
Alice Neel, Don Perlis och Jonathan, 1982 © Estate of Alice Neel/Moderna Museet. Inköpt 2009 med medel från Det andra önskemuseet
1.5 2009
Förvärv genom Det Andra Önskemuseet
Space-Force Construction (1921) av Lioubov Popova, Mr Greene (1938) och Don Perlis and Jonathan (1982) av Alice Neel samt I am Your Immaculate Conception (1982) av Barbara Kruger – fyra enastående nytillskott till samlingen sätter punkt för ett av Moderna Museets mest framgångsrika satsningar genom åren – kampanjen Det Andra Önskemuseet.
”I stället för 100 procent män, 100 procent kvinnor” var slagordet i debattartikeln när jag för tre år sedan vände mig till Regeringen och ”museets alla vänner, donatorer och sponsorer” för att Moderna Museet i framtiden, även i den äldre delen av samlingen, skulle kunna berätta en konsthistoria som också ger plats åt 1900-talets stora kvinnliga konstnärskap. Responsen blev storartad och kröns nu av två ytterst generösa donationer från Karin och Krister Olsson och Birgit Rausing.
Karin och Krister Olsson har med stor generositet donerat medlen för förvärvet av Lioubov Popovas Space-Force Construction, ett av konstnärens nyckelverk från det viktiga året 1921. Tillsammans med de betydande arbeten av Kazimir Malevitj, Alexandra Exeter, Alexandr Rodtjenko, Ivan Kljun, Vladimir Tatlin och Anna-Chaya Kagan (också förvärvad med medel från Det Andra Önskemuseet) börjar bilden av revolutionsårens konst få såväl bredd som djup i världsklass.
När Birgit Rausing genom sin donation bidrog till att Moderna Museet kunde bli det första museet i Europa att införliva den amerikanska målaren Alice Neels verk i samlingen slöt hon också cirkeln för Det Andra Önskemuseet. Birgit Rausing var den första donatorn att sluta upp bakom kampanjen för bättre genusbalans i samlingen genom att skänka Tora Vega Holmströms målning Främlingar (1913) – en målning som visats i det närmaste kontinuerligt sedan dess.
Förvärvet av Don Perlis and Jonathan av Alice Neel ledde i sin tur till att konstnärens arvingar bestämde sig för att donera Neels tidiga målning Mr Greene till museet.
Med dessa två stora donationer – och fyra senaste tillskott till samlingen – är det nu efter tre år en glädje att summera Det Andra Önskemuseet: Moderna Museet har mottagit ca 37 miljoner kronor i donationer från privatpersoner och därtill 5 miljoner kronor i ett engångsanslag från Regeringen – sammanlagt alltså 42 miljoner kronor!
Samlingen har utökats med sammanlagt 24 verk av 13 konstnärer (därtill har ett depositionsavtal slutits med Stiftelsen Hilma af Klint). Merparten av dessa verk har hängt framme i samlingen sedan de förvärvades och har därmed inte bara på ett markant sätt förändrat den statistiska genusbalansen i den samling publiken möter, utan också de konsthistorier museet berättar.
Kampanjen Det Andra Önskemuseet har givit ett fenomenalt resultat – men det betyder på intet sätt att arbetet med att skapa en samling som med ett jämställt perspektiv berättar 19- och 2000 talens konsthistoria är över. Det är och skall vara en självklar del av vår vardag.
Konstnärer som förvärvats genom Det Andra Önskemuseet:
Louise Bourgeois
Judy Chicago
Susan Hiller
Tora Vega Holmström
Anna-Chaja Abelevna Kagan
Hilma af Klint (genom depositionsavtal)
Mary Kelly
Barbara Kruger
Lee Lozano
Alice Neel
Lioubov Popova
Carolee Schneemann
Monica Sjöö
Dorothea Tanning
Publicerad 1 maj 2009 · Uppdaterad 22 mars 2021