Tänk om

Konst på gränsen till arkitektur och design

6.5 2000 – 3.9 2000

Stockholm

Tänk om är ett försök att ta temperaturen på samtidskonsten genom att fokusera på en av dess tydligaste trender, nämligen intresset för arkitektur och design.

Många konstnärer refererar till, och kannibaliserar på dessa systerdiscipliner, i formalistiska syften och som ett uttryck för en längtan efter något handfast och bokstavligt i en värld där fakta och fiktion, det verkliga och det virtuella flyter samman alltmer. Tänk om vill dock inte presentera alla de olika perspektiv på arkitektur och design som man möter i samtidskonsten. Istället lyfts förhållandet till dessa områden fram och diskuteras som både eftertänksamma och kritiska speglar för ett vidare samtal.

Tänk om består av tre lika viktiga delar; en utställning, tre symposier – eller snarare ”listen-in” i själva utställningen – varav den första i samband med utställningens öppnande samt en publikation. Dessa ”listen-ins” involverar konstnärer, arkitekter, formgivare, stadsplanerare, mediaarbetare m fl. Listen-in nr 1, Shifting places / Shifting scales, äger rum i samband med öppningen av utställningen och är ett samarbete med Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Symposiet hålls på engelska. Publikationen, utformad av konstnären Pae White, består av en samling affischer. Den fungerar som en del av utställningen, snarare än som en spegling av den. Utställningen har filtrerats av konstnären Liam Gillick.

Den intensiva uppmärksamheten på arkitektur och design delar den samtida konsten med populärkulturen. För konstens del handlar det om platsen och rummet, om stilriktningar och livsstil men också om hur man idag förhåller sig till modernistisk arkitektur och design. Det rör sig på en och samma gång om den visuellt nedtonade relationella konstens poängtering av sociala, politiska och psykologiska situationer och om modevärldens lyx och lockelse. Tänk om tar i den andan upp frågor kring erfarenheten av en byggd miljö, designhistoria, konsumtionssamhället, fetischism, berättandets roll, samhällsplanering, populärkulturen som identitetsskapare, konsten som en i huvudsak interaktiv händelse och mycket mera. Här finns fler förslag än påståenden och gott om utrymme för såväl njutning och förförelse, som reflektion och kritik.

Tänk om har i hög grad vuxit fram i mötet med den samtida konsten och konstnärerna bakom den. Ett exempel på detta är att istället för att avsluta utställningsarbetet med en paneldebatt bjöds åtta av konstnärerna till Moderna Museet en helg i augusti 1999 för att diskutera hur de förhåller sig till arkitektur och design i sitt arbete. Erfarenheterna från bl a denna sammankomst uttrycks i att What if i sin struktur och hållning tar fasta på hur denna konst existerar och fungerar.

Utställningskommissarie: Maria Lind

Konstnärer:
Lotta Antonsson
Miriam Bäckström
Martin Boyce
Nathan Coley
Jason Dodge
Michael Elmgreen & Ingar Dragset
Maria Finn
Sylvie Fleury
Liam Gillick
Dominique Gonzalez-Foerster
Gunilla Klingberg
Jim Iserman
Jim Lambie
Sarah Morris
Rita McBride
N55
Hajnal Nemeth
Olaf Nicolai
Jorge Pardo
Philippe Parreno
Elizabeth Peyton
Tobias Rehberger
Gerwald Rockenschaub
Pia Rönicke
Simon Starling
Superflex
Apolonija Sustersic
Rirkrit Tiravanija
Andrea Zittel
Pae White

Mer om utställningen