Den döende dandyn och Thora Dardel berättar
Två filmer om Nils Dardel
29.8 2014
Stockholm
Filmer i samband med utställningen Nils Dardel och den moderna tiden
Den döende dandyn
En film om Nils Dardel
Datum: 29 augusti 2014
Tid: kl 17.30
Plats: Auditoriet, efterhäng i Moderna Bar
Pris: Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen förbokning.
Filmens speltid: 90 min. Svenskt tal.
Anders Wahlgren introducerar
”Den döende dandyn” från 1990 är en spelfilm fritt efter Nils Dardels liv i Paris åren 1921 till 1930. Manus och regi Anders Wahlgren. I huvudrollerna ser vi Reine Brynolfsson som Dardel och Pernilla August som Thora Klinckowström/Dardel. Filmen har visats i många europeiska länder och fått flera internationella priser.
Filmen är producerad av SVT och Suecia Film.
Efterhäng i Moderna Bar med mingel till tidstypiska toner.
Kontakt: Karin Malmquist, Intendent förmedling
Tips! Thora Dardel berättar – En film av Teresa Wennberg
Lördagar och söndagar kl 10–18
Plats: Biografen, plan 2
”År 1919, just efter första världskriget, for Thora Klinckowström, 20 år gammal, till Frankrikes sjudande huvudstad Paris för att studera skulptur. Hon kom fort in i bohemkretsarna på barerna i Montparnasse, där hon genom den svenske målaren Nils Dardel mötte alla dåtidens konstnärer, både unga och gamla – okända då, världsberömda nu.
Långt senare for jag själv till Paris, jag är också målare, och bodde också i Montmartre liksom Thora och Nils, jag gick på samma konstskolor och hängde på samma restauranger och barer.
Thora och jag var nära vänner trots åldersskillnad och vi umgicks flitigt. Hon besökte mig i Paris och jag henne i Stockholm och vi tröttnade aldrig på att tala om konsten och livet i Paris och satt ofta till långt inpå natten och jämförde erfarenheter.
Och så kom filmen till. När intervjun spelades in var Thora närmare 90 år och den videoutrustning som fanns att tillgå var ganska svåbemästrad, så ibland är det lite hack. Men när hon berättar om sitt liv med Nils Dardel och om de personer hon mötte under åren i Paris grips man av historien och hennes fascinerande ungdomsupplevelser.” Teresa Wennberg