Program Auditoriet

Stockholm Literature | Moderna Museet

STOCKHOLM 26-27 OKTOBER 2013

Till dessa programpunkter i Auditoriet säljs separata biljetter för 65 kr på ticnet. De gäller som entré tillsammans med festivalkort (199 kr). Programpunkterna hålls antingen på engelska, svenska, norska och danska eller tolkas till svenska.
 

Chimamanda Ngozi Adichie Foto: Okey Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie
Foto: Okey Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie

LÖRDAG 26 OKTOBER 2013 KL 10.30

Chimamanda Ngozi Adichie håller föredrag med rubriken The great tribalism of Europe: an African View.

Chimamanda Ngozi Adichie (född 1977) är en av sin generations främsta afrikanska författare. Hon är uppvuxen i Nigeria, och delar i dag sin tid mellan USA och Nigeria. Hon debuterade 2004 med Lila hibiskus och fick sitt stora internationella genombrott med sin brett upplagda roman om tre människoöden under Biafrakriget på sextiotalet, En halv gul sol, som belönats med Orangepriset. Hennes senaste roman Americanah kommer på svenska i höst.  

Hon gästar Stockholm Literature med ett föredrag på engelska.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Philipp Meyer

Philipp Meyer

Philipp Meyer samtalar med Lars Gustafsson

LÖRDAG 26 OKTOBER 2013 KL 11.45

För att förstå samtiden kan man behöva skriva sig bakåt i tiden. Är historien om Texas historien om USA eller är delstaten ett undantag på den Nordamerikanska kontinenten?

Philipp Meyer (född 1974) är en amerikansk författare som slog igenom med sin debutroman American Rust (2009). Då utsågs han till en av de tjugo mest intressanta författarna under fyrtio av tidskriften New Yorker. Sonen är hans andra roman och den första på svenska. Den har redan utropats som en framtida klassiker av hänförda kritiker i USA och England. Sedan några år tillbaka bor han i Austin, Texas.

Lars Gustafsson (född 1936) är en av sin generations mest kända och produktiva svenska författare. Har varit verksam som professor i filosofi i Austin, Texas. Debuterade 1957 med romanen ”Vägvila”. Skriver lyrik, romaner och essäer.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Norstedts.

Merethe Lindstrom Foto: Johannes Jansson

Merethe Lindstrom
Foto: Johannes Jansson

Merethe Lindström samtalar med
Karin Mamma Andersson

LÖRDAG 26 OKTOBER 2013 KL 13

Merethe Lindström (född 1963) har länge räknats som en av de främsta norska prosaisterna. För Dagar i tystnadens historia blev tilldelades hon Nordiska rådets litteraturpris 2012 med motiveringen: ”I en elegant, precis och eftertänksam prosa berättar Lindström om hur ett dramatiskt förflutet långsamt bryter in i en äldre kvinnas liv och medvetande.” I år utkom romanen Saknade på svenska.

Karin Mamma Andersson (född 1962) räknas idag som en av Sveriges största konstnärer, representerad på konstmuseer världen över. Hennes bildvärld är säregen och fantasifull, inte sällan med folktomma ödesmättade landskap som manar till eftertanke. Hon berättar gärna historier i sina arbeten, historier av ett inte väntat slag. Hon har utfört flera Nobelprisdiplom åt författare, bland annat åt Elfriede Jelinek och Doris Lessing.

Samtalet hålls på norska och svenska.

I samarbete med Weyler förlag och Norges ambassad.

Olga Grjasnowa Foto: Rene Fietzek

Olga Grjasnowa
Foto: Rene Fietzek

Olga Grjasnowa samtalar med Sigrid Combüchen

LÖRDAG 26 OKTOBER 2013 KL 14.15

Är det en tillgång för en författare att byta språk och hemland?

Olga Grjasnowa föddes 1984 i Baku, Azerbajdzjan, i en rysk-judisk familj. 1996 flydde de till Tyskland. Olga Grjasnowas debutroman Ryssar är såna som gillar björkar blev en sensation när den kom ut i Tyskland 2012 och publicerades därefter på ett flertal språk. Hon har tidigare studerat i Polen, Ryssland och Israel och när hon inte skriver på sin andra roman studerar hon i Berlin, där hon också bor.

Sigrid Combüchen, författare och litteraturkritiker, är född 1942 i Solingen i Tyskland och flyttade till Lund vid sex års ålder. Hon debuterade som 18-åring med Ett rumsrent sällskap (1960), en roman om en tysk familjs relationer till nazismen. Hon fick ett stort genombrott med den historiska romanen Byron 1988. 2010 belönades hon med Augustpriset för sin senaste roman Spill.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Weyler förlag och Goethe-Institut Schweden.

Teju Cole

Teju Cole

Teju Cole samtalar med Daniel Birnbaum

LÖRDAG 26 OKTOBER 2013 KL 15.30

Teju Cole (född 1975) är författare, fotograf och konsthistoriker. Född i USA, uppväxt i Nigeria och numera bosatt i Brooklyn, New York. Hans aktuella roman Öppen stad har nominerats till en rad priser. Han skriver regelbundet i The New York Times, The New Yorker och andra publikationer.

Daniel Birnbaum (född 1963) är konstkritiker, curator och överintendent på Moderna Museet.

Samtalet med Teju Cole och Daniel Birnbaum hålls på engelska.

I samarbete med Natur och Kultur.

Monika Fagerholm samtalar med Jan Kjærstad

LÖRDAG 26 OKTOBER 2013 KL 16.45

Vad innebär ett författarliv i dag? Monika Fagerholm har valt en nordisk författare som hon skulle vilja träffa och samtala med under Stockholm Literature.

Monika Fagerholm (född 1961) är en finlandssvensk författare bosatt i Ekenäs. Hon slog igenom 1994 med romanen Underbara kvinnor vid vatten som blev filmatiserad och översatt till nio språk. 2005 fick hon Augustpriset för Den amerikanska flickan. I år är hon aktuell med romanen Lola uppochner.

Jan Kjærstad, (född 1953) är en av de ledande författarna i den moderna norska prosan. Han är från början utbildad teolog och debuterade med en novellsamling 1980. Han har därefter skrivit flera stort anlagda romaner vilket gjort honom till en centralgestalt i den skandinaviska litteraturen. 2001 belönades han med Nordiska rådets litteraturpris för romanen Upptäckaren.

Samtalet hålls på norska och svenska.

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Atlantis och Norges ambassad.

Monika Fagerholm / Jan Kjaerstad

Monika Fagerholm. Foto: Ida Pimenoff
Jan Kjaerstad. Foto: Bokförlaget Atlantis

Taiye Selasi

Taiye Selasi
Foto: Nancy Crampton

Taiye Selasi i samtal med

Josette Bushell-Mingo

SÖNDAG 27 OKTOBER 2013 KL 10.30

Taiye Selasi (född 1979) växte upp i Massachusetts i USA, utbildade sig vid Yale och i Oxford och bor numera i Rom, New Delhi och New York. Hon har skrivit en rad uppmärksammade noveller och utkommer nu med debutromanen Komma och gå.

Josette Bushell-Mingo (född 1964) har rötter i Guyana, men växte upp i Londons East End. Hon har varit verksam som skådespelare bland annat på The Royal Shakespeare Company. Sedan 2004 är hon bosatt i Sverige och är i dag konstnärlig ledare på Tyst Teater (Riksteaterns center för scenkonst på teckenspråk).

Josette Bushell-Mingo har varit med och grundat föreningen Tryck som sammanför scenkonstnärer med afrikansk bakgrund och deltar ofta i samhällsdebatten.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Wahlström & Widstrand.

Dy Plambeck

Dy Plambeck
Foto: Isak Hoffmeyer

Dy Plambeck i samtal med

Suzanne Osten

SÖNDAG 27 OKTOBER 2013 KL 11.45

Dy Plambeck (född 1980) är en dansk prosaist och poet. 2005 debuterade hon med diktsamlingen Buresøfortællinger, för vilken hon tilldelades Klaus Rifbjergs debutantpris. 2009 utkom romanen Texas rose. I år är hon aktuell med romanen Gudfar.

Suzanne Osten (född 1944), är en svensk dramatiker och regissör. Hon grundade Unga Klara inom Stockholms stadsteater 1975 och är nu inne på sitt sista år som dess konstnärliga ledare. Sedan 1995 är hon professor i regi på Dramatiska Institutet. I höst är hon aktuell med dagboken Det allra viktigaste.

Samtalet hålls på svenska och danska.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag.

 

Kim Thuy

Foto: Cato Lein

Kim Thúy i samtal med Linda Olsson

SÖNDAG 27 OKTOBER 2013 KL 13

Titeln på Kim Thýs aktuella roman Mãn betyder antingen ”full av lycka” eller ”det inte finns något mer att längta efter” eller ”alla önskningar har gått i uppfyllelse”.

Kim Thúy (född 1968) lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. I dag är hon bosatt i Montreal. Hennes debut Ru (2010) blev en fantastisk succé i Québec och tilldelades Kanadas finaste litteraturpris – Governor General’s Award – och har även belönats i Frankrike. Sedan dess har Ru översatts till tjugo språk, bland annat svenska. I höst är hon aktuell med romanen Mãn på svenska.

Linda Olsson (1948) har en bakgrund som jurist inom bankväsendet. Sedan mer än tjugo år tillbaka är hon bosatt i Auckland, Nya Zeeland. Hon romandebuterade på engelska, 2005, med Nu vill jag sjunga dig milda sånger som kom ut på svenska ett år senare. Sedan dess har hon kommit ut med två andra romaner, Sonat för Miriam och Det goda inom dig (2011). Den sista har hon skrivit parallellt på svenska och engelska.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Sekwa och Kanadas ambassad.

Judith Schalansky

Judith Schalansky

Judith Schalansky samtalar med Carsten Höller

SÖNDAG 27 OKTOBER 2013 KL 14.15

Judith Schalansky föddes 1980 i Greifswald i forna Östtyskland och arbetar i dag som författare och formgivare i Berlin. 2006 publicerade hon Fraktur mon Amour, ett typografiskt verk om frakturstilen, som erhöll flera designpriser. Hennes litterära debut Blått är inte din färg kom ut 2008. Hon fick ett internationellt genombrott med Atlas över avlägsna öar. I höst är hon aktuell med bildningsromanen Giraffens hals som anspelar på skolböcker i biologi.

Carsten Höller (född 1961) är en tysk konstnär. Han växte upp i Bryssel och är i dag bosatt i Stockholm. Han arbetar med installationer som gärna involverar betraktaren och hans verk finns representerade på många museer världen över. Han har en doktorstitel i biologi.

I samtalet deltar även Daniel Birnbaum, överintendent på Moderna Museet, konstkritiker och curator.

Samtalet hålls på tyska och tolkas till svenska.

I samarbete med Pequod och Goethe-Institut Schweden.

Svetlana Alksijevitj

Svetlana Alksijevitj
Foto: Margarita Kabakova

Svetlana Aleksijevitj i samtal med Irina Sandomirskaja

SÖNDAG 27 OKTOBER 2013 KL 15.30

Om det spektrum av tankar och känslor som Sovjetunionens kollaps har väckt hos imperiets forna invånare.

Svetlana Aleksijevitj (född 1948) betraktas som en av världens främsta författare av litterära reportage. Hon växte upp i dagens Vitryssland/Belarus inom dåvarande Sovjetunionen. Efter några år i Göteborg och Berlin är hon åter bosatt i hemstaden Minsk. I trettio år har hon arbetat på reportagesviten Utopins röster och är nu aktuell med den femte och avslutande delen, Tiden second hand. Hon har mottagit en rad internationella priser, bland annat Svenska PENs Tucholskypris, Leipzigbokmässans litteraturpris och Kapuścińskipriset.

Irina Sandomirskaja (född 1959) är professor i cultural studies vid Södertörns högskola. Hon doktorerade i lingvistik vid Sovjetunionens Vetenskapsakademi i Moskva 1991 och har sedan dess forskat kring modersmål, översättning, nationell identitet och cybernetik.

Samtalet hålls på ryska och tolkas till svenska.

I samarbete med Ersatz.

Felicitas Hoppe

Felicitas Hoppe
Foto: Jurgen Bauer

Felicitas Hoppe i samtal med Marcus Lindeen

SÖNDAG 27 OKTOBER 2013 KL 16.45

Om fiktionens möjligheter.

Felicitas Hoppe (född 1960) räknas sedan debuten 1996 som ett av de mest egensinniga och intressanta tyska författarskapen i sin generation. Hon sitter sedan 2007 i Tyska Akademin och belönades 2012 med det prestigefyllda Georg Büchner-priset. I år är hon aktuell på svenska med den fiktiva självbiografin Hoppe.

Marcus Lindeen (född 1980) är regissör och dramatiker. Hans uppmärksammade regidebut Ångrarna (2006) resulterade i en prisbelönt dokumentärfilm med samma namn. Våren 2012 satte han upp Arkivet för orealiserbara drömmar och visioner som bygger på bortsorterade manus och anteckningar av Ingmar Bergman.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Rámus och Goethe-Institut Schweden.

Mer om programmet