Förköpsbiljett krävs för tillfälliga utställningar. Det är en av åtgärderna vi vidtar för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

Henri Cartier-Bresson, Alicante, Espagne (Alicante, Spanien), 1933/1998

21.11 2018

Omhängning: Henri Cartier-Bresson

Från och med november 2018 kan du se en kollektion av svartvita fotografier av fotografen Henri Cartier-Bresson ur samlingen. Cartier-Bresson kan ses som en symbol för den fria fotografen som med sin kamera lyckades fånga avgörande ögonblick.

Cartier-Bresson (1908–2004) var tidigt intresserad av måleri och umgicks i surrealistkretsar. Under en resa till Elfenbenskusten 1931 började han fotografera. Krigsåren förändrade inställningen till arbetet och han blev nu en medveten fotojournalist där människan, inte konsten, stod i centrum för hans fotografi.

År 1947 var Cartier-Bresson med om att grunda den legendariska bildbyrån Magnum Photos. Därefter reste han under mer än tjugo år världen runt och fotograferade och hans reportage blev stilbildande. Från mitten av 1970-talet ägnade han sig helt åt att måla.

Presentationen är en del av Framför och bakom linsen, vår omfattande satsning på fotografi. Verken som visas i samlingen byts ut med jämna mellanrum. Fri entré!

Publicerad 21 november 2018 · Uppdaterad 21 november 2018

Nyheter