KÖP BILJETT. Åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset

Pontus Hultén och Moderna Museet. De formativa åren. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Bokserie: Pontus Hultén och Moderna Museet

Forskningsprojektet Pontus Hultén och Moderna Museet – forskning och förmedling utifrån en konstsamling, ett arkiv och en boksamling presenteras i form av publikationer, där nyskrivna texter varvas med ett rikt bildmaterial och dokument ur museets arkiv.

Den första boken, Pontus Hultén och Moderna Museet. De formativa åren (2017) behandlar perioden 1956–1966 och ger inblick i hur Pontus Hultén i ett tidigt skede kom att utforma sin roll som museidirektör och utställningsmakare. Antologins texter ger sammantaget en bild av hur ett modernt museum i Europas nordliga periferi både växer fram och etableras på en internationell konstscen.

Projektets andra del utgår från det symposium som Moderna Museet genomförde tillsammans med Stedelijk Museum i Amsterdam, Museum Tingely i Basel och Vrije Universitet i Amsterdam i februari 2017: Lose Yourself! A Symposium on Labyrinthine Exhibitions as Curatorial Model. Utifrån utställningarna Dylaby (Stedelijk 1962) och Hon – en katedral (Moderna Museet 1966) diskuterades en viss typ av storskaliga, kollektivt uppbyggda och “labyrintiska” utställningar. Bidragen till symposiet redigeras och ges ut av Stedelijk Museums nätbaserade tidskrift Stedelijk Studies.

Läs tidskriften: Stedelijk Studies: Issue #7 Lose Yourself!

Den tredje och sista delen av projektet fokuserar på perioden 1966–1973. Under denna period står Hultén vid randen av en internationell karriär och i texterna görs utblickar mot Paris, Los Angeles, Venedig, Bonn, Basel – och Värnamo.

Publicerad 10 november 2016 · Uppdaterad 12 december 2018