Sharon Hayes, Women of the World Unite! they said. [Kvinnor världen över, förena er! sade de], 2014 Foto: Liz Ligon © Sharon Hayes, Liz Ligon, and Friends of the High Line. Commissioned and produced by Friends of the High Line

Sharon Hayes

Echo

13.4 2019 – 11.8 2019

Stockholm

Från gatans protester till konstens rum – Sharon Hayes lyfter in aktivismen på konstscenen och är idag en av de mest tongivande rösterna inom amerikansk politisk samtidskonst. Möt både tidiga och helt nya verk i utställningen som är hennes första i Stockholm.

Sharon Hayes arbetar med kraften i det talade ordet, från den helt personliga rösten till agitation i brännande sociala frågor. Valet av enskildas röster är ett medvetet sätt att undgå att förhålla sig till ett tänkt perspektiv, vare sig universellt eller specifikt. I performance, fotografier och ljud- och videoverk förflyttar hon det privata tilltalet till allmän plats. Centralt i verken är relationerna mellan språk, historia och politik.

Utgångspunkten för ”Echo” är tanken om utställningen som ekokammare, där Hayes låter röster och material genljuda mellan historiska skeenden. En referens är också den feministiska läsningen av den klassiska myten om Echo, nymfen som straffas av gudarna för sin vältalighet och döms till att för evigt upprepa fragment av andras tal. Ett ljudande tömt på mening.

Video: Sharon Hayes berättar om utställningen

Följ med Sharon Hayes på en rundvandring i utställningen ”Echo”. Hon berättar bland annat om verken ”Join us”, ”In My Little Corner of the World, Anyone Would Love You”, ”Symbionese Liberation Army (SLA)” och ”Ricerche”.

Röster lyfta ur en tid, in i en annan

Ekon finns i Sharon Hayes verk på flera sätt, som både material och form. Texter och tal med historisk laddning återuppförs i ”muntliga översättningar” för en samtida publik. Hayes talar om anakronismer, tillfällen när en olöst fråga eller konflikt tas upp i en helt annan tid. Som i videoverket ”Symbionese Liberation Army (SLA)” (2003) där Hayes inför en samtida live-publik framför den kidnappade Patty Hearsts radiosända meddelanden till föräldrarna från 1974.

I flera av verken förflyttas det personliga tilltalet ut till allmän plats. Ett exempel är ”Everything Else Has Failed! Don’t You Think It’s Time for Love?” (2007) då hon dagligen framförde anonyma kärleksbrev på gatan framför en bank i New York, under en tid då Irakkriget kulminerade och den värsta finanskrisen sedan depressionen snart var ett faktum.

Sharon Hayes, Everything Else Has Failed! Don’t You Think It’s Time For Love? [Allt annat har misslyckats! Tycker du inte att det är kärlekens tur?], 2007 Performance still. Photo: Hans Kuzmich. Courtesy of the Artist and Tanya Leighton Gallery © Sharon Hayes

Feministisk och queer aktivism

Sharon Hayes undersöker hur politisk vilja och längtan ges konkret form, i en rörelse från den enskilda individen eller gruppens skyddade gemenskap ut i en större arena. I videoinstallationen ”In My Little Corner of the World, Anyone Would Love You” (2016) iscensätts ett avgörande arbete inom feministisk och queer gräsrotsrörelse under 1950–1970-tal med att sätta ord på erfarenheter och drömmar som det inte tidigare kunnat talas om. Verket ingår i Moderna Museets samling och blir en utgångspunkt för utställningen som är Hayes första i Stockholm.

Nytt verk för utställningen

Ett helt nytt videoverk presenteras i Hayes pågående projekt ”Ricerche”, gjord i en dialog med Pier Paolo Pasolinis intervjufilm om sex och relationer, ”Comizi d’amore” (1965). Hayes egna intervjuer med olika grupper tar temperaturen på vår samtid, och bygger samtidigt ett levande arkivmaterial av röster om utmaningen i att äga sin egen identitet. Samtal med politisk sprängkraft att förändra.

Sharon Hayes, Ricerche: three [Forskning: Tre], 2013 HD video still. Courtesy of the Artist and Tanya Leighton Gallery
Pictured (l to r): Jasmine Brown, Laakan McHardy, Pavel Lopez, Anarkalee Perera, Zehra Ali Khan, Alyssa Simari, Lyla Eaton and Sara Amjad © Sharon Hayes

Tongivande inom politiskt och socialt engagerad samtidskonst

Sharon Hayes (född 1970, Baltimore) är baserad i Philadelphia. Hon har en bakgrund i journalistik och antropologi, när hon söker sig till New Yorks experimentella teaterscen under tidigt 1990-tal . Det är en tid och en plats präglad av Reaganårens polariserade kulturklimat och förtigandet av aidskrisen. Med sin performanceturné ”Lesbian Love Tour”, som 1996 besökte fyrtiofem ”lesbiska vardagsrum” i nästan lika många städer, lyfte Sharon Hayes fram aktivismen på konstscenen.

Hayes är idag en av USAs mest tongivande röster inom en politiskt och socialt engagerad konst och har bland annat ägnats retrospektiva utställningar på Whitney Museum of American Art, New York, och Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid. Hennes verk har visats internationellt på platser som 55 Biennale di Venezia, Italien, där hon fick ett särskilt omnämnande, och 10th Gwangju Biennale, Korea.

Video: konstnärssamtal Sharon Hayes och Every Ocean Hughes

Möt Sharon Hayes och Every Ocean Hughes i ett personligt samtal om kärlek, om en vänskap rotad i New Yorks konstnärliga queer-kretsar på 1990-talet, om konstnärliga praktiker och strategier samt om erfarenheten av att agera på olika ”scener”. Samtalet ägde rum på Moderna Museet i Stockholm 12 april 2019.

Curator: Lena Essling

Entrépriser

Fri entré till utställningen.

Guidade visningar

Curatorvisningar

Lördag 13 april kl 14, med Ylva Hillström, intendent Förmedling
Tisdag 7 maj kl 17.30, med Lena Essling, curator

Babyvisningar

Torsdag 30 maj kl 15–17
Torsdag 6 juni kl 15–17

Läs mer och köp biljett till babyvisningar

Syntolkad visning

Torsdag 18 april kl 17

Visning för gruppbostad

Torsdag 9 maj kl 16–18

Besök med skolan

Välkommen till utställningen med skolan! Kontakta bokningen och berätta när ni vill komma så att ert besök inte krockar med förbokade visningar: maila bokningen.

Fri entré för alla.

Boka guidad visning, verkstad eller workshop

I samband med utställning ”Sharon Hayes: Echo” erbjuder vi en filosofivisning och workshop för gymnasiet och åk 7–9, som fokuserar på identitet, genus och queer. Går det att vara ”sig själv”? Är vi ”något”, eller blir vi det under livets gång? Vem bestämmer vad du ska kallas? Vi tar oss tid att titta på ett verk i utställningen tillsammans och filosoferar kring begrepp som identitet, genus och queer. I verkstan arbetar vi praktiskt med att tillverka posters, pamfletter eller fanzines.

Boka workshop

För förskolan och åk 0–6 erbjuder vi visning och verkstad med olika teman. Här hittar du priser, kontaktuppgifter och bokar visningar: boka guidad visning

Utställningskatalog

Utställningskatalogen ”Sharon Hayes: Echo” innehåller texter av Sharon Hayes och Lena Essling. Katalogen är producerad av Moderna Museet i samarbete med Koenig Books, London och finns att köpa i Butiken på museet eller i Webshopen: Moderna Museets Webshop

Utställningen visas på plan 2

Karta över Moderna Museet
Karta över Moderna Museet

Bilder

Installationsbild ”Sharon Hayes: Echo”, Moderna Museet i Stockholm, 2019 Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet
Sharon Hayes, Join Us [Kom med oss], 2012 Installation detail, Tanya Leighton Gallery. Courtesy of the Artist and Tanya Leighton Gallery © Sharon Hayes with Angela Beallor
Installationsbild ”Sharon Hayes: Echo”, Moderna Museet i Stockholm, 2019 Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet
Sharon Hayes, Symbionese Liberation Army (SLA) [Symbiotiska befrielsearmén], 2003 4-channel video (colour, sound). Courtesy of the Artist and Tanya Leighton Gallery © Sharon Hayes

Mer om utställningen