Museet är tillfälligt stängt med anledning av Folkhälsomyndighetens allmänna råd kring coronaviruset. Vi håller stängt tills vidare. Läs mer om stängningen och biljettåterköp

Lars Nilsson, Game is Over, 2000 © Lars Nilsson. Interiör från butiken Daks. 10 Bond Street, London. Foto: IP studio

Lars Nilsson

I centrum av Lars Nilssons konstnärskap har under senare tid legat ett självbiografiskt projekt, påbörjat 1994, där han skärskådar det manliga psyket med sig själv som mänsklig måttstock. I hans installationer möts vi av konstnärens egen fysionomi – som förbipasserande betraktare, dagdrömmande gentleman eller lemlästat lik.

En fiktiv autenticitet som lånar filmmediets suggestiva förmåga, och öppnar en omedelbar kommunikation med betraktaren. Nilsson dröjer paradoxalt nog gärna vid den polerade och fashionabla ytan hos ett alter ego eller virtuost tekniskt utförande, för att belysa ett kollektivt undermedvetet och blotta fickor av fåfänga, bestialitet, extas. Med ett stundtals plågsamt personligt tilltal – men inte utan humoristisk udd – ställer han brännande frågor kring sexualitet, det störda förhållandet mellan könen och individens moral. Nilsson arbetar i en rad olika medier – måleri, fotografi, installation och film.

I sitt senaste verk, filmen Orgia, lämnar han den självbiografiska tematiken och skildrar ett Arkadien mitt i det samtida Berlin, där individens drifter och begär triumferar över en kvävande och konformistisk konsumtionskultur. På en plats mellan det undersköna och det motbjudande får vi här syn på våra egna gränser. Lars Nilsson är sedan 1995 verksam som professor i bildkonst vid Malmö Konsthögskola, Lunds Universitet.

Lars Nilsson är född 1956 i Stockholm, han bor och arbetar i Malmö, Stockholm och London.

Mer om utställningen