Moderna Museet är öppet men ditt museibesök kanske blir lite annorlunda just nu. Vi vidtar åtgärder för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

Utsikt över Slussen, 1919

Sigrid Hjertén, Utsikt över Slussen, 1919 © Sigrid Hjertén

13.1 2017

Temavisningar 2017

Fördjupa dig i vår stora, rika konstsamling utifrån olika teman! Temavisningarna kostar ingenting och du behöver inte anmäla dig i förväg. Alla datum och tider hittar du i kalendern.

Konstnär och kvinna 1915–2015

Känner du till Ljubov Popova? Följ med på denna visning så kommer du göra det. Visningen lyfter fram konstnärskap som genom konsthistorien kanske inte alltid fått den uppmärksamhet de förtjänar. Upptäck konstnärer som Sigrid Hjertén, Hilma af Klint, Aleksandra Ekster, Atsuko Tanaka, Niki de Saint Phalle, Louise Bourgeois med flera.

Våra mest älskade och några hatade

Flera verk i samlingen har tidigare varit mycket hårt kritiserade men är nu bland våra mest älskade. Följ med på visningen där du får veta mer om hur förvärvet av Brancusis Den nyfödde II väckte starka känslor 1961 och snabbt döptes om till ”ägget” i folkmun. Eller historien om hur Niki de Saint Phalles färgglada skulpturer fick flyttas från sin ursprungliga plats vid brofästet på Skeppsholmen till den lummiga kullen längre upp på ön.

Foto och konst: 100 år av fotobaserad konst

Hör om hur fotografiet blev till konst! Upptäck några av de allra äldsta fotografierna i vår samling, fotobaserad konst från idag och banbrytande ryska fotografier. På visningen får du se verk av Aleksandr Rodtjenko, Man Ray, Francesca Woodman, Annika von Hausswolff, Wolfgang Tillmans, Jeff Wall och Cindy Sherman.

Från dada till pop

Varifrån kommer ”dada” och hur hänger dadaismen ihop med 1960-talets popkonst? Dada-rörelsen blomstrade i Paris på början av 1920-talet. Den var bland annat en reaktion på första världskrigets nationalism. Ordet ”dada” valdes för att det låter som nonsens. Dada ifrågasatte normer och nytta, ville utnyttja slumpen, förnya konsten, livet och tänkandet. Vi ser Marcel Duchamps berömda ready-mades, Kurt Schwitters collage och Francis Picabias måleri.

Paradiset | Le Paradis fantastique
Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely, Paradiset | Le Paradis fantastique, 1966 Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Niki de Saint Phalle and Jean Tinguely / Bildupphovsrätt 2017
Cindy Sherman
Cindy Sherman, Untitled #470, 2008 © Courtesy of the Artist and Metro Pictures

Publicerad 13 januari 2017 · Uppdaterad 15 augusti 2017

Nyheter