Måleri i Verkstan. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

18.5 2010

Konstnärsworkshop med Amalia Årfelt

Konstnären Amalia Årfelt besökte oss den 9 maj 2010 och hade tagit med sig några av sina insektsskulpturer. Det var två stora fjärilar, en enorm fluga med ögon stora som apelsiner, små skalbaggar med ståltrådsben – miniskulpturer man fick hålla i handflatan. Det fanns nyckelpigor och en liten delikat trollslända av ståltråd och möbelfrans.

Vi började med en visning i samlingarna där vi letade efter natur i olika former. Vi såg Calders mobil ”Skogen är det bästa stället”, Ernst Billgrens fina mosaikfågel och fyrkantiga jordklot i skulpturen ”Över hela världen” och ”Le Tatlin”, en handdriven flygskulptur byggd för ett barn. Tänk att få flyga tyst som en trollslända fritt i skogen, över bäcken, i naturen!

I Verkstan visade Amalia sina skulpturer och presenterade materialet och tekniken så alla barn och vuxna skulle kunna tillverka egna skulpturer. Det var väldigt inspirerande och det blev en sprakande kreativ stämning, med lim och ståltråd, tyg och gips, pärlor och fiskelina. Det klipptes vingar av plastfilm med snirklande mönster ritade med spritpenna, borst av teddytyg, antenner och ögon och många spretiga ben. Barn och vuxna kastade sig in i arbetsprocessen och återvände med flygfärdig skalbaggar, en fantastisk flygande citronfjäril eller en geting med eget hus och soffa med platt-tv. Amalias workshop på Moderna Museet var rolig och lyckad.

Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Publicerad 18 maj 2010 · Uppdaterad 20 april 2016