
Historieboken. Om Moderna Museet 1958–2008 Foto: My Matson/Moderna Museet
Om Moderna Museet 1958–2008
”Historieboken. Om Moderna Museet 1958–2008” (2008) tar ett djupgående grepp om Moderna Museets historia, från samlingarnas utveckling till de museipolitiska beslut som format museet. Boken presenterar tolv texter som täcker in en rad ämnesområden som varit centrala för Moderna Museets verksamhet.
Historiebokens författare
Eva Eriksson, Annika Gunnarsson, Martin Gustavsson, Maria Görts, Anette Göthlund, Hans Hayden, Marianne Hultman, Karin Malmquist, Magnus af Petersens, Martin Sundberg, Anna Tellgren, Jeff Werner. Konstnärerna Marysia Lewandowska och Neil Cummings har bidragit med en konstnärlig intervention i boken.
Läs Historieboken digitalt
Den digitala versionen av ”Historieboken. Om Moderna Museet 1958–2008” (2008) innehåller fjorton delar. I den första delen finns innehållsförteckning, förord och inledning, därefter följer bokens alla kapitel och i den avslutande delen finns kronologi, publikationer, personregister, sakregister och författarpresentationer, samt den ursprungliga kolofonen från 2008.
Det som inte finns med i den digitala versionen är den konstnärliga interventionen av Marysia Lewandowska och Neil Cummings, som inleder varje kapitel. Kapitlet med valda verk ur samlingen (s. 201–232) samt historien i bilder (s. 373–448) finns inte heller med. Den första bilden i varje kapitel har tagits bort, samt ett antal bilder och illustrationer där bildrättigheter saknas. För dessa delar hänvisas till den tryckta boken från 2008.
Vill du läsa den tryckta versionen? Köp ”Historieboken” i Moderna Museet Butiken.

Historieboken. Om Moderna Museet 1958–2008
Redaktörer: Anna Tellgren och Martin Sundberg, Moderna Museet
Formgivare: BrittonBritton
Kapitel 1. Förord och inledning (pdf)
Kapitel 2. Rutiner och val: Framväxten av Moderna Museets samling, Maria Görts (pdf)
Kapitel 3. Pengar, politik och publik: Moderna Museet och staten, Martin Gustafsson (pdf)
Kapitel 4. Förvandlingar och lokalbyten: Moderna Museets byggnader, Eva Eriksson (pdf)
Kapitel 13. Fjärran speglingar: Moderna Museet i utländsk press, Jeff Werner (pdf)
Kapitel 14. Kronologi, publikationer och register (pdf)
I samarbete mellan Moderna Museet och Steidl Verlag
Forskningsprojektet Historieboken
I oktober 2008 publicerades ”Historieboken. Om Moderna Museet 1958–2008” som resultatet av ett större forskningsprojekt. ”Historieboken” behandlar museets historia utifrån ett antal olika perspektiv som kan sorteras in under tre övergripande teman: samlingarnas historia, museipolitiska aspekter och museets olika verksamhetsområden.
Samlingens historia
I den första kategorin återfinns Annika Gunnarssons artikel om hur Nationalmuseums grafiksamling införlivas i Moderna Museet 1998. I fokus står problem som rör samlingspolitik, vilka beslut och argument som föregår flytten, liksom den konstteoretiska distinktionen mellan modernt och samtida. Även Anna Tellgren berör dessa frågor då hon skriver om hur Fotografiska Museet etableras som en avdelning i Moderna Museet. Utifrån debatten om fotografiets position diskuterar Tellgren mediets förändring i innehåll och uttryck under de senaste decennierna. Om Gunnarsson och Tellgren fokuserar på de senare årens historia, belyser Marianne Hultman Moderna Museets tidiga verksamhet, det mytomspunna 1960-talet. Hultman undersöker Pontus Hulténs relation till den i New York bosatte Billy Klüver. Genom ett intervju- och brevmaterial visar hon på Klüvers betydelse för Hulténs amerikanska kontaktnät i relation till några av museets mest uppmärksammade utställningar.
Museipolitiska perspektiv
På ett mer övergripande plan undersöker Maria Görts och Martin Gustavsson å ena sidan hur samlingen växer fram i ett längre tidsperspektiv, och å andra sidan hur museets samling utgör underlag i ett politiskt spel. Görts diskuterar Moderna Museets framväxt ur Nationalmuseum och visar på hur samlingen har formats genom såväl donationer som inköp, kontaktnät, tillfälligheter och målinriktade beslut. Gustavsson å andra sidan betraktar verksamheten ur ett ekonomiskt perspektiv. Regeringens regleringsbrev fungerar i Gustavssons artikel som utgångspunkt för en diskussion kring hur museets verklighet svarat mot politiska och ekonomiska ramar i olika tider.

Utställningar och programverksamhet
Museets utställningar utgör grunden för verksamheten. Magnus af Petersens och Martin Sundberg tar upp den del av samlingen där visningsformen ofta har varit efemär: programverksamheten för film- och videokonst, föreställningar och performance. Hans Hayden utgår från några betydelsefulla utställningar, ”Rörelse i konsten” (1961), ”Den inre och den yttre rymden” (1965), ”Implosion. Ett postmodernt perspektiv” (1987) och ”Sår. Mellan demokrati och förlösning” (1998), för att undersöka hur de har påverkat och förändrat synen på konst och vår närliggande konsthistoria. Martin Sundberg fokuserar på en annan sida av utställningsverksamheten, nämligen katalogen. Estetiska, ekonomiska och konstpolitiska aspekter av Moderna Museets utställningskataloger diskuteras i ett internationellt och historiskt sammanhang. Det internationella perspektivet är huvudfokus i Jeff Werners artikel som undersöker hur Moderna Museet har recipierats utomlands. Utifrån har Moderna Museets verksamhet tolkats på olika sätt i olika länder och det internationella intresset har överlag skiftat över tid.
Pedagogik genom tiderna
Anette Göthlund och Karin Malmquist lyfter fram Moderna Museets pedagogiska historia. I Göthlunds text ställs museets pedagogiska metoder i relation till samhällets syn på barn och ungdomar i stort. Tendenser och trender skiftar över tid och Göthlund tar avstamp i Carlo Derkerts uppmärksammade pedagogik för att få fatt på nutidens värderingar. I Karin Malmquists artikel beskrivs museets pedagogiska verksamhet decennium för decennium med inriktning på förmedling till vuxna.

En blick mot framtiden
Neil Cummings och Marysia Lewandowska gjorde en konstnärlig intervention i ”Historieboken”. Utifrån Ayan Lundquist, tänkt överintendent för Moderna Museet 2058, broderar de ut en historia om museets framtid. Genom ett fiktivt förord, en detaljerad kronologi som sträcker sig fram till 2058, en intervju med den framtida överintendenten och korta presentationer av varje artikel, allt skrivet från framtiden, skapar de historisk distans till de nyproducerade texterna om museet. Cummings och Lewandowskas projekt är markerade med ljusblå sidor i ”Historieboken” och löper genom boken i sin helhet.
Cummings och Lewandowska gjorde även en filmad intervju med den tänkte överintendenten som visades i samband med symposiet ”Dåtid, samtid, framtid: Det moderna konstmuseets historia” som gavs med anledning av museets femtioårsjubileum och lanseringen av ”Historieboken” hösten 2008.
Stockholm 17–18 oktober 2008
Symposiet ”Dåtid, samtid, framtid” var sprunget ur forskningsprojektet ”Historieboken”. Medan ”Historieboken” ägnades museets historia, syftade symposiet till att även diskutera utmaningar och möjligheter för ett modernt museum i det tidiga 2000-talet.
Några av föredragen redigerades och gavs ut i ett temanummer av Konsthistorisk tidskrift/Journal of Art History, Vol 78, Häfte 2, 2009.
Dag 1: Moderna Museet ur ett svenskt perspektiv
Under symposiets första dag diskuterades museet utifrån en svensk horisont och flera av talarna hade personliga kopplingar till olika faser i Moderna Museets historia.
Hans Hayden, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, talade om det moderna museet som en plats för forskning. Monica Nieckels, intendent med ansvar för film och program på museet mellan 1972 och 1996, delade med sig av sina personligt färgade minnen. Konstkritiker Beate Sydhoff talade om museets mottagande i pressen under perioden 1966–1979. Margaretha Rossholm Lagerlöf, professor emeritus vid konstvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, gav även hon en personligt färgad minnesbild av hennes möte med den amerikanska konsten på museet under 1960-talet.
”Museum Futures”
Symposiets första dag avslutades med en visning av Marysia Lewandowskas och Neil Cummings film ”Museum Futures”, som producerades i samband med ”Historieboken”. Filmen består av en fiktiv intervju med Ayan Lindqvist, chef för Moderna Museet 2058, och är en kritisk men även visionär fantasi om Moderna Museets verksamhet om ytterligare femtio år.
Dag 2: Internationella perspektiv på det moderna museet
Symposiets andra dag vidgade perspektiven då ett antal internationella gäster gav sin bild av det moderna museet.
Mary Anne Staniszewski, författare till den redan klassiska ”The Power of Display. A History of Exhibition Installations at the Museum of Modern Art” (1998), kopplade några av Moderna Museets mer politiska utställningar under 1970-talet till intressen i delar av dagens konstscen.
Den kanadensiska konstvetaren Patrik Andersson talade om Pontus Hulténs verksamhet vid Moderna Museet, något han behandlat i avhandlingen ”Euro-pop. The Mechanical Bride Stripped Bare in Stockholm” (2001). I Maria Hirvi-Ijäs föredrag vidgades bilden något då hon talade om utställningsmediet utifrån ett teoretiskt perspektiv. Hirvi-Ijäs är författare till en konstvetenskaplig avhandling betitlad ”Den framställande gesten. Om konstverkets presentation i den moderna konstutställningen” (2007).
Arkitekturkritiker Mimi Zeiger diskuterade trenden av spektakulära byggnader för modern konst och reflekterade över dess politiska incitament likväl som dess inverkan på besökarnas upplevelse av museet. Det sista föredraget gavs av Kylie Message, under rubriken ”Museums in the Twenty-First Century” diskuterade hon det moderna museet utifrån ett postkolonialt perspektiv.
Avslutande paneldiskussion
Symposiet avslutades med en paneldiskussion med de medverkande föredragshållarna. Under rubriken ”Will the Modern Museums be Historic Soon?” modererade museets intendent John-Peter Nilsson en diskussion som kom att handla om de moderna museernas delikata uppgift att samtidigt hantera 1900-talets konsthistoria och vara en scen för den nutida konsten.


Publicerad 9 november 2015 · Uppdaterad 17 mars 2025