom och populärkultur – återkommande motiv i Kelleys konst. Vi utforskar konsten genom samtal och gemensamma reflektioner, snarare än en traditionell visning – då utställningen i sig bjuder in till egna tolkningar och tankeväckande möten.

Mike Kelley, Ahh...Youth!, 1991 Foto: Med tillstånd av Mike Kelley Foundation for the Arts. © Mike Kelley Foundation for the Arts
Bildupphovsrätt 2025

Publicerad 30 maj 2024 · Uppdaterad 10 april 2025