Målning med fornforskare och flottare vid ett vattendrag

Sven X-et Erixson, Fornforskare och flottare, 1944 © Sven X-et Erixson /
Bildupphovsrätt 2023

Det nya gröna Norrland

Samtal

6.2 2024

Stockholm

Idéhistorikern, professorn och författaren Sverker Sörlin är en av Sveriges främsta röster inom klimatfrågan. Hör honom i ett samtal med Moderna Museets intendent Ylva Hillström om hans nyligen återpublicerade bok ”Framtidslandet”, mot bakgrund av utställningen ”Rosa Segel: Svensk modernism i Moderna Museets samling”.

Under 1900-talets första decennier utvecklas Sverige från jordbrukssamhälle till industrination. I synnerhet i Norrland kommer näringslivet att blomstra och rikedomarna sprider sig över landet. Synen på naturen som en outsinlig tillgång för människan att utnyttja får allt starkare fäste under den här tiden – ett synsätt som står i skarp kontrast till den samiska befolkningens uppfattning om naturen som ett besjälat, levande väsen.

I konsten skildrades den norrländska naturen och omdaningen av städerna av konstnärer som Sven X-et Erixon och Edith Fischerström, men även av fotografer som C.G. Rosenberg.

Berättelsen om den stora gröna omställningen är vacker, men den scen där pjäsen spelas är bräckligare än på mycket länge. För det är vad vi bör se – en större berättelse om världen som utspelas i ett koncentrerat format i norra Sverige. Det är en berättelse som angår oss alla – Ur "Framtidslandet" (2023)

Sverker Sörlin är idéhistoriker, professor i miljöhistoria och prisbelönt författare. Han är en av Sveriges främsta röster inom klimatfrågan. Hans bok ”Framtidslandet” kom 1988 och återpubliceras under 2023 i ny utgåva.

Målning på ett norrländskt landskap, renar och renskötare i framgrunden och eld i bakgrunden
Lars Pirak, Utan titel 1980-tal. Foto: Tobias Fischer/Moderna Museet © Lars Pirak / Bildupphovsrätt 2023