
Mats Holmqvist, museitekniker, Michaela Florescu och Marie Grima, konservatorer Foto: Tobias Fischer/Moderna Museet
15.5 2023
Nu påbörjas restaureringen av Paradiset!
Skulpturgruppen ”Paradiset” är både ett landmärke och ett älskat konstverk på Skeppsholmen. Här möter Jean Tinguelys svarta, kantiga och skramliga maskiner, Niki de Saint Phalles färgstarka, livsbejakande gestalter.
Tinguelys sju rörliga skulpturer av järn är dock i stort behov av konservering, och därför påbörjas under sommaren 2023 ett omfattande arbete med denna del av skulpturgruppen. Bit för bit kommer verket tas omhand i konservatorernas ateljéer på museet, och arbetet beräknas pågå under två år.
‒ Målet är att hålla sig så nära konstnärens ursprungliga idé som möjligt så att verket inte förändras eller påverkas i samband med åtgärderna, förklarar Michaela Florescu, konservator med inriktning på metall, skulptur och installationskonst och projektledare för konserveringsarbetet.
Hållbart bevarande för framtiden
Många av de utmaningar som gäller ”Paradisets” rörliga delar, gäller också alla slags rörliga skulpturer som drivs av mekanik och maskiner. Därför sker samtidigt en uppdatering av Moderna Museets riktlinjer för konservering av rörliga skulpturer i stort.
‒ Rörelsen och materialet är lika viktiga element i konstverket, men rörelsen i sig orsakar nötning och skada. Uppgiften är att hitta en balans mellan nödvändiga byten av skadade delar och samtidigt bevara så mycket originalmaterial som möjligt, säger Michaela Florescu:
‒ Frågan är därför också hur vi både kan driva maskiner och säkerställa deras långsiktiga bevarande på ett så hållbart sätt som möjligt.
Ett internationellt konserveringsprojekt
Konserveringsarbetet finansieras av ”Bank of America Art Conservation Project”, som valt ”Paradiset” som ett av sina prioriterade internationella konserveringsprojekt.

Om Paradiset
”Le Paradis Fantastique” skapades 1966 av den franska konstnären Niki de Saint Phalle (1930–2002) och den schweiziske skulptören Jean Tinguely (1925–1991) för världsutställningen i Montreal 1967, strax efter att installationen ”Hon – en katedral” visats på Moderna Museet.
År 1971 skänkte konstnärerna verket till Moderna Museet. Det döptes till Paradiset och placerades vid Skeppsholmens brofäste. Efter påtryckningar av aktionsgruppen ”Flytta Paradiset” kom skulpturgruppen att flyttas ett par hundra meter närmare Moderna Museets huvudentré 1986.
Vill du veta mer om Paradiset och alla de andra utomhusskulpturer som finns i omgivningarna kring Moderna Museet? Lyssna på vår audioguide: En konstpromenad på Skeppsholmen

Utomhussamlingen är alltid öppen
Upptäck Moderna Museets utomhussamling – när du vill! Runt museet på Skeppsholmen finns flera skulpturer av konstnärer som Beth Laurin, Björn …
Utomhussamlingen är alltid öppen

Konservering
Hur bevarar man ett konstverk? Hur länge håller en målning? Kommer framtida generationer att kunna ta del av den konst vi visar i museet idag? …
Konservering

Bakom kulisserna: Trubbel i Paradiset
Följ med bakom kulisserna när museets konservator My Bundgaard diskuterar de dilemman hon ställs inför när det är dags att rusta upp det …
Bakom kulisserna: Trubbel i Paradiset

Publicerad 15 maj 2023 · Uppdaterad 23 november 2023