Målning av Claude Monet.

Claude Monet, Nymphéas (Näckrosor), after 1916 © Claude Monet/Musée Marmottan Monet, Paris / The Bridgeman Art Library

Turner, Monet, Twombly

Sent måleri

8.10 2011 – 15.1 2012

Stockholm

J. M. W. Turner (1775–1851), Claude Monet (1840–1926) och Cy Twombly (1928–2011) är tre av de största målarna de senaste 150 åren. I en banbrytande utställning med fokus på deras sena verk undersöks inte enbart de konsthistoriska kopplingarna mellan dem utan också gemensamma drag och motiv i deras uttryck.

Moderniteten hos Turner och Monet understryks samtidigt som utställningen också ger prov på de starka klassicistiska influenserna i Twomblys måleri och skulptur. Ett sidotema i utställningen är det genomgående intresset för romantiken och det sublima, som absolut inte upphörde i mitten av 1800-talet utan lever kvar än idag.

Alla tre konstnärerna ansågs radikala på sin tid och bemöttes med negativa kommentarer när de tänjde på måleriets gränser och konventioner. Deras sena verk har en avspändhet och intensitet som kommer ur den åldrade människans självförtroende, när man tänker annorlunda om avslut och fullbordan. En omvärdering av tidigare intressen och en stark känsla av förgänglighet är andra egenskaper som präglar denna period i livet. Med väl valda jämförelser belyser utställningen dels respektive konstnärs arbetssätt, dels skapandet i den senare delen av livet.

Det är inte enbart kombinationen av Turner, Monet och Twombly som är banbrytande. Utställningen är även en närgången granskning av respektive konstnär och presenterar deras verk för en ny publik på ett nytt sätt.

Curator: Jeremy Lewison
Assisterande intendent: Jo Widoff

Porträttfoto av Jo Widoff och Jeremy Lewison
Assisterande intendent Jo Widoff och curator Jeremy Lewison. Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Bilder

Målning av J.M.W. Turner.
J.M.W. Turner, St Benedetto, Looking towards Fusina, exhibited, 1843 © Tate, London 2011
Målning av Claude Monet.
Claude Monet, London, Parlamentsbyggnaden. Solljus i dimman, 1904 © RMN (Musée d'Orsay)/Hervé Lewandowski
Målning av Cy Twombly.
Cy Twombly, Untitled, 1987 © Cy Twombly
Målning av Claude Monet.
Claude Monet, Näckrosor, 1907 © Claude Monet Göteborgs konstmuseum, foto: Hossein Sehatlou

Mer om utställningen