Madubuko Diakité, Av personliga skäl, 1973 Stillbild ur film. Foto: Madubuko Diakité

25.4 2023

Madubuko Diakités ”Av personliga skäl” i Minibion

I Minibion kan du under våren se Madubuko Diakités ”Av personliga skäl” (For Personal Reasons) från 1972. Filmen skildrar en ung mans marginalisering och radikalisering i en tid då Svarta Pantrarna vann stöd i USA:s innerstäder, inte minst som reaktion på ett polisvåld med rasistiska förtecken.

Filmskaparen Madubuko Diakité (f. 1940) växte upp i Harlem, men kom till Sverige 1968 där han även blev verksam som människorättsjurist. Influerad av den franska nya vågen intresserade han sig för film som medel för politisk påverkan och social kontroll.

Diakité undervisade i revolutionärt filmskapande – strategier för att framvisa motberättelser mitt i verkligheten, med och bland de berörda människorna. Hans tv-dokumentär ”Det osynliga folket” (1972) är ett unikt dokument om svårigheterna för dåtidens nyanlända i Sverige, i synnerhet personer ur den afrikanska diasporan.

”Av personliga skäl” är ett av de sammanlagt 373 nyförvärv som ingick i det omfattande förvärvsprojektet ”Svenska förvärv 2021”. Filmen är 28.14 minuter och startar varje hel- och halvtimme i Minibion, plan 2.

Filmen visas fram till den 19 november 2023.

Publicerad 25 april 2023 · Uppdaterad 13 november 2023

Nyheter