Kronologi

1863
Edvard Munch föds den 12 december i Løten, Hedmark, i Norge. Han är Laura Catherine Bjølstads och doktor Christian Munchs andra barn.

1864
Familjen flyttar till den norska huvudstaden Christiania (1877-1924 Kristiania, numera Oslo).

1868
Modern dör i tuberkulos efter att ha fött sitt femte barn. Laura Cathrines syster, Karen Bjølstad, tar över hushållet.

1881
Börjar på Den Konglige Tegneskole i Kristiania i augusti.

1882
Målar sitt första självporträtt. Hyr en ateljé tillsammans med sex konstnärskamrater. Målaren Christian Krohg handleder deras arbete.

1884
Kommer i kontakt med den bohemiska kretsen som består av naturalistiska författare och målare ledd av centralgestalten Hans Jæger.

1885
Reser till Paris. Har ett förhållande med Milly Thaulow.

1886
Fyra av hans målningar inkluderas på höstutställningen i Kristiania.

1889
Första separatutställningen i Kristiania. Tilldelas statsstipendium. I oktober till Paris, där han börjar på Léon Bonnats konstskola. Fadern dör i november.

1890
Vistas i St. Cloud nära Paris. I september tilldelas han ett andra statsstipendium. Utvecklar reumatisk feber och hamnar på sjukhus i Le Havre.

1891
Reser till Nice. Tilldelas statsstipendium för tredje gången. Sommaren tillbringas i Norge. På hösten reser han via Köpenhamn till Paris, och sedan tillbaka till Nice.

1892
Målar Förtvivlan, ett motiv som han sedan utvecklar i Skriet. Återvänder hem från Nice i slutet av mars. Utställningar i Kristiania och på Verein Berliner Künstler. Utställningen i Berlin stängs efter en vecka men gör Munch berömd över en natt. Träffar August Strindberg i Berlin och målar hans porträtt.

1893
Berlin. Umgås med den huvudsakligen skandinaviska bohemkretsen, bland andra August Strindberg, Dagny Juel och Stanislaw Przybyszewski, på vinstugan Zum schwarzen Ferkel.

1895
Vinter i Berlin. Målar Självporträtt med cigarett, som inköps av Nasjonalgalleriet i Kristiania i oktober. Presenterar Livsfrisen med 14 målningar på Ugo Baroccios galleri. Lämnar Tyskland och reser till Paris.

1896
Reser till Paris i februari. Arbetar med illustrationer till Charles Baudelaires Les Fleurs du mal. Vänkretsen inkluderar symbolistiska författare, poeter, kritiker, musiker och konstnärer som Julius Meier-Graefe, August Strindberg, Sigbjørn Obstfelder och Stéphane Mallarmé.

1898
Gör illustrationer till Munch/Strindberg-numret av tidskriften Quickborn. Träffar Tulla Larsen under sommaren i Norge.

1899
Reser till Berlin, Paris, Nice, Florens och Rom. På hösten och vintern är han konvalescent på Kornhaug Sanatorium i norska Faaberg.

1902
Vinter och vår i Berlin. Ställer ut Livsfrisen, som nu uppgår till 22 verk, på Berlin-secessionen. Träffar sin mecenat doktor Max Linde. Sommar i Aasgaardstrand. Under ett upprört samtal med Tulla Larsen skjuter han sig själv i vänsterhanden.

1904
Berlin i januari. Mars och april i Weimar. Dricker omåttligt. Målar Självporträtt med penslar hos Max Linde i Lübeck.

1905
Utställning i januari hos Cassirers i Berlin. I november till Bad Elgersburg i tyska Thüringen för att bli kvitt sina nerv- och alkoholproblem.

1906
Visas tillsammans med fauvisterna på Salon des Indépendants i Paris i mars. Provar kurer på olika hälsohem. Målar Självporträtt med vinflaska och Porträtt av Friedrich Nietzsche på uppdrag av den svenske bankiren Ernest Thiel.

1908
Vinter i Berlin och sommaren i tyska Warnemünde. Reser till Köpenhamn under hösten där han drabbas av ett nervsammanbrott. Återhämtar sig på doktor Daniel Jacobsons klinik. Organiserar en omfattande utställning på konstföreningen i Köpenhamn under klinikvistelsen.

1909
Vinter och vår på doktor Jacobsons klinik. Ställer ut i Köpenhamn, Kristiania och Bergen. Slår sig ner på Skrubben i norska Kragerø.

1910
Köper egendomen Nedre Ramme i Hvitsten vid Kristianiafjorden.

1912
Får sitt internationella genombrott på Sonderbund-utställningen i Köln.

1916
Köper egendomen Ekely i utkanten av Kristiania, där han tillbringar den mesta av tiden fram till sin död. Målar Självporträtt i Bergen.

1918-19
Drabbas av spanska sjukan under vintern.

1920-21
Besöker Berlin, Paris, Wiesbaden och Frankfurt. Målar Självporträtt i inre uppror. Omfattande utställning på Cassirers galleri i Berlin. Arbetar med serien Konstnären och hans modell.

1925
Målar Självporträtt. Bohemens bröllop.

1927
Retrospektiva utställningar i Berlin och Oslo.

1929
Bygger en ny vinterateljé på Ekely.

1930-31
Drabbas av ögonsjukdom. Mostern Karen Bjølstad dör.

1937
82 verk av Munch i olika tyska museers ägo betraktas som ”entartete kunst” (urartad konst) och säljs av nazisterna.

1938-39
Holst Halvorsen, som köpt 14 av de verk som betraktades som ”entartete” 1938, säljer dessa på auktion i Oslo den 23 januari 1939.

1940
Norge ockuperas av tyska nazister som Munch vägrar ha kontakt med. Börjar måla sina sista självporträtt.

1944
Dör fridfullt i sitt hus på Ekely den 23 januari. Han testamenterar alla sina kvarvarande verk till Oslo stad.

Mer om utställningen