World in my Eyes

Konstnärssamtal

17.10 2024 – 16.5 2025

Stockholm

Hör konstnärerna Jonathas de Andrade, Selma Selman, Salman Toor och Cecilia Vicuña i den andra säsongen av samtalsserien ”World in My Eyes”. Serien är ett samarbete mellan Moderna Museet, Konstfack och Kungliga Konsthögskolan och arrangeras av Stockholms Stadsmission.

Under 2024 och 2025 pågår ”World in My Eyes” – en serie konstnärssamtal som presenterar konstnärerna Jonathas de Andrade, Selma Selman, Salman Toor och Cecilia Vicuña.

De medverkande konstnärerna bidrar både till samtidskonstens diskursiva och formella hybriditetet, i ett ögonblick av akut geopolitisk förändring och ökande polarisering. Titeln, ”World in my Eyes”, är hämtad från 1990-talshiten av den brittiska syntgruppen Depeche Mode.

Jonathas de Andrade
Jonathas de Andrade, 2022 Foto: UHGO Courtesy of the artist and Nara Roesler

Jonathas de Andrade

Torsdag 17 oktober 2024

I sitt senaste verk ”Na Cidade da Ressaca” (”In the Hangover City”, 2023) porträtterar Jonathas de Andrade (född 1982 i Maceió, Brasilien) staden Recife, Brasilien, där han bor i dag. Verket följer Recifes invånare och speglar platsens viktiga inflytande på de Andrades politiska och historiska förståelse och hur han formades som konstnär. Jonathas de Andrade ägnar sig åt minnet och hur det påverkar föremål och symboler i det brasilianska samhället. Han arbetar främst med installation, fotografi och video, som fungerar som verktyg för att fördjupa sig i relationers och formers inverkan till följd av urbanisering och makt.

Genom sitt arbete undersöker de Andrade den modernistiska kulturens resonanser i det brasilianska samhället, särskilt mot bakgrund av Brasiliens repressiva politik under 1900-talet. Hans engagemang i den brasilianska modernismen, som ofta kombinerade inhemska och afrikanska element med modernistisk estetik, innebär också att han ingår i en linje av konstnärer som konfronterar ett kolonialt förflutet och dess samtida fortgående.

Sedan 2007 har de Andrade samarbetat med konstnärskollektivet A Casa como Convém (The House as It Should Be), som han var med och grundade i Recife. Ett av hans uppmärksammade verk är muralverket ”Nostalgia, Sentimiento de Clase” (”Nostalgia, a Class Sentiment”, 2012), som med sina geometriska former och färger och manifest från 1960- och 1970-talen provocerar fram en förståelse av Brasiliens moderniseringsprojekt och deras misslyckande med att uppnå hållbar förändring.

Jonathas de Andrades senaste separatutställningar har bland annat visats på den brasilianska paviljongen på den 59:e Venedigbiennalen (2022); MAAT, Lissabon (2023); FOAM, Amsterdam (2022); Museum of Contemporary Art Chicago (2019).

Köp biljett här: Stockholms Stadsmission

Selma Selman
Selma Selman

Selma Selman

Onsdag 6 november 2024
Selma Selman, född 1991, är en konstnär och aktivist från Bihać i Bosnien och Hercegovina med romskt ursprung som för närvarande bor i Amsterdam.

Selman arbetar med performance, videoinstallation, fotografi och målning. Hennes verk utgår ofta från egna och familjens erfarenheter, men balanserar alltid biografins realitet med spekulativa och poetiska inslag, som i det centrala verket ”Mercedes Matrix” (2019), där hon subtilt kommenterar värdeskapande processer inom konsten. Verket är en videodokumentation av Selman och hennes familj som offentligt demonterar en Mercedes-Benz, ackompanjerad av ett pianospår av Philip Glass, och kombinerar utförandet av verkligt dagligt arbete med det konstnärliga uttryckets virtuositet.

Influerad av efterdyningarna av jugoslaviska krigen (1991–2001) och de mångfacetterade utmaningar kvinnor står inför i dagens samhälle, transformerar hon specifika objekt för att lyfta fram förtryckande maktstrukturer och sökandet efter samtida politiskt motstånd. Selman har också tagit initiativ till och grundat ”Get The Heck To School”, en organisation som är engagerad i att ge egenmakt åt romska flickor över hela världen som möter samhällelig utfrysning och fattigdom.

Selma Selmans senaste separatutställningar har visats på Schirn Kunsthalle Frankfurt (2024); Röda Sten Konsthall, Göteborg (2024); Martin-Gropius-Bau, Berlin (2023). Hennes verk har också ingått i documenta 15, Kassel (2022) och Manifesta 14, Pristina (2022).

Salman Toor
Salman Toor Foto: Sawani Chaudhary

Salman Toor

Onsdag 26 februari 2025
Salman Toor, född 1983 i Lahore, Pakistan, är en konstnär baserad i New York. Toors figurativa målningar – skapade med en signaturpalett av gröna och mjukt gula nyanser, applicerade i penseldrag som känns på samma gång uttrycksfulla och fulla av rörelse – fångar intima ögonblick i föreställda unga, bruna, queera mäns liv i samtida kosmopolitiska miljöer. Toor porträtterar ofta välbekanta hemmiljöer där marginaliserade kroppar finner trygghet och tröst. Andra verk skildrar allegoriska utrymmen av väntan och oro som utforskar gränsövergångar till potentiellt icke-välkomnande världar.

Toors arbete är djupt reflekterande över hans erfarenheter och iakttagelser av identitet och tillhörighet. Hans målningar fördjupar sig ofta i komplexiteten i att navigera flera kulturer och den ständiga förhandlingen av jaget inom offentliga och privata rum, som i verket ”The Star” (2019) där han fångar unga mäns intima sammankomst i ett vardagsrum, en av dem är upplyst av det mjuka skenet från en mobilskärm, medan andra är engagerade i samtal och reflektion. De nyanserade känslorna i karaktärernas ansikten och de intima miljöer de lever i ger oss ett fönster in i tysta kamper och små glädjeämnen i det vardagliga. Toor bjuder in betraktarna att bevittna skönheten och sårbarheten i dessa ögonblick, och utmanar förutfattade meningar och främjar empati och förståelse.

Salman Toor har haft separatutställningar på Baltimore Museum of Art (2022) och Whitney Museum of American Art (2020). Han har deltagit i biennalerna i Venedig (2024), Lahore (2018) och Kochi-Muziris (2016). Hans målning ”Night Garden” visas som en del av grupputställningen ”Sju rum och en trädgård: Rashid Johnson och Moderna Museets samling” på Moderna Museet 2023/2024.

Köp biljett här: Stockholms Stadsmission

Cecilia Vicuña
Cecilia Vicuña

Cecilia Vicuña

Fredag 16 maj 2025
Cecilia Vicuña, född 1948, är en bildkonstnär, poet, filmskapare och aktivist från Santiago, Chile. Militärkuppen mot president Salvador Allende i början av 1970-talet tvingade henne i exil och hon tillbringade sina första år i London, där hon grundade Artists for Democracy. Hon är en pionjär inom konceptkonsten i Chile och fundamental för den senaste utvecklingen inom samtidskonsten i och utanför Sydamerika.

Enligt Vicuña kan social förändring ske om vi behandlar medvetande som en form av konst och konst som en form av transformation. Genom att kombinera traditionella material och tekniker med modern estetik skapar hon kraftfulla verk som engagerar sig i föreställningar om tid och historia, mark och fertilitet, såväl som det rituella och det heliga. Detta kommer särskilt till uttryck i hennes textila verk, inspirerade av chilenska och andinska hantverksmetoder som hon omtolkar för en samtida kontext. Vicuñas starka intresse för quipu – en traditionell andinsk textilartefakt som används som informationsbärare – belyser hennes djupa engagemang för att både bevara urfolkets olika former av kunskap och aktivera dem i dag.

År 2022 belönades Cecilia Vicuña med Golden Lion for Lifetime Achievement på Venedigbiennalen och hon deltog i uppmärksammande utställningar som ”Brain Forest Quipu” på Tate Modern i London och ”Spin Spin Triangulene” på Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Hennes omfattande karriär inbegriper också betydande utmärkelser som Velázquez Award for Plastic Arts 2019 och Herb Alpert Award in the Arts samt många internationella utställningar som documenta 14 och Venedigbiennalen.

Mer om programmet