Bror Hjort, Kärleksgrupp, 1932 © Bror Hjort

c/o Bror Hjorths Hus

28.2 2003 – 21.12 2003

Stockholm

En av Sveriges mest omtalade konstskandaler inträffade på Färg och Form 1935. Galleriet ställde ut nakna omfamnande par. Stilen var inte klassisk, utan ny och mer grovhuggen – inspirerad av folklig konst. Utställningen polisanmäldes av en nazianstruken grosshandlare för sitt ”pornografiska innehåll” och fyra skulpturer fick bäras ut. Människorna strömmade dock till för att se de tomma socklarna.

Konstnären hette Bror Hjorth (1894-1968). Ett par år tidigare, 1932, hade han tillsammans med några konstnärskollegor startat föreningen Färg och Form, som inom ett par år blev aktiebolag med eget galleri. Det konstnärsägda galleriet kom till mot bakgrund av det hårdnande ekonomiska klimatet på kontinenten som även gav återverkningar på det svenska samhället i allmänhet och konstnärerna i synnerhet. Färg och Form verkade för ett nytt, dramatiskt färgmåleri som spände från det intima över det nysakliga och naiva, till en markerad social tendens företrädd av Sven X:et Erixson och Albin Amelin. Tillsammans med Göteborgskoloristerna kom Färg och Formgruppen att dominera mellankrigstidens svenska måleri. Galleriet Färg och Form existerade sedan fram till 2002, då det lades ned.

Nu visar Bror Hjorths Hus i samarbete med Moderna Museet verk från tiden kring grundandet av Färg och Form. Omkring 30 verk av de konstnärer som var med vid grundandet lånas in från museets samling. Även den dörrskylt som Bror Hjorth högg i trä, föreställande en ”vildinna” med palett som höftskynke, kommer att visas på utställningen.

Vera Nilsson bjöds att ingå i Färg och Formgruppen. Men i praktiken blev det ogörligt, eftersom det var konstnärernas fruar som förväntades vakta galleriet och sköta det rent praktiskt. För en ensamstående mor blev medlemskapet ohållbart i längden. För att ge en bredare bild av 30-talets svenska expressionism ingår ändå Vera Nilsson och Siri Derkert i utställningen.

Konstnärer: Albin Amelin, Victor Axelson, Gideon Börje, Ture Dahlö, Siri Derkert, Martin Emond, Sven Erixson, Lars Florén, Hjalmar Grahn, Eric Hallström, Bror Hjorth, Ivan Ivarson, Hilding Linnqvist, Nils Möllerberg, Axel Nilsson, Vera Nilsson, William Nording, Torsten Palm, Patrik Reutersvärd, Fritiof Schüldt, Gunnar Svenson och Hugo Zuhr.

I samband med utställningen Moderna Museet c/o Bror Hjorths Hus firar Bror Hjorths Hus 25-årsjubileum som publikt konstnärsmuseum.

Bilder

Albin Amelin
Gatubild, 1932
© Albin Amelin/BUS 2003
Bror Hjort, Kärleksgrupp, 1932 © Bror Hjort

Mer om utställningen