Museet är tillfälligt stängt med anledning av Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd kring coronaviruset. Vi håller stängt fram till och med åtminstone 19 november. Läs mer om museets åtgärder och beredskap

Lap-See Lam & Wingyee Wu, Mother's Tongue, 2018 © Lap-See Lam & Wingyee Wu

2.12 2019

Mother’s Tongue

I ett rum i samlingen kan du se verket ”Mother’s Tongue” av Lap-See Lam och Wingyee Wu. I videoverket får du följa med på en delvis spekulativ tidsresa genom den svenska kinakrogens historia. Språk, identitet och att leva i en diaspora utforskas genom fiktiva monologer ledda av tre generationer kvinnor. Här kan du läsa introduktionen till verket.

3 december 2019–11 oktober 2020

Kinakrogen förkroppsligar sedan slutet av 1970-talet på samma gång ett välbekant inslag i svenska städer som ett främmande eller exotiskt alternativ. ”Mother’s Tongue” berättar i tre kapitel – utspelade i dåtid (1978), nutid (2018) respektive framtid (2058) – historier som kretsar kring både sociala, kulturella och teknologiska sammanstötningar.

Språk, identitet och att leva i en diaspora utforskas genom fiktiva monologer ledda av tre generationer kvinnor. Bland annat behandlas den inbillade föreställningen om närhet till den kinesiska kulturen som kinakrogen kan generera.

Lap-See Lam & Wingyee Wu, Mother's Tongue, 2018 © Lap-See Lam & Wingyee Wu

Genom verkets användning av 3D-scanningsteknik och datoranimationer uppstår en distans till platserna det berättas om, något som understryker kinakrogen i form av scenografi – en skådeplats där gästerna kan tänkas förvänta sig en upplevelse jämförbar med en resa till ett annat land. Samtidigt fungerar restaurangerna som fullt verkliga platser i mångas vardagliga och befintliga liv, inte sällan ett liv som invånare i ett nytt hemland.

En första version av ”Mother’s Tongue” skapades som en mobil-app och stadsvandring i Stockholm och tog användaren till tre platser med anknytning till nuvarande eller tidigare kinakrogar.

Du hittar rummet i Samlingen på plan 4

Karta över Moderna Museet.

Publicerad 2 december 2019 · Uppdaterad 12 oktober 2020