8.9 2020
Motsatsernas möten – nyhängning i Samlingen
Den surrealistiska rörelsen började gro i anslutning till första världskrigets slut som en respons på dadaismen. Deltagarna i Dada menade att även konstnärer var medskyldiga till den vanvettiga nationalistiska kamp som ledde till massdödandet under kriget. Surrealisterna var inte intresserade av att spegla samhället på dadaisternas vis utan ville framför allt vara fria.
År 1924 presenterade poeten och författaren André Breton det första surrealistiska manifestet där han skrev om vikten av att befria tanken från estetisk och moralisk beräkning. Breton hade studerat medicin och kom genom sitt arbete som läkarassistent att intressera sig för bland annat hypnos. Utmärkande för surrealisterna är att de ställde tankar och föremål mot varandra för att få oväntade sammanträffanden att uppstå, där förnuftet inte styrde. Citatet ”lika vackert som det slumpartade mötet mellan en symaskin och ett paraply på ett operationsbord” lånades ur ”Maldorors sånger” (1868). Bakom författarens pseudonym Greven av Lautréamont dolde sig den länge okände Isidore Ducasse (1846–1870).
Teman som identitet, kropp, och erotik var högintressanta för surrealisterna. Sigmund Freuds psykoanalys skapade utrymme för debatt kring vad som ansågs normalt, vilket ledde till att rådande tabun kring drömmar och sexualitet förändrades. Freuds teorier om det undermedvetna inspirerade även surrealisterna till automatismen, en metod baserad på spontan handling, något som också präglar surrealisternas lekar och absurda humor. Det första manifestet följdes av ytterligare två, 1932 och 1942. Under 1960-talet fick den surrealistiska rörelsen ett uppsving, då i en mer traditionell form, innan den upplöstes 1969.
DU HITTAR rummet I SAMLINGEN PÅ PLAN 4
NY PRESENTATION AV MODERNA MUSEETS SAMLING
En museisamling kan presenteras och tolkas på oräkneliga sätt. Under hela 2019 sätts samlingen i särskilt fokus när en omfattande nypresentation av konsten i museets samtliga samlingssalar successivt genomförs.
I större utsträckning än tidigare visas konsten i tematiska presentationer som lyfter fram delvis nya sammanhang. Den nya presentationen följer en övergripande kronologi där du här och var kommer att överraskas av möten mellan tidiga nyckelverk och 2000-talets nyförvärv.
Ambitionen är att synliggöra än fler berättelser om både vår historia och samtid. En av utgångspunkterna för den nya presentationen är just att historien inte är statisk utan något som konstant läses och omtolkas av den tid vi lever i. Följaktligen kommer flera versioner och tolkningar av Moderna Museets samling att följa.
Mer om Samlingen: Moderna Museets samling
Publicerad 8 september 2020 · Uppdaterad 22 september 2020