Annika von Hausswolff, Back to Nature, 1993 © Annika von Hausswolff. Reprofoto: Alf Pergeman

Nationaltång

1.

Ett bildspel:
En stuga på en berghäll.
En sovande bebis i en bilbarnstol.
Två fräkniga tanter i huckle (skrattandes).
En skål med hallon.
En mobilpratande man framför en fontän.
Lekande barn på skogsstig.
En diskborste.
En leende tomte (tecknad).
Sen börjar allt om.
Stugan, bebisen, tanterna, hallonen.

Han förbereder sig, tittar ut över publiken, ordnar med sina papper, fyller på vattenglaset.

Dom har åtta stycken högtider som alla handlar om olika träd.
Dom har särskilda fabriker som tillverkar tandpetare.

Slide 1: Welcome! (Please switch off your mobile phones).

Hjärtligt välkomna hit ikväll, det är väldigt väldigt roligt att så många har trotsat vädergudarnas dåliga humör och tagit sig hit. Jag ser en hel del nya ansikten och det är förstås roligt. Men jag vill samtidigt med eftertryck passa på att understryka (with an afterpush really much underline): dom som är här för enkla lösningar och snabba svar kommer tyvärr bli besvikna.

Jag såg en av dom, det var inte länge sen, kanske i tisdags, nere vid Giovannis port. Han bara stod där och låtsades som om det regnade den lilla lurken. Snickarbyxor hade han men det gjorde ju knappast saken bättre.

Dom äter alltid på plasttallrikar.

Dom rör sig i flockar, si det gör’om, det har man ju sett, hur’om samlar frukten sin i pirogliknande påsar som’rom bär på ryggen. Där stoppar’om alla förnödenheter som’rom behöver, dadlar och sånt (här ger hon bara ett exempel och just dadlar ska inte ses som typiskt för deras matvanor).

I deras huvudstad finns det, förutom tolv auktoriserade husdjurstränare och ett fyrtiotal hudspecialister, en särskild affär vigd åt brunnpumpsaggregat.

Dom är för många. Alldeles för många.

Slide 2: En tom avlång kartas konturer, gräddvit med svarta taggiga kanter. Our start point.

Ser ni som sitter längst bak? Om inte är det lika bra att flytta fram för jag tror inte. jo om jag. sådär. nu ser ni va? Funkar det? Vi måste börja med att släppa allt det som vi tror att vi vet. Vi måste gå bortom våra fördomar för att kontextualisera allt det som vi tror oss veta om verkligheten (contextualisize all the stuffs that we think we know about the reality world).

Dom vann VM i manikyr fyra gånger under 90-talet.
Dovhjorten är deras nationaldjur.

Allt hänger ihop. Alla fakta måste sättas in i ett större system för att. upprepar jag mig nu? Ursäkta mig i så fall men det här är så pass centralt (so very central).

10% av deras land består av floder och sjöar. Skog utgör 60 % av arean och berg 16 %. Numera arbetar bara 2% av invånarna med jordbruk.

Deras armar är ungefär så här stora och deras ögon, särskilt när dom är trötta, ser ut typ såhär någonting. Funkar det?

Slide 3: Samma karta, nu med vägnät, stadsnamn, järnvägar. Flygplan för flygplatser, fartyg för hamnar. Gult för bördig jord, grönt för skogsjord. Bergskedjorna i norr, turiststäderna längs kusten, kärnkraftsverken, floderna, sjöarna, öarna. Our ending point.

Vad vi måste komma ihåg är att inte heller denna karta är objektiv. Allt som finns är tolkningar, personliga tolkningar (personal interpretations).

Styrketårar å påtårar, de ä mitt liv i en treordsversion. Men va ska man’la göra åt de. Inte nåt, inte nu, skulle ja tro. Aldri har ja väl rest, aldri har ja väl smekt en vacker underarm, aldri har ja väl sett nån av dom. Men de ä synd å klaga.

Det bästa med dom är deras fina tänder.

Jag har inget alls emot dom, inte det minsta, inte över huvud taget skulle det någonsin för minsta lilla sekund ens falla mig in att närma mig ens ett relativt ogillande.

Dom har så roliga mössor. Papper. Varje gång jag ser dom har jag svårt att hålla mig för skratt.
Dom har en sorts dukar; rutiga (rött och vitt).

Slide 5: En tudelad bild. Till vänster en lång bro i solnedgångsljus, svarta fågelsilutter i himlen. Till höger en tom rondell med skogslandskap i bakgrunden. I mitten; Hidden meanings.

Allt är symboliskt. Större mönster (more big patterns) och viktiga sanningar, döljer sig i till synes obetydliga tecken. Rondellen; mötet, bron; övergången. Det finns inget folk som har fler, det finns inget folk som har öppnare sinnen. Dessutom var det dom som uppfann blixtlåset (they who invented the flashlock).

Sen sitter’om på långa rader i stora ringar och plockar loppor och nafsar och ger varandra efterrätter. Långt ifrån hygieniskt sa han speakerrösten men det hade man ju redan förstått för det var så självklart bara man såg det. Päls, tänka sig.

Om du hade varit med hade du hållit med, det säger jag dig, håhåjaja.

När dom suger låter det

Nej, det är inte felaktiga radbrytningar utan igen. När dom suger låter det

Så är det. Dom är dom enda som suger ljudlöst. Och tvivla inte på mig nu som du brukar göra. Jag har fått min beskärda del, det vill jag lova, höhöhö (kliar sig där magen byter namn). Igen: min beskärda del och tycks se dom alla framför sig, några sekunders tystnad innan han känner sig tvungen att övertyga dig (som inte ens tvivlar och minst av allt vill bli övertygad på det här sättet. Eller? Tar jag fel? För sent – hans uppräkning har redan börjat): Allt från amatörer till superproffs, njutare till förnekare, gropvulvor till bergskittlare, trånglingar till slappflanörer, mussanussor och minst tre fyra kockaronger och allt detta (nu tittar han dig i ögonen igen): Innan jag fyllt 30. Vad har du själv fått om jag får fråga?

Innan du hinner svara fortsätter han uppräkningen. Slemveck nakna som laboratorieråttor eller bakmuskler håriga som arabvårtor. Musklingar med fyra parallella aktörer, intravenöst i en tågkupé, oralt på sjukhussängar, analt i en gruva utanför Kiruna. Och så nu senaste med den där ganska vanliga kontoristen från Alabama (hon hade hävdat att hennes pappa var nära vän till Otis Redding).

Hursomhelst. Tungor är internationella, svalg och tänder likaså. Dom är globala om du fattar vad jag menar. Ingen skillnad, Bangkock till Calgary. Skillnaden ligger i ljudet.

När dom suger låter det ingenting, det är bara en tomhet, en ickehandling. Till skillnad från kubanskornas slabbande eller ryskornas gnyenden. Nej, med dom här är det bara steril och total njutning. Och om man bara är en någorlunda bra skådis så klarar man sig hela vägen till slutet. För om dom fattar att det är för sent fortsätter dom ju för dom gillar det ju egentligen. Näringsrikt och bra för hyn. Och igen hans höhöhö och hans armbåge och hans kliande fast nu spegelvänt, samma höjd fast baktill.

Statistik visar att dom vanligaste tatueringarna föreställer antingen ett asiatiskt tecken (kvinnor) eller ett hockeylags maskot (män).

Slide 7: En röntgenbild av en överkropp. En självlysande ryggrad.

Här har vi då den skelettkonstruktion som är så typisk för dom. Och. nu kanske det blir svårt för er som sitter längst bak men. Är det någon som ser något speciellt? Några förslag? Kom igen nu, var inte blyga.

(Lyssnare som skruvar på sig)

Nej, hörrni nu blir jag lite besviken faktiskt. Okey, jag ger er en liten ledtråd. Vad sägs om tromboflebitis? Eller venös insufficiens? Jaha, ja, nu ringer det en klocka, va? Just denna defekt förklarar så mycket av det som vi har gått igenom. Och det här mina damer och herrar är just sån kunskap som kan förvandlas till ett livsfarligt vapen i en illvilligs händer (in the hands of an evil-willing guy).

Dom är älskvärda flitiga seriösa ärliga naiva blyga reserverade [ev. hämta flera citat från den där hemsidan?]

Ursäkta damen, jag har hört om er och era frågor. Och jag vill bara säga att jag har sett dom. Flera hundra gånger. Minst. Jag känner flera av dom fina exemplaren. Men dom fula

går runt här om helgkvällar och startar bråk och pallar omogna äpplen och skriver oanständigheter på klottertavlor. Jag har jobbat som gymnasielärare så du får inte tro att jag är någon [.]. Absolut inte. Och jag har flera vänner som bor i [.]. Men dom repar sjukhusfönster och sover med skorna på huvudkudden och i skymningen, precis när det har börjat mörkna, kan man höra hur dom smyger runt på parkeringar och målar om parkeringsrutor och filar ned dubbar på vinterdäck.

Jag gillar dom.
Om dom bara kunde sluta
snedlasta sina husvagnar,
karessera sina svettveck,
planka vår gemenskapstrafik,
ljumma våra varslingar.

Slide 9: En liten pojke i gul mössa som drar en stor lerig sugga i svansen. The pig traditions.

Så om ni vill påkalla min uppmärksamhet när ni ser mig kan ni alltid ropa ”Hey Kassler-boy!”
(Skrattpaus utan skratt. Någon snett bakom mig hostar.)
Nåja, detta var mest kuriosa, en personlig anekdot för att ge en bild av hur jag från första början blev fascinerad av det här ämnet. Och nu mina damer och herrar återvänder vi till kvällens föreläsning.

.smaska sina tandpetare,
flasha sina halsbandskrucifix,
tynga våra scener,
fylla våra korsord,
repeat twice daily.

Tiden springer ifrån oss mina damer och herrar. Hur ska vi hinna med allt? Hur kan vi rimligen hinna prata om deras golvbeläggningar, deras underliga dryckesvanor, deras hårfärg? På två timmar? Tiden är begränsad, mitt herrskap, för er precis som för mig (for you just as for me).

Dimman kommer jag tillbaka till. Detta element så centralt just för deras mentalitet.

Kungsörnen är deras nationaldjur.

Ja de vette sjuttsingen om ja nånsin sett nån riktig variant. nä de tro ja’nte. Men Steffo nere på trean. Hör me han fö hans fem döttrar ha rykte om sig att sära på bena fö minsta kittling.

Dom har mönstrade strumpor.
Dom luktar svagt av honung.

Men varför du snackar med oss? Varför du pratar inte med dom direkt? Åk till deras områden, jao, promenera deras kvarter, prova deras ryggkliare, kolla deras pjäser, skriv texter för deras museer, mjuka deras leder med bomullsprat innan du ställer upp dom mot väggen.

Dom har ett trettiotal synonymer för det där specifika tvåstaviga ordet som börjar på L och kommer från vikingarnas sätt att bjuda mjöd laget runt.

Och när du står där, böjd över deras badkar, masserar deras ömma nackar och lukten är äkta rosenblad och lyxigt pulverbadsalt och dom har alla tvålar i flytform och handdukar utan loggor och på fatet det ligger Digestivesmulor och tomma Aftereightfickor för hela tiden dom lever såna lyxade liv som vi drömmer om, runkar till kompis, du vet vi tänker det dagarna ut dagarna in, varje klocktick det ligger där bakom, flousen vi måste ha den vi måste ta den och medan våra föräldrar fortsätter jobba hund och vi plankish och taggish och dealish och baxish och becknish och sparish och gnetish och braggish och lääggish och mussikantish och frishelinos så ligger dom där i rosenbad och softar och. var var jag? Jo, det är just därför kompis, just därför du ska hålla rösten lugn när du masserar vidare och mjukar fram:
Vad ni ska med 50000 kvadratmetros per person. Vad ni ska?

Slide 12: En blond kvinna som torkar sitt stora 80-talshår, stora blänkleendet, bara axlar. The Hair people.

En annan sak som är central för att förstå dom är håret. Det finns inga andra i världen som tillskriver just frisyren en större vikt. Detta manifesteras på ett antal olika sätt.

Språket (a small difference is called ’hairfine’, to be too much simple is to ’hairpull’, something that works out with very small marginals is called ’to be on the hair’.).

Utbildningen (the difficultest high school to enter in is the hairdresser school)

Annonsmarknaden (the amount of advertising for hair products is the highest or. how do you say. the largest compared to all other countries).

Isbjörnen är deras nationaldjur.

Och det är därför kompis, just därför du ska hålla rösten lugn när du masserar vidare och mjukar fram:
Vad ni ska med två bilmärken? Vad ni ska?

När han sen får läsa texten blir han besviken. Han tycker inte att du har fått fram tillräckligt av hans tjejtjusarkvaliteter och att du har överdrivit hans höhöhö. I meddelandet på ditt mobilsvar kallar han dig sumptask, förbenade pussirusktragglare, örsvamp, parketterad sjötunga och kallar din mamma för en skanky ass hoe.

Ricardo brukade säga att deras nationaldjur fanns överallt, vart man än riktade blicken, på affischer eller som statyer eller som mjukdjur. Och på frimärken också.

Sorry, I forgeted two things – to be smooth with people they call to strike ’with-hairs’, to be hard is called to put on your ’hairygloves’.

Dom är så ärliga att man blir mörkrädd.

Nja, ursäkta mig men jag hörde er diskussion och skulle vilja klargöra ett och annat. Det finns så mycket rykten och missförstånd just vad gäller det här. Så här ligger det till: Visst har dom ett nationaldjur, och detta djur är viktigt för deras självkänsla, så långt har ni rätt bägge två. Men att detta djur skulle vandra runt på gatorna till vardags är bara myt och humbug. Rykten. Och lagen säger ingenting om veterinärer. Däremot är man tvungen (och här är lagen ytterst explicit) att i samband med sin förstfödda sons konfirmation ta med denne på jakt, döda ett av djuren och laga till en soppa på djurets tunga. Soppan sprinklas med fetaost, fryses in och serveras först tolv dagar senare – pappan och sonen äter förstås varannan tugga.

Här ler han sådär godmodigt som bara gamla jurister kan, som har accepterat sina misstag och nu njuter till fullo av en vardag som består av rummyspel med gamla studiekamrater och tjuvringningar till ännu äldre lumpenbefäl.

Slide 13: Ett gigantiskt S i mitten. Orden kommer insusande ett efter ett. Uppifrån; IN. Nedifrån; EX. Från vänster; UICIDE. Från höger; OCIALISM.

Detta är allmänkunskap, det här vet alla. Men jag skulle även vilja komplettera med.
Konstpaus, datorklick, in från höger:
OL.

Älgen är deras nationaldjur.

Det finns inga i världen som är mer fokuserade vid väder, att bli meteorolog är ett av yrkena med absolut högst status tillsammans med dom som vi har pratat om innan (frisör, miljöarbetare, ombudsman, hästuppfödare, flodarbetare).

Som den gamle arabiske filosofen Emsion Ben-Kharion sa när han besökte Saladins tempel; Fråga allt, du skola icke frukta detta folk, ty deras polerade yttre tyder på ett skamfullt inre.

Saladins ödmjuka svar har gått till historien. Word that’s my nigga dog he been tellin’ da truth since day one – he ain’t neva been hatin’, youknowhutamsayin?

Vid växlingen mellan två slides: en ljudeffekt. Bromsljudet av en bil.
Han är ensam om att fnittra.

Slide 14: En Saab och en Volvo bredvid varandra, glänsande motorhuvar, stora som lagårdsdörrar. Fotografen platt på mage. The Car people.

Dom har med det i sin nationalsång: vi är en av dom få. med så få. med två.

Alla kiosker och dom flesta låssmeder säljer spelkort med kungafamiljen på.
I deras vattendrag finns det 12 grodyngelarter som inte finns i något annat land.

Kossan är deras nationaldjur.
En vanlig mataffär har i genomsnitt 25 stycken olika sorters mjölk.

Slide 18: En mörk trollig skog. Stjärnklar natt. The Eternal Nature.

Som ni säkert har märkt är det en aspekt som vi hela tiden återkommer till. Den så oerhört viktiga Naturen. Den dyker upp i en mängd olika sammanhang. Vi kan se det i förnamnen: They can be called Stig which means Path or Björn which means Bear.

Vi kan se det i efternamnen: Some usual after-names are for example Mountainman, Lakevalley, Meadowstream, Grovebranch, Blossom and Rapids. They can also use animalnames to example Swan or Deer. And of course many people are called Forest or take their names from their favourite trees: Birch, Oak or maybe Linden. [1]

Vi kan se det i specialuttrycken: A crazy person is called that he has not all his horses at home. If you are angry at someone you say you will give him his fishes hot. And for something that is extra fine you say that it is the beauty in the crow-song.

Naturen naturen naturen.

It’s also important to know that their national money-name, the krona is the same word as the word for treetop. Following this logic to the end the name of their hockey team is the ”three treetops”.

Här är det en kort paus för toabesök.
Bara ett tiotal av åhörarna återvänder efter rasten.
Han tycks inte märka det.

2.

Va schänder kompis allt lugnt schär är soft du vet inget nytt, vi schänger runt, skit i schatarna, såklart dom ska testa dig, skit på dom kompish, schatare kommer alltid finnas och varför du ska ge dom tankar? Slöseri, smuggla dissarna i museumtexter och låt dom känna bumerangen och när jag ser schan fittan som gömmer sig bakom alias du vet det blir askning, walla.

Slide 18: Som ovan.

Han fortsätter med naturen. Dom som har högst rangordning (bypräster, äldrerådsmedlemmar, svampplockare) bär jackor av kanadagäss och väskor av fjällrävar, ett vanligt djur på deras breddgrader.

Ja, just det jag glömde. hm. schur är dom? Kort beskrivning. Dom är tjockt vilsna, jao, dom kollar Loket och spelar schockey och är stolta när dom jobbar poliser eller jobbar på staten.

Mer? Vad mer? Jo, schan deras prins schan Carlos Felipe jag svär schan är gay, schan schar smutsat sina knän, schan schar mumsat kotten på schan Lennart Swahn. Jo, det är sant, det är Saim som sa till mig och du vet schans kusse som spelade basket med Jörgen i Brännkyrka? Han jobbar garderoben på Daily’s så han har fullaste kollen på alla kändisar.

Dom har tre namn.
Maria (450196) Erik (314856) Johansson (286559).

Slide 20: Ett kollage av uppfinningsbilder. The Invention people.

Dom är världens bästa uppfinnare (se dynamiten, pacemakern, skiftnyckeln, dammsugaren, tetrapacket, kullagret, osthyveln, axesystemet, datormusen, säkerhetsbältet, mobiltelefonen, krockkudden, Losec, smörgåsbordet, diskborsten, tåget, CD-skivan, asfalten, trafikljussystemet, flygplanet, elektriciteten, bilen, poststrukturalismen, läkekonsten, filosofin, hjulet, elden och alla Simpsonavsnitt från den där grymma tredje säsongen).

Killen snett framför mig har somnat. Hans käke har fallit ned mot bröstkorgen men dom små snarkljuden hörs nog inte ända fram.

Dom spelar pingis som galningar, mammas död, varje schelg dom går ned i källaren schela familjen och spelar pingpong för nästan alla bor i villor och schar sån där skibox på bilen och schandlar Dressman och schar Dockers. Räcker det? Vill du scha mer?

Dom förvarar allt, precis ALLT i tuber.

Ey jag glömde: dom är pedofiler, galna pedofiler, jag svär alla deras farsor dom är pedofiler. Och massmurderers. Men, tänk själv mannen schur ofta du ser en massmördare och pedofil på TV:n och det är en neger eller arab? Aldrig. Det schänder inte kompis, det är en fråga om kuklängd, dom schar den inte, därför dom måste fantisera spräcka småflickor för få bången.

Det är intressant att du säger det för för mig var det precis tvärtom. Ja, det kanske är en kulturskillnad. Jag bodde där, hur länge var det egentligen? Typ tre-fyra år och ändå, när jag skulle åka hem och stod och väntade på flygbussen tänkte jag fortfarande på precis samma sätt. Ja, okey, sorry jag tänkte inte på det. Ska jag börja om? Okey. Är du med nu?

Det är intressant att du säger det för för mig var det precis tvärtom. Jag lärde mig ALDRIG att se skillnad på dom. Dom ser fan likadana ut, allihop. Så tänker jag faktiskt fortfarande. Deras ansikten är som. som. omeletter. Alltså man kan ju se skillnad på två omeletter om man har dom framför sig, och ska jämföra dem. Men om man bara ser en omelett är det svårare att skilja den från förra veckans omelett. Var det bättre? Hm. Gillade du omelettliknelsen? Okey, tack. Tack så hemskt mycket.

Runkugglan är deras nationaldjur.
Dom har 26 528 invånare kvar till att vara lika många (totalt) som antalet Londonturister (årligen).

Slide 23: En stor kyrkokör, fotot är grynigt, pixliga ansikten. Alla är svartklädda med olikfärgade schalar.

Vad många inte vet är att dom har absolut flest körer per capita. Precis alla sjunger i kör, man som kvinna, ung som vuxen. Detta kan knytas till diskussionen som vi hade innan pausen, om deras förkärlek för att uppgå i kollektiv (their forelove for upgoing in collectives).

Dom har aldrig kommit för sent.

Men som alltid är bilden långt ifrån enhetlig. Deras språkbruk visar nämligen på en helt annan tradition. Ett exempel: Att vara lik någon annan beskrivs med samma ord som dom använder för en död kropp. To be very similar, jättelik, is to be giantly dead. Att accepteras av kollektivet är livsviktigt, men man måste samtidigt behålla något eget. Detta manifesteras här på fotot med hjälp av dom olika schalarna.

Vi närmar oss slutet. Det är dags att ta tjuren vid hornen (take the bull on the horns).

Deras konsumtion av pistaschnötter uppgår till 0,4 kilogram per person (årligen).
Dom har dubbel jaktlicens.

Dom heter Lars Olof Mikael Jansson. Dom är födda i Umeå, dom bor i Örebro tillsammans med sina sambos och sina två söner. Dom är utbildade gymnasieingenjörer och arbetar som maskinoperatörer på Örebro Pappersbruk. Deras intressen är förutom politiken vetenskap, seriös litteratur och film, konditions- och styrketräning, bollsport, fiske, vandring och fester i vänners lag. Sedan 1995 är dom ledare för […].

Slide 26: Fyra mindre bilder – En midsommarstång. En man i stövlar på ett fjäll. En ankrad segelbåt. En kälkåkande blond flicka. I mitten – The End.

Som ni säkert har märkt är ämnet omöjligt att täcka in på en föreläsning. Men jag hoppas ändå att ni har fått en lite tydligare bild (a little more clear image) av min forskning. Jag hoppas också att ni har haft överseende med min lite rostiga engelska (my little rusty English).

Istället för tår har dom platta trägafflar.
Mammas död, deras ansikten är lika avlånga som deras land.

Tack så mycket till er tappra som orkade sitta kvar ända till slutet.

Han bockar, spridda applåder, killen snett framför mig vaknar, sträcker på sig, kliar sig i örat.

Bildspelet rullar igång medan vi rör oss mot utgången.
Stugan och bebisen,
tanterna och hallonskålen.
Skogsstigen, diskborsten och den tecknade tomten.

Av: Jonas Hassen Khemiri
Inspiration har hämtats från scb.se, sweden.com, sverigedemokraterna.se.

[1] Bergman, Sjödahl, Engström, Lundqvist, Blom, Fors, Svan, Hjort, Skog, Björk, Ek, Lind.

Mer om utställningen