Living Documents
Ett performanceverk i fem enheter
25.5 2019 – 26.5 2019
Stockholm
Living Documents – Anna Öberg
Datum: lördag 25 och söndag 26 maj 2019
Tid: kl 14–17 (båda dagarna)
Plats: foajén, plan 4
Språk: svenska
Pris: fri entré
Ta del av Öbergs verk på dina villkor
Under tre timmar framförs ”Living Documents – Anna Öberg” i museets foajé. I performanceverket undersöker Anna Öberg traderandet, det multi-sensoriska överlämnandet av material och kunskap från person till person och från sammanhang till sammanhang, som traditionellt ansetts som tyst kunskapsöverföring, men som Öberg närmar sig som dokumentation.
Du kan ta del av Öbergs loopade koreografi på olika nivåer av engagemang – genom att sitta på en liten pall inuti cirkeln av publik, titta och lyssna, genom att dansa i cirkeln tillsammans med Öberg själv eller genom att betrakta cirkeln och dansen från ett längre avstånd. Varje loop är ca 15 minuter lång. I installationen finns hörlurar med olika ljudspår som kommenterar situationen ur tre olika perspektiv; folktradition, samtida dans och antropologi.
I Öbergs koreografi bjuds du in att betrakta, eller delta, på det sätt du själv vill. På så sätt kommer materialet att upplevas och förstås olika, traderade av dig som besöker verket en stund.
Tradera – kunskapsöverföring från människa till människa
Inom den folkliga genren är traderandet ett centralt begrepp. Att tradera ett material innebär att kunskap och material på krokiga vägar och över tid överförs från människa till människa och från sammanhang till sammanhang. Genom återkommande upprepningar uttolkas, missförstås och omförhandlas information filtrerad genom olika sociala, politiska och kulturella raster. Därigenom skapas ett levande arkiv av kunskap, normer och identiteter i ständig förändring.
Program Living Documents
- Anna Öberg på Moderna Museet
- Charlotta Ruth på Östasiatiska Museet
- Peter Mills i Batteriparken (vid regn: på MDT)
- Dominik Grünbühel i Bergrummet
- Jenni-Elina von Bagh på MDT scen
”Living Documents” består av fem koreografier som framförs på olika platser på Skeppsholmen. I Moderna Museets foajé kan du uppleva Anna Öbergs verk. På MDT (Slupskjulsvägen 30–32), i Östasiatiska museets hörsal (Tyghusplan 4), i Batteriparken respektive Bergrummet (till vänster efter Skeppsholmsbron) möter du koreograferna Jenni-Elina von Bagh, Dominik Grünbühl, Peter Mills och Charlotta Ruth. Konstnärliga ledare är Grühnbühl och Ruth.
Projektet behandlar hur dans och performancekonst dokumenteras, eller tillåts försvinna efter uppförandet. Precis som inspelningar kan live-loopar spelas om och om igen, men varje loop blir något förändrad i och med att förutsättningarna omkring förändras. Loopen framhäver det förgängliga i den delade live-situationen.
Om Anna Öberg
Anna Öbergs konstnärskap tar sin utgångspunkt i den svenska folkdansen och hon har sedan sin grundutbildning vid DOCH (Dans- och Cirkushögskolan) arbetat inom fältet för dans, teater och performance. Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom hennes koreografiska arbete och hon har de senaste åren rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, båda inom och utanför genren.
Anna Öberg erhöll 2015 en masterexamen i koreografi från Stockholms Konstnärliga Högskola som den första folkdansaren någonsin. 2017 fick hon priset Årets Dans på Folk-och världsmusikgalan. Motiveringen löd: ”Utan musik, ingen dans, och utan dans – inte heller någon musik. Anna Öberg är en pionjär som tar ett dansant avstamp i det gamla men kastar sig framåt, inåt och utåt på en gång. Mot det nya, ständigt sökande, men med det gamla tryggt vilandes i ryggmärgen”.
Kontakt: Camilla Carlberg, intendent och avdelningschef Förmedling
I samarbete med MDT.
Projektet har stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Nordic-Baltic Mobility Program, Municipal Department of Cultural Affairs, Vienna och Bundeskanzleramt Österreich.