Public Service

23.10 1999 – 14.11 1999

Stockholm

Konstförmedlingen på Moderna Museet presenterar här ett samarbetsprojekt med Institutionen för konst på Konstfack. Ett samarbete på lika villkor mellan ett konstmuseum och en konsthögskola där konstnärskap och konstpedagogik sammanflätas, pedagogen deltar i den konstnärliga processen och konstnären deltar i den pedagogiska processen.

Pedagogiken bakom samarbetet följer den aktivitetspedagogiska traditionen där eleven söker kunskap genom egen aktivitet. Tio konststuderande från Konstfack har fått i uppdrag att undersöka, problematisera och aktivera relationen mellan publik och konst på Moderna Museet. Detta redovisas i PUBLIC SERVICE.

Du hör din elektromagnetiska kontakt med Flavins konstverk Henrik Andersson avkodifierar det elektroniska fält som omger Dan Flavins ljusrörsinstallation Monument 7 för V. Tatlin genom att omsätta det till ett annat medium, detta medium integreras med betraktaren och är beroende av dennes rörelsemönster. Enligt Andersson kan besökaren via installationen höra sin egen konstupplevelse. Konstruktionen är kopplad till en högtalare och fungerar som en antenn. De elektromagnetiska fälten från Flavins verk hörs i högtalaren då betraktaren närmar sig en detektor som står placerad likt ett stativ framför Monument 7 för V. Tatlin. Besökaren kan styra ljudnivån genom att ta i stativet.

Milleniets sista Limericktävling på Moderna Museet Ann Böttcher inviterar även de grupper som vanligtvis ej besöker Moderna Museet genom att konstruera en limericktävling. Denna tävling fungerar i syfte att skapa en dialog mellan ickebesökare och redan etablerade museibesökare. De vinnande resultaten är placerade i museets permanenta samlingar. På så vis uppmuntras nya spännande möten där deltagaren uppmuntras att skriva en limerick innehållande orden Moderna Museet, Moderna, modern konst eller en konstnärs/konstverks namn som finns representerad på MM.

I juryn sitter Birgitta Arvas, intendent på MM, Ann Böttcher, konstnär och Arne Hegerfors.

Andrum
Jeanette Granberg arbetar med kontrasten mellan natur och kultur och ifrågasätter om natur och kultur kan mötas på ett museum för modern konst. Objekten som placeras i ett museum transformeras liksom dess besökare inom museets väggar. I sin installation Andrum söker Granberg visualisera denna problematik. Detta gör hon genom att skapa en rumslig situation där de oskrivna regler som omger museet tydliggörs och blir absurda. En installation tillåten att beträdas.

Knife, Mirror, Sponge
Fredrik Holmqvist granskar Moderna Museets stomme och stolthet som är dess berömda samlingar. Vad döljer sig egentligen i denna samling? Vilka verk borde aldrig ha förvärvats och vilka borde istället ha köpts in? Dessa frågor har Holmqvist tagit fasta på och söker i sitt verk ge betraktaren en inblick i dilemmat. Verket består av en infokiosk där betraktaren själv kan ta del av informationen.

Miss Universum visar konst
Catti Larson/Miss Universum erbjuder konstpubliken ett tillfälle att se nya samband och uppleva konsten i en ny dimension genom Miss Universums supersubjektiva guidade visningar av den permanenta samlingen. På ett egensinnigt vis som endast Miss Universum kan tillåta sig visar hon ett urval av verk som hon själv finner intressanta. Catti Larsons alter ego Miss Universum som redan gjort sig ryktbar inom Stockholms konstliv har sina exklusiva visningar på MM flera gånger i veckan under projektperioden.

Har Du någonsin undrat hur många som heter samma som Du? Det gjorde jag.
Lena Malm har genom dagboksinsamlingar och samtal med 60 av Sveriges 107 Lena Malm sammanställt ett grundmaterial där den ultimata Lena Malm koras, eller där ett tvärsnitt av Sveriges kvinnliga befolkning visualiseras. Malm synliggör med sitt projekt gränslinjen mellan att vara sig själv eller att vara som alla andra. Under projektet PUBLIC SERVICE redovisas materialet via en porträttvägg med ett urval av de passfoton som alla Sveriges Lena Malm sänt in och en datorinstallation där den ultimata Lena Malm presenteras. Dessutom har 60 Lena Malm bjudits in till en Lena Malm-middag i Kantin Moneo på Moderna Museet.

Retrospective
Dorinel Marc har tagit fasta på den mest publikdragande formen av museiutställningar, nämligen retrospektiven. Han har helt sonika arrangerat sin egen retrospektiv på Moderna Museet där han presenterar verk som visar hur han på olika sätt har arbetat med publiken. Utförandet består av ett flertal monitorer där de olika verken av Marc presenteras.

Kulturtjänstgöring
Love Nordberg utför en humoristisk kommentar till den demokratiska staten som delvis har till uppgift att formulera medborgarens skyldigheter, rättigheter och som dessutom ska upprätthålla och förmedla kulturarvet. Det senare är en verksamhet som snarast har en uppfostrande karaktär och som Nordberg fokuserat på i sin framställning. Han gör en noga utförd folkbildningsorder som till sin utformning påminner om pliktverkets krigsplaceringsorder. Uppmaningen presenteras på MM. Tjänstgöringsdatum är den 2 november och 7 december 1999.

Ty makten är din/en presentation av Kvinnomaktutredningen Gisela Schink riktar sig till konst och kulturlivets mest trogna publik, medelålders kvinnor. Hon genomför ett verk där hon själv sitter utplacerad i museets 80-tals samling och inbjuder till samtal kring den s.k. Kvinnomaktutredningen. På samma gång synliggörs kvinnans situation då Kvinnomaktutredningen handlar om fördelningen av ekonomisk makt och ekonomiska resurser mellan kvinnor och män.

Public Arena
Johan Thurfjell visualiserar skillnader och likheter mellan konstpublik och sportpublik genom att arrangera en gungbollstävling där vem som helst får delta. Placeringen av arenan uppmuntarar till ett möte mellan dessa traditionellt skilda typer av publik. Vad händer då Moderna Museets publik får agera sportpublik åt ett konstverk? Vad händer då den vane gungbollsutövaren utövar sin sportgren på MM? Gungbollsarenan finns på grusplanen utanför museet.

Programaktiviteter:
Gungbollstävling: Gungbollsarenan den 13 november 12.00

Miss Universum visar konst: tis 26 oktober, tors 28 oktober, tis 2 november, tors 4 november, lör 6 november, tis 9 november, tors 11 november och lör 13 november. På tisdagar och torsdagar är det kl 18.30 och lördagar kl 14.00. Samling i Moderna Museets entré.

Gisela Schink presenterar Kvinnomaktutredningen: Tis, tors 11-20, ons 11-16, fre, lör, sön 11-18 (ej den 30/10 och 31/10)

Projektledare: Elisabet Skoglund, konstpedagog

Konstnärliga handledare: Måns Wrange, professor och Hans Hedberg, bitr. professor

Projektassistent: Åsa-Viktoria Wihlborg, konstvetare