Eva Meyer-Hermann & Lena Essling

Eva Meyer-Hermann är curator för utställningen Andy Warhol och Lena Essling är projektansvarig intendent, Moderna Museet.

Eva Meyer-Hermann

Eva Meyer-Hermann är en oberoende utställningsproducent. Hon är baserad i Köln, Tyskland, och var tidigare Senior Curator på Van Abbemuseum Eindhoven, Nederländerna. Hon har arbetat åt flera institutioner: som curator på konstmuseerna i Krefeld (Haus Lange och Haus Esters), som chef för Kunsthalle Nürnberg samt två privatsamlingar (Collection Hauser & Wirth och Friedrich Christian Flick Collection) i Schweiz.

Sedan 1990-talet specialiserar hon sig på curatorsuppdrag för större utställningar och retrospektiver, till exempel: Carl Andre i Krefeld och Wolfsburg 1996 (turnerade till Oxford); Jason Rhoades i Nürnberg 1998 (första museiretrospektiven, visades sedan i Eindhoven); Paul McCarthy i St Gall, Schweiz 1999 och Eindhoven 2004 (första museiutställningen med verk på papper, fortsatte till Málaga); Martin Kippenberger i Wien och Eindhoven 2003; Allan Kaprow i München och Eindhoven 2006/2007 (första museiretrospektiven, turnerade till Bern, Genua och Los Angeles 2008); Andy Warhol i Amsterdam och Stockholm 2007/2008. Hon arbetar nu på en stor utställning med Mike Kelley med verk av Los Angeles-konstnären från en 30-årsperiod.

Utställningskatalogerna är oftast inriktade på utvecklingen och framställningen av en lämplig utställningsmetod och spänner från typologiska, utvalda catalog raisonné (Andre) till encyklopedier (Rhoades).

Lena Essling

Lena Essling, född 1969, har tidigare arbetat på Göteborgs och Borås konstmuseer. Hon är verksam på Moderna Museet sedan 1996, med avbrott för arbete som Managing Editor för NU: The Nordic Art Review och Project Manager vid Svenska Institutet.

På Moderna Museet har Lena Essling ansvarat för ett antal stora produktioner, däribland installationer av Clay Ketter och Yinka Shonibare. Hon har organiserat museets deltagande i flera biennaler, bland annat i Istanbul och Venedig, med konstnärskap som Jockum Nordström, Karin Mamma Andersson, Carsten Höller och Miriam Bäckström.

Mer om utställningen