Olafur Eliasson, Beauty, 1993 © 1993 Olafur Eliasson. Foto: Anders Sune Berg. Installationsbild, Moderna Museet/ArkDes, Stockholm 2015.

2.9 2015

Existentiell filosofi med unga vuxna

Kan dagens konstmuseer fylla en liknande funktion som katedraler gjorde före moderniteten, som ett alternativ för att samlas kring andliga, existentiella och metafysiska frågor? Välkommen till ett nytt filosofiskt forum för unga vuxna i åldern 19–25.

Med detta projekt utforskar vi konst med fokus på det andliga och existentiella av konstnärer så som Olafur Eliasson, Gabriel Orozco, Mariko Mori, Louise Bourgeois, Bill Viola och Antony Gormley i relation till kontinentala filosofer som Simone Weil, Byung-Chul Han, Martin Heidegger, Friedrich Nietzsche, Maurice Merleau-Ponty, Karl Jaspers, Henri Bergson med flera. Projektet bygger på en idé att skapa ”immateriell konst” genom att filosofera tillsammans utifrån konsten, filosofin och deltagarnas egna erfarenheter.

  • Existentiell filosofi i dialogform
  • Öppet för alla i åldern 19–25
  • Inga förkunskaper krävs
  • Gratis
  • Två grupper på max 7 personer / grupp
  • Vi bjuder på fika
  • Grunderna i existentiell filosofi, sokratisk dialog och fenomenologi

Introduktion: Workshop 20 september kl 10–18 i Zon, plan 2 på Moderna Museet

Grupp 1: 9 oktober, 23 oktober, 6 november, 20 november, 4 december, 8 december
Grupp 2: 16 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november, 11 december, 15 december

Avslutning: Workshop 20 december kl 10–18 i Zon, plan 2 på Moderna Museet

Anmäl dig senast 15 september 2015

Hör av dig för frågor och anmälan till Adam Wallenberg, som leder projektet. Berätta några rader om dig själv och varför du vill vara med i projektet samt om du har speciella preferenser vad gäller mat (vego, allergi etc). Vid anmälan eller intresse skickas en utförlig projektbeskrivning ut till er.

Projektet leds av Adam Wallenberg, filosofi- och konstpedagog knuten till Moderna Museet med erfarenhet av filosofi med barn och ungdomar både i Sverige och utomlands. Han är vice-ordförande i Svenska Sällskapet förFilosofisk Praxis, styrelsemedlem i Sällskapet för Existentiell Psykoterapi samt konstnärlig ledare för konstkollektivet AMON med sin bas på Galleri Detroit i Stockholm.

Museum Museum

Filosofiprojektet ingår i Museum Museum som är ett utvecklingsprojekt för konst och lärande, en plattform för kreativitet. Viljan att ta emot och uppmuntra ungdomarnas tankar och idéer om vår tids konst och det moderna museet som plats är precis lika stark som ambitionen att delge ungdomarna kunskap om konstnärliga processer – och vad konst kan vara. Genom att uppmuntra deras gensvar kan vi ta tillvara och inspireras av hur den unga generationen ser på vår verksamhet och bygga en institution med relevans för framtiden. I Museum Museum blandas gymnasielever med unga som precis lämnat skolan för att söka ett självständigt liv och en yrkesidentitet. Då kan ett möte med konst bli avgörande på olika sätt.

Publicerad 2 september 2015 · Uppdaterad 9 februari 2016

Nyheter