Digital video: Mossa

Oscar Furbacken , Close studies of Rome, 2017 Bildupphovsrätt 2022

23.9 2022

Oscar Furbackens ”Close studies of Rome”

Hösten 2022 visas Oscar Furbackens videoverk ”Close studies of Rome” (2017) i Minibion. Verket är ett av de sammanlagt 373 nyförvärv som ingår i det omfattande förvärvsprojektet ”Svenska förvärv 2021”.

Med skulptur, video och installationer återkommer Oscar Furbacken (f. 1980) ofta till frågor om människans osäkra ställning i förhållande till sin omvärld. Vilka livsmiljöer kommer att bli kvar och vilka faller undan? Vad är kriteriet för en civilisation?

I ”Close studies of Rome” (7:23 min, loop) dyker Furbacken ned bland Roms antika skulpturer och stensättningar som befolkas av uråldriga arter av lavar, mossor och låga växter. Här, i sprickorna mellan natur och kultur, nutid och historia, utforskar han med närgången kamera livets oförtröttliga fortgång.

Filmen är den tredje delen av konstnärens pågående projekt ”Urban Microhabitats”, som undersöker skala, perception och tidslighet i vår omgivnings mikrolandskap.

Röda växter mot blå himmel/bakgrund
Oscar Furbacken, Close studies of Rome, 2017 Bildupphovsrätt 2022

Publicerad 23 september 2022 · Uppdaterad 23 februari 2024

Nyheter