Utställningen Play Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Play – Film och video

7.2 2009 – 19.4 2009

Stockholm

Play är en film- och videoutställning med en scenografi som gör rummet inbjudande för besökare i alla åldrar. Namnet Play syftar både på uppspelningsknappen på videospelaren och på lek och teater. Filmerna kommer från Moderna Museets samling.

Leken sägs vara kulturens förutsättning och den associeras lätt till konstnärlig verksamhet, eftersom lekens speciella gränslöshet har gemensamma drag med hur kreativitet fungerar. Det lekfulla förhållningssättet är en av många möjliga infallsvinklar på ett urval av museets film- och videosamling. I Play tar konstnärerna lekens förutsättningar på största allvar, och det lekfulla uttrycket leder vidare till något mer. De leker även med själva mediet – utforskar det och tänjer på dess gränser. I många fall är leken rolig, men inte alltid. Den är också allvarlig och stundtals smärtsam.

Urvalet i Play ger en bild av hur filmen som konstnärligt medium har utvecklats, från 1920-talets tidiga experimentfilm till dagens storskaliga filminspelningar. Verk som bidragit med viktiga kapitel till konsthistorien, till exempel Diagonalsymfoni av Viking Eggeling och Art Make Up av Bruce Nauman, finns i Play. I utställningen medverkar även några av samtidens mest namnkunniga videokonstnärer, som Pipilotti Rist och Jesper Just.

Medverkande konstnärer

Sadie Benning, Dara Birnbaum, Alexander Calder, Nathalie Djurberg, Viking Eggeling, Carin Ellberg, Fischli/Weiss, Joan Jonas, Jesper Just, William Kentridge, Bruce Nauman och Pipilotti Rist

Scenograf: Birger Lipinski

Video om utställningen: Från Viking Eggeling till Wonderwoman (03:43)

Curator Camilla Carlberg berättar om utställningen Play, där rörlig bild från hela 1900-talet exponeras i elva filmer. Temat är lek och förvandling och även utställningsscenografin är lekfull, signerad Birger Lipinski. Kär-lek finns också med. Play vänder sig till alla åldrar, och har ett särskilt rum för tonåringar där Sadie Bennings videodagböcker visas.

Curator: Camilla Carlberg