
Cindy Sherman, Untitled Film Still #56, 1980 © Cindy Sherman. Reprofoto: Åsa Lundén/Moderna Museet
29.10 2010
Donationer i samband med att Lars Nittve slutar
Cindy Sherman, Untitled Film Stills
Cindy Sherman (f. 1954) påbörjade 1977 fotoserien Untitled Film Stills när hon endast var 23 år gammal. Tre år och 69 svartvita fotografier senare avslutade hon den. Allt efter hand växte ryktet kring serien och numera betraktas Untitled Film Stills som banbrytande för en ny typ av konstnärlig strategi som gjorde sig gällande under 1980-talet.
Serien består av fotografier som påminner om stillbilder ur filmer, alla med kvinnor i huvudrollerna. Sherman agerar själv i dem och trots att utgångspunkterna kan variera framstår bilderna som marknadsföringsklichéer och kvinnorna som könsrollsbundna stereotyper.
Till en början ställde sig många frågande till serien. Det finns ingen uttalad kritik av de stereotypa klichéerna. Bilderna imiterar populärkulturens kvinnosyn från 1950-talet och framåt. Filmstjärnorna var identifikationsobjekt och förebild för många unga kvinnor. Bekräftar Cindy Sherman de rådande villkoren?
I själva verket är bilderna en tidsinställd bomb. Genom att isolera bilderna från sitt sammanhang och dessutom använda sig själv i huvudrollen ställer Cindy Sherman en rad indirekta frågor: Vem har skrivit manus till de kvinnliga skådespelarna? Vem har regisserat deras filmer? Vem äger filmbolagen?
Det är i hög grad män som kontrollerar filmindustrin. Opartiskt blottlägger Sherman hur ett manligt synsätt på kvinnan överförs genom filmindustrin till att forma kvinnors syn på sig själva och sitt varande, inklusive Cindy Shermans egen. Det finns inga pekpinnar, ingen ironi, i bilderna. På ett neutralt sätt redovisar Sherman förutsättningarna. Vad som är rätt eller fel väljer den som betraktar verken.
Nu ingår Untitled Film Still #22 (1978), #33 (1979) och #56 (1980) i Moderna Museets samling. Verken är betydande och avgörande för att förstå det sena 1900-talets konstutveckling.
Cindy Sherman, Untitled Film Still #22, 1978
Gelatinsilverfotografi
Donation från Moderna Museets Vänner

Cindy Sherman, Untitled Film Still #33, 1979
Gelatinsilverfotografi.
Edition 1 of 10
Donation från:
Barbro Osher Pro Suecia Foundation
Claes Bergmark
Solveig Bergström
Thomas och Catharina Berman
Christina och Lars Bertmar
Helena och Martin Bjäringer
Ingrid Bjäringer
Kerstin Bonnier
Peggy, Pontus och Åke Bonnier
Catarina Fritz
Göran Grahn
Kerstin och Johan Hessius
Carl E Hirsch
Lena och Per Josefsson
Gunilla och Richard Kahm
Anna Lallerstedt
Ulla och Anders Ljungh
Anna-Stina Malmborg och Gunnar Höglund
Karin Meidner och Jan Widlund
Dagmar Klint Schmidt
Caroline Landin
Harriet och Johan Ljung
Agneta Modig Tham
Agneta och Bo Philipson
Sten Rundin
Advokatfirman Vinge AB
Deloitte AB
Eon Sverige AB
Hotell Skeppsholmen
Investor AB
Storåkers McCann AB

Cindy Sherman, Untitled Film Still #56, 1980
Gelatinsilverfotografi
Donation från The American Friends of the Moderna Museet Inc.

Michael Landy, H.2.N.Y. 27 minutes
Michael Landy (f. 1963) deltog 1988 i den beryktade samlingsutställningen Freeze i London. Utställningen blev startskottet för den engelska konstvågen med Damien Hirst i spetsen som dominerade stora delar av den internationella konstvärlden under 1990-talet.
2001 blev han mycket uppmärksammad för installationen Break Down. Han transporterade alla sina ägodelar till en nedlagd klädaffär på Oxford Street i London, sammanlagt 7 227 stycken, inklusive sin bil och sina egna och andras konstverk. I affären ställde han ett monteringsband på vilket han själv och tio medhjälpare systematiskt demonterade och förstörde alla ägodelarna.
Det donerade verket H.2.N.Y. 27 minutes från 2005 är en oljekritsteckning på papper. Titeln syftar på Jean Tinguelys självförstörande skulptur Homage to New York som ställdes ut i skulpturträdgården till Museum of Modern Art 1960. Det tog tjugosjuminuter för skulpturen att förstöra sig själv. Landys teckning fryser ett ögonblick i händelseförloppet samtidigt som hans svartvita färgskala dramatiserar dokumentationen av processen.
Michael Landy, H.2.N.Y. 27 minutes, 2005
Oljefärgskrita på papper
Donation från Jeremy Lewison in Honour of Lars Nittve.


Publicerad 29 oktober 2010 · Uppdaterad 22 mars 2021